Tomi Sallinen pelasi kymmenen edellistä kautta ulkomailla. Kuva: All Over Press

“Otetaan pelaajat sieltä sun täältä ja ruvetaan näyttelemään joukkuetta” – Atleetin Liiga-arviossa Kiekko-Espoo

Roope Määttä |

Atleetti on arvioinut vuorotellen jokaisen Liiga-joukkueen kesän pahimmat menetykset ja parhaat hankinnat. Mestiksestä noussut Kiekko-Espoo on poikkeus – joukkue on vain vahvistunut.

Vuorotellen olemme perustelleet käänteisessä tulosjärjestyksessä jokaisen joukkueen laadukkaimmat hankinnat (top 3) sekä pahimmat menetykset (top 3). Viimeisenä vuorossa ovat hankinnat Kiekko-Espoon osalta (top 6).

Haastava projekti

Espoossa pelataan pääsarjakiekkoa ensimmäistä kertaa sitten Bluesin vuoden 2016 konkurssin. Tällä kertaa joukkueen nimi on Kiekko-Espoo. Viime kaudella Mestiksessä pelannut seura on uusinut nahkansa lähes kokonaan. Espoolaisryhmään on hankittu peräti 19 uutta pelaajaa.

– On tuossa omat haasteensa. En minäkään tuollaisessa ole ollut, että otetaan pelaajat sieltä sun täältä ja ruvetaan näyttelemään joukkuetta, niputtaa päävalmentaja Jyrki Aho Atleetille Kiekko-Espoon lähtötilannetta.

Useammilla laadukkaimpien hankintojen listalle nostetuilla pelaajilla on kytköksiä Espooseen, ja aiempien seurojensa kautta toisiinsa. Siitä huolimatta osoitettavissa olevaa yhtenäistä historiaa joukkueena ei Kiekko-Espoolla ole olemassa.

– Se asettaa omanlaisensa jutut, kun ajatellaan peliä, joukkueen ryhmäytymistä tai sitä, että meillä on paljon uusia ihmisiä toimistolla. Siinä on tietysti hyvät puolensa, mutta myös omat haasteensa saada orkesteri soimaan samassa rytmissä, analysoi vastuuluotsi.

Liiga-arvio 2024–2025: Kiekko-Espoo

Jyrki Aho näkee Joni Ikosen suurimmaksi haasteeksi fyysisen puolen. Kiekko-Espoon päävalmentaja kuitenkin sanoo aina pitäneensä Ikosesta kiekkoilijana, “joka osaa oikeasti pelata lätkää”.

Parhaat hankinnat

1. Tomi Sallinen on espoolaisessa jääkiekkoilussa ikoni. Todella kiinnostava seurattava alkavalla kaudella. Vieläkö potku riittää Liigassa?

Sentteri on pelannut Bluesista kauden 2013–2014 jälkeen lähdettyään seitsemän sesonkia SHL:ää pyörähtäen välissä yksittäisten vuosien visiiteillä esimerkiksi Sveitsissä sekä Tšekissä.

Ruotsin pääsarjassa Sallinen, 35, mätti parhaalla kaudellaan 36 (19+17) tehopistettä Leksandissa 2014–2015. Viime kaudet ovat olleet rikkonaisia, mutta ehjänä pysyessään on edelleen kova tekijä.

Monipuolinen joukkuepelaaja lukee peliä vahvasti, ja on luistellut vielä viime vuosinakin hyvin. Se on varmasti osasyy menestyksekkääseen ja pitkään uraan ulkomailla.

Harjoitusotteluissa Sallinen on muodostanut eilisellä listalla vilahtaneen Joachim Rohdinin kanssa luotettavan kaksikon kolmoshyökkäysketjussa.

2. Joni Ikonen laitettiin HIFK:ssa koirankoppiin vaikeampien vaiheiden jälkeen viime kaudella. Ura kaipaa uutta nostetta.

Pitää muistaa, että Ikonen, 25, on jo tehnyt läpimurron Liigassa – vaikeasta HIFK-kaudesta huolimatta. Pelicansissa 2022–2023 kiekkoilija lapioi 33 (19+14) tehopistettä.

Montreal Canadiensin kesän 2017 toisen kierroksen varauksella virtuositeettia piisaa siinä määrin, että voi nousta Kiekko-Espoon tehokkaimmaksi pelaajaksi.

Oikealta ampuva toisen polven Espoo-kiekkoilija kykenee hyökkäyspäässä ja ylivoimalla kiusaamaan vastustajaa kuin vastustajaa Liigassa. Istutettu toistaiseksi laituriksi, mutta voi pelata niin ikään keskellä.

3. Matti Järvinen on nostettava korkealle. Verrattain tuore kokemus Liigasta ja näytöt ovat kuitenkin vahvimmasta päästä.

Vielä kaudella 2022–2023 isoa kokoaan hyvin hyödyntävä Järvinen lapioi kehnossa HPK:ssa 28 (12+16) tehopistettä pelattuaan 45 ottelua.

KalPassa laatusentteri väläytti osaamistaan enemmänkin tehojen muodossa kaudella 2019–2020 kiskomalla 18 maalia ja 22 syöttöpinnaa (18+22=40).

Lajunen viiletti Bluesin paidassa Champions Hockey Leaguessa vuonna 2008.

4. Ville Lajunen on pelannut yhdeksän sesonkia Liigaa, seitsemän kautta KHL:ää ja kaksi vuotta sekä Ruotsin pääsarjassa että Saksan DEL-liigassa. Kelvollinen CV.

Lajunen kokee nimenomaan Espoossa pelaamisen merkitykselliseksi. EKS-kasvatti palaa kotikonnuilleen Löwen Frankfurtista.

– Tosi mukavaa palata Espooseen. Hyvät ja odottavat fiilikset, että olen innoissani.

– Kyllä se on iso juttu minulle, ja monelle muullekin kopissa, ketkä ovat lähteneet Espoosta: joko pelanneet juniorina tai ihan muuten vaan. Ylpeydellä kannetaan paitaa, Lajunen kertoo Atleetille.

Oikealta ampuvan puolustajan painava laukaus muistetaan Bluesista jo ajalta ennen kuin edesmenneen espoolaisseuran moderneimmaksi jäänyt logo otettiin käyttöön. Uuden Kiekko-Espoon pelaajiston puolustaja näkee monipuolisena.

– On hyvä sekoitus vähän kokeneempaa – ja sitten sanotaan vaikka, että keskeltä – ja on nuoria. Hyvä mixi kaiken kaikkiaan.

Lajunen, 36, tuo kokemuksensa lisäksi roppakaupalla ylivoimaosaamista, kiekollista laatua ja johtajuutta. Ei Kiekko-Espoon kapteeni vahingossa viimeistä edellisellä kaudella yskäissyt Schwenningerissä huippukautta, jonka aikana latoi 45 (10+35) tehopistettä.

Kun Lajuselta kysyy veikkausta, kuka voittaa sisäisen pistepörssin, ei miehellä kauaa nokka tuhise vastauksessaan:

– Matti Järvinen.

5. Kasper Kotkansalo on monipuolinen espoolaisen kiekkokoulun kasvatti. Pelaajalla on kaikki valmiudet olla johtava puolustaja joukkueelleen.

Kaksi edellistä kautta HIFK:ssa ovat olleet todella rikkonaisia Kotkansalolle, 25. Tulokasjoukkueenko riveissä ura uuteen nousuun?

Ei välttämättä ole kaikista tehokkain puolustaja lähtökohtaisesti, mutta eväitä laadukkaaseen kiekolliseen pelaamiseen on olemassa. EPSin kasvatti on raamikas, mutta osoittanut silti pysyvänsä hyvin jalalla Liiga-vauhdissa.

6. Joachim Rohdin on pelannut kolme kautta Liigassa. Siinä samalla pelaaja on osoittanut työmoraalinsa, luistelunsa ja fysiikkansa olevan huippuluokkaa. Saa työt tehtyä.

Kaudella 2021–2022 oikealta ampuva Rohdin, 32, tinttasi Jukurien paidassa 16 maalia ja syötti 14 osumaa (16+14=30).

Ruotsalaislaituri on luotettava työjuhta, joka sopii rooliin kuin rooliin. Varmempi arpa kuin espoolaisten muut ulkomaalaishankinnat.


Kiekko-Espoon sopimustilanne

Maalivahdit (2): Marcus Hellgren (2025), Petteri Rimpinen (2025)

Puolustajat (9): Tobias Ekberg (12/2024), Miro Keskitalo (2025), Anders Koch (2025), Kasper Kotkansalo (2025), Kasper Kulonummi (2026), Aleksi Laakso (2026), Ville Lajunen (2025), Eelis Marila (2026), Niko Seppälä (2026)

Keskushyökkääjät (6): Jaakko Heikkinen (2025), Cameron Hillis (2025), Joni Ikonen (2025), Matti Järvinen (2025), Tomi Sallinen (2025), Santeri Virtanen (2026)

Laitahyökkääjät (12): Arvid Degerstedt (2025), Janne Hämäläinen (2025), Juho Koivusaari (2025, tryout), Ottoville Leppänen (2026), Heikki Liedes (2026), Joni Piipponen (2025, tryout), Peter Quenneville (2026), Joachim Rohdin (2025), Tuomas Suoniemi (2025), Rasmus Toivainen (2025), Venni Tolppola (2025), Arttu Tuomaala (2025)

Valmennus: Jyrki Aho, Kurtis McLean, Tomas Westerlund, Rolf von Hedenberg

Lähde: Liiga


KAIKKI ATLEETIN LIIGA-ARVIOT

Atleetin Liiga-arvio: Tappara

Atleetin Liiga-arvio: Pelicans

Atleetin Liiga-arvio: Kärpät

Atleetin Liiga-arvio: KalPa

Atleetin Liiga-arvio: Ilves

Atleetin Liiga-arvio: Jukurit

Atleetin Liiga-arvio: HIFK

Atleetin Liiga-arvio: TPS

Atleetin Liiga-arvio: Lukko

Atleetin Liiga-arvio: Sport

Atleetin Liiga-arvio: Ässät

Atleetin Liiga-arvio: KooKoo

Atleetin Liiga-arvio: JYP

Atleetin Liiga-arvio: HPK

Atleetin Liiga-arvio: SaiPa

Atleetin Liiga-arvio: Kiekko-Espoo


Atleetti on WhatsAppissa!

🚨 Liity Atleetin WhatsApp-kanavalle TÄSTÄ.
🔔 Paina ilmoitukset päälle – palkintoja on jaossa.


KAIKKI HANKINNAT: Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2024–2025

LUE MYÖS: Liigan televisiointi kaudella 2024-25: näin näet kaikki ottelut suorina lähetyksinä

LUE MYÖS: Nähdäänkö Liigassa vielä isoja peliliikkeitä? Siirtomarkkinoilla tarjolla useita kovia nimiä