HELSINKI. Kiekko-Espoon sarjanousuprojekti on erityislaatuinen. Valmennuksella on kädet täynnä töitä esimerkiksi peluutusta pohdittaessa.
Espoo Blues meni konkurssiin kesken kauden 2015–2016. Jyrki Aho toimi tuolloin joukkueen peräsimessä. Nyt alla on uusi koneisto tutussa kaupungissa.
– Onhan se omanlaisensa tilanne, että ei ole tavallaan minkäänlaista historiaa. Totta kai meillä on historiaa ihmisten välillä, mutta pelaajat ovat tulleet sieltä sun täältä, Aho maalailee Atleetille.
Ryhmä nimeltään Kiekko-Espoo pelasi viimeksi Liiga-kiekkoa kaudella 1997–1998. Seuraavalle sesongille nimi vaihtui Bluesiksi. Nyt sarjaan tuleva joukkue on nimestä huolimatta eri asia.
Nykyisellä Espoo-joukkueella on historiaa parin sesongin verran Suomi-Sarjassa ja neljä vuotta kotimaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.
Viimeisimmän Mestis-kauden jälkeen koko joukkueen runko räjäytettiin. Liiga-ryhmään on hankittu 19 uutta pelaajaa.
– Tietynlaisia hyökkääjäpareja ollaan löydetty. Meillä on ollut yli 16 hyökkääjää mukana, että ei se ihan simppeli sirkus ole ollut, vastuuluotsi tokaisee valmistavasta kaudesta.
Aho muistuttaa, että joukkueella on ollut pelaajia myös koeajalla. Hän kertoo, että kiviä ei olla haluttu jättää kääntämättä. Harjoitusotteluissa on menty enemmän tai vähemmän sosiaalipeluutuksella.
– Ollaan haluttu antaa kaikille mahdollisuus pelata.
“Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat maailman parhaita”
Kolmella edellisellä kaudella Aho, 50, on valmentanut Grenoblea Ranskan pääsarjassa. Ulkomailta päävalmentajakokemusta on kertynyt lisäksi Itävallan EBEL-liigasta Villacher SV:stä kaudella 2019–2020.
– Pitää sanoa – kun on saanut maailmalla olla jonkin aikaa – mielestäni ruotsalaiset ja suomalaiset ovat maailman parhaita joukkuepelaajia. Siellä osataan ajatella asiaa hyvin sen kautta, että kun joukkue pärjää niin minä pärjään, espoolaisten vastuuluotsi näkee ja jatkaa.
– Meidän ruotsalaisissa on myös se hyvä puoli.
Kiekko-Espoon vahvistusten joukossa on kaksi ruotsalaiskiekkoilijaa. Harjoitusotteluissa hyviä otteita väläytelleet Arvid Degerstedt ja aiemmin kolme kautta Liigassa pelannut Joachim Rohdin.
– Kyllä hän (Rohdin) tietää jo, mitä Liiga-kiekko vaatii.
Degerstedtille alkava kausi on puolestaan ensimmäinen kotimaan ulkopuolella.
Keskikaista on vahva
Yksi espoolaisten kiinnostavista nimistä on Joni Ikonen, jolla on alla hankala loukkaantumisen sävyttämä kausi HIFK:ssa. Viimeistä edellisellä sesongilla toisen polven Kiekko-Espoo -peluri teki kuitenkin 19 maalia ja 33 tehopistettä (19+14=33) Pelicansissa.
Ikonen, 25, pystyy pelaamaan sekä sentterinä että laitahyökkääjän paikalla. Espoo-käskijä painottaa, että on aina pitänyt Ikosesta kiekkoilijana, joka “oikeasti osaa pelata” jääkiekkoa.
– Haasteet ovat ehkä enemmän fysiikkapuolella. Se (loukkaantuminen) on jättänyt tietynlaista jälkeä toiselle puolelle. Minulla on todella hyvät odotukset, ja hänellä on omat tavoitteet isommassa kuvassa korkealla.
– Kun unelmia ja tavoitteita on, yleensä niiden pitäisi ruokkia jokapäiväistä tekemistä, valmentaja muistuttaa.
Ikosta on ollut mahdollista peluuttaa laiturin tontilla, koska keskikaistalle riittää pelaajia.
Tomi Sallinen palasi Espooseen kymmenen ulkomailla kiekkoilemansa vuoden jälkeen. Matti Järvinen puolestaan pelaa taas Liigassa oltuaan viime kaudella Tšekin pääsarjassa. Santeri Virtanen hankittiin joukkueeseen Ilveksestä. Vielä myöhemmin ECHL:stä haaviin tarttui Cameron Hillis (lue uutinen).
– Olen tyytyväinen, että meillä on paljon senttereitä. Olisihan se tietysti kiva, jos oltaisiin ensimmäinen joukkue Liigan historiassa, joka ei koe yhtään loukkaantumista kauden aikana. Epäilen, että niin ei käy, Aho päättää.
Kiekko-Espoo avaa kautensa HIFK:n vieraana tiistaina. Katso myös Atleetin Liiga-arvio, jossa esille nostetaan kuusi Kiekko-Espoon kärkihankintaa (lue tästä).