OTTELUKALENTERI
SARJATAULUKKO
SIJA | JOUKKUE | P | V | H | O |
---|
PISTEPÖRSSI
JOUKKUE | P | M | S | O | + |
---|
ATLEETIN KAUSIENNUSTE
JOUKKUE | V% | PO% | PTS |
---|
OTTELUENNAKOT
LIIGA 2024-2025
Suomalaisen jääkiekon lippulaiva Liiga pärähtää käyntiin tiistaina 10.9.2024 ja tulessa ovat välittömästi 14 / 16 joukkueesta. Nimellä SM-liiga aiemmin tunnettu sarja viettää tällä kaudella juhlavuotta, kun pääsarjatason kiekkoa on pelattu Suomessa 50 vuoden ajan.
Kotoinen SM liiga on noussut 50 vuoden aikana Suomen suosituimmaksi ja seuratuimmaksi urheilusarjaksi. Liiga-kausi kestää syyskuulta aina huhti-toukokuun vaihteeseen ja Atleetti seuraa kaikkia runkosarjan 480 ottelua, pudotuspelit alusta loppuun sekä jokaisen joukkueen edesottamuksia suurennuslasin kanssa.
Tältä sivulta löydät kaiken mitä tarvitset pysyäksesi kärryillä Liiga tapahtumista, olit sitten urheilun suurkuluttaja tai satunnainen seuraaja: tarjolla ovat Liiga otteluohjelma, Liiga live, Liiga tulospalvelu ja luonnollisesti Atleetin toimituksen laadukkaat uutisjutut sekä analyysit – unohtamatta tuoretta faninäkökulmaa suoraan katsomoista!
Vedonlyöntiasiantuntijamme tarjoavat myös Liiga vedonlyöntivihjeet sekä simuloidun ennusteen jokaiseen otteluun aina avauskierrokselta Kanada-maljan nosteluun saakka. Simulaatioiden avulla seuraamme myös kauden aikana joukkueiden todennäköisyyksiä runkosarjan voittolle, pudotuspelipaikoille ja tietenkin – ensimmäistä kertaa pitkään aikaan – putoamiskarsinnoille.
Atleetin Liiga-sisältö
Atleetti elää ja hengittää suomalaista urheilua, ja jääkiekko Liiga on suomalaisen urheilun suurin ja kaunein. Atleetin toimituksessa huhkii sekä tuoretta verta että kaiken nähneitä konkareita, joten uutisjuttuihin ja näkökulmiin löytyy monenlaista kulmaa.
Atleetin Liiga 2024-2025 -sivulta löytyvät kaikki tärkeimmät Liigan seuraamiseen vaadittavat elementit: Liiga otteluohjelma, Liiga live, Liiga tulospalvelu ja tietenkin uutiset sekä jutut kiinnostavimmista ilmiöistä. Koko SM liiga 50 vuotisen historian aikana ei jääkiekon seuraaminen ole ollut näin helppoa!
Liiga ottelusivulta löytyy jokaisen ottelun kokoonpano, ennuste ja ennakko, joihin käytämme Atleetin uniikkia simulaatiota sekä tekoälyn apua. Liiga tulospalvelu – ja muidenkin sarjojen livetulokset – löytyy myös näppärästi Atleetin sovelluksesta, joka julkaistaan myöhemmin syksyllä.
Liigan fanit ovat koko sarjan tärkein voimavara ja Atleetti pyrkiikin tarjoamaan faneille mahdollisuuden päästä esille jokaisessa Liiga-ottelusa. Fanien tuottamasta video-sisällöstä pääset nauttimaan Atleetin Liiga-ottelusivuilta sekä määrätyillä sosiaalisen median kanavilla. Atleetin kanssa pääset suoraan ottelutapahtuman ytimeen ja kannattamaan suosikkijoukkuettasi lähes reaaliajassa!
Vaikka Atleetti onkin vielä nuori media, tavoitteemme ovat korkealla. Tulevaisuudessa haluamme tuoda Liigan vieläkin lähemmäksi kannattajia ja tarjota täysin uniikkeja elämyksiä Atleetin seuraajille – ja kaikille urheilun ystäville. Myös Liiga-tarjontaa kehitetään jatkuvasti ja mikäli haluat osallistua kohta Suomen suurimman urheilumedian parantamiseen, anna rohkeasti palautetta ja kerro, mitä haluaisit Atleetista. Olemme täällä teitä varten!
Liiga ennakko
Atleetin simulaatioiden avulla pystymme ennakoimaan reaaliajassa, mitä Liigan runkosarjassa tulee tapahtumaan. Todennäköisyydet perustuvat joukkueiden ja pelaajien tilastoihin, joita käytetään kun ottelut simuloidaan noin 10 000 kertaa – tuloksien perusteella voidaan luoda todennäköisin sarjataulukko vaikka jokaisen pelatun ottelun jälkeen.
Juuri Liiga 2024-2025 kauden kynnyksellä ajettujen simulaatioiden perusteella runkosarja näyttää tältä:
Liiga ennuste - 10.9.2024
Sarjajärjestelmä ja sääntömuutokset
Kaudelle 2024-2025 jääkiekko Liiga laajentuu 16 joukkueen sarjaksi. Samalla pudotuspeliformaatti muuttuu ja lisäksi mukana ovat putoamiskarsinnat. Jokainen joukkue pelaa runkosarjassa edelleen 60 ottelua eli otteluiden kokonaismäärä nousee 480:n. Runkosarjan 12 parasta joukkuetta etenevät pudotuspeleihin ja kaksi heikointa pelaavat karsijan paikasta.
Pudotuspelien uusi rakenne on seuraava: runkosarjan neljä parasta joukkuetta etenevät suoraan neljännesvälierävaiheeseen ja sijat 5.-12. saavuttaneet joukkueet pelaavat pudotuspelien 1. kierroksella paras viidestä ottelusarjan. Otteluparit ovat 5 vs 12, 6 vs 11 ja niin edelleen. Voittajat etenevät neljännesvälierävaiheeseen ja häviäjien kausi päättyy. Loput pudotuspelikierrokset pelataan paras seitsemästä, kuten aiemminkin.
Kaksi runkosarjan heikointa joukkuetta puolestaan pelaavat keskenään paras seitsemästä pudotuspelisarjan, jonka voittaja pääsee kesälomilla ja häviäjä puolestaan joutuu karsimaan Mestiksen mestaria vastaan niin ikään paras seitsemästä sarjassa.
Liigasta putoaminen on siis tällä kaudella mahdollista, mutta ei varmaa, vaikka Mestiksen mestari löisikin Liiga-joukkueen karsinnoissa. Mahdolliselta Liiga-nousijalta vaaditaan edelleen lisenssivaatimusten täyttämistä. Mikäli nousijakandidaatti ei pysty vaatimuksia täyttämään, jatkavat joukkueet omissa sarjoisaan seuraavallakin kaudella.
Sääntöihin viilausta ja tuomarilinjaan tarkennusta
Sarjan rakennemuutoksen lisäksi Liiga on linjannut sääntömuutoksista – tai oikeammin sääntöjen tiukemmasta noudattamisesta. Sääntötulkinnoissa korostetaan estämis- ja kiinnipitopelaamisen vähentämistä, ja harjoituskaudella jäähypenkkiä onkin kulutettu ennennäkemättömään tahtiin.
Nähtäväksi jää, kuinka Liigan erotuomarit onnistuvat uuden linjan pitämisessä ja onnistuuko Liiga pyrkimyksessään nostaa pelin tempoa sekä viihdyttävyyttä sääntöjä tarkemmin noudattamalla. Liiga-joukkueiden kapteenit eivät täysin varauksetta usko uuden linjan pitämiseen, kuten Ilta-Sanomat tässä jutussaan kertovat.
Liiga otteluohjelma
Vaikka Liiga kasvoi 16:n joukkueen sarjaksi, pysyy joukkuekohtainen ottelumäärä samana eli runkosarjassa pelataan 60 ottelua per joukkue. Loogisinta ja kilpailullisesti reiluinta olisi tietenkin ollut pelata nelinkertainen sarja 16 joukkueen kesken, mihin kasvanut Liiga antaisi mahdollisuuden.
Näin ei kuitenkaan tehdä, vaan mukana ovat yhä välisarjat, joiden myötä joukkueiden keskinäisten kohtaamisten määrä vaihtelee kahden ja kuuden välillä. Liigan neljä välisarjaa muodostetaan seuraavasti:
HIFK, Kärpät, Sport ja TPS
- HIFK–Kärpät ja Sport–TPS pelataan kuudesti
- HIFK–TPS ja Kärpät–Sport pelataan neljästi
- HIFK–Sport ja Kärpät–TPS pelataan kahdesti
JYP, KalPa, Lukko ja Ässät
- Lukko–Ässät ja JYP–KalPa pelataan kuudesti
- JYP–Lukko ja KalPa–Ässät pelataan neljästi
- KalPa–Lukko ja JYP–Ässät pelataan kahdesti
Ilves, KooKoo, SaiPa ja Tappara
- Ilves–Tappara ja KooKoo–SaiPa pelataan kuudesti
- Ilves–KooKoo ja SaiPa–Tappara pelataan neljästi
- Ilves–SaiPa ja KooKoo–Tappara pelataan kahdesti
HPK, Jukurit, Kiekko-Espoo ja Pelicans
- HPK–Pelicans ja Jukurit–Kiekko-Espoo pelataan kuudesti
- Jukurit–Pelicans ja HPK–K-Espoo pelataan neljästi
- Kiekko-Espoo–Pelicans ja HPK–Jukurit pelataan kahdesti
Kaikkia muita joukkueita vastaan pelataan runkosarjassa neljästi.
Liiga Otteluohjelma 2024-2025
Liiga TV
Liiga näkyy televisiossa maksullisena MTV Katsomossa sekä ilmaiseksi kerran viikossa MTV3 kanavalla. Katsomosta löytyvät kaikki Liigan ottelut ja MTV3-kanavan Hockey Night Perjantain ilmaisten otteluiden listaus löytyy täältä.
Kaikki Liiga-ottelut ja oheisohjelmat ovat katsottavissa MTV Katsomo+ Urheilu -tilauksella. MTV3-kanavalla Hockey Night – Tien päällä maanantaisin ja Hockey Night Perjantai -ottelulähetys perjantaisin.
Joukkueet kaudella 2024-2025
Liiga on 50-vuotisjuhlansa kunniaksi laajentunut 16 joukkueen sarjaksi, kun viimeisimpänä joukkoon liittyi Kiekko-Espoo. Espoolainen kiekko onkin loistanut poissaolollaan pääsarjatasolta jo vuodesta 2016 saakka.
Liiga Joukkueet
Historian siipien havinaa – 50 vuotta pääsarjakiekkoa
Nykyinen suomalaisen jääkiekon pääsarja Liiga perustettiin vuonna 1975, kun se korvasi vanhan SM-sarjan. SM-sarjaa pelattiin vuodesta 1928 aina kevääseen 1975 saakka. Liiga on tunnettu aiemmin myös nimillä SM liiga tai SM-liiga. Ensimmäinen mestaruuskausi pelattiin 10 joukkueen voimin, ja TPS nappasi historian ensimmäisen Liiga-mestaruuden Tapparan nenän edestä. Liigan alkuvuosina kärjessä pyörivät Tampereen ja Turun seurat: Tappara, Ilves ja TPS. Kaudelle 1988-1989 SM-Liiga laajeni 12 joukkueen sarjaksi ja kaudella 2000-2001 mukaan otettiin vielä yksi joukkue, jonka jälkeen SM Liiga suljettiin.
Vuoteen 2000 mennessä eli 25 ensimmäisen kauden aikana SM liiga oli saanut kuusi mestaria: TPS johti maratontaulukkoa kahdeksalla mestaruudella, Tappara seurasi perässä seitsemällä, Jokerit neljällä, HIFK kolmella mestaruudella ja rikkana rokassa Ässät, Kärpät sekä Ilves onnistuivat voittamaan SM liiga mestaruuden kertaalleen.
Tultaessa 2000-luvulle SM-liiga laajeni kolme kertaa: vuodesta 2000 vuoteen 2005 pelattiin 13 joukkueen sarjaa, 2005-2015 pelattiin 14 joukkueen voimin ja vuoteen 2024 saakka joukkuemäärä oli 15. Juhlakaudelle 2024-2025 Liiga laajentui ensimmäistä kertaa 16 joukkueen sarjaksi.
2000-luvulla Jokerit, Kärpät ja HIFK nousivat menestyksekkäimmiksi joukkueiksi, unohtamatta ”Pronssikerhoksikin” tituleerattua Hämeenlinnan Pallokerhoa, joka voitti 2002-2007 yhden mestaruuden ja kolme pronssia. Oulun Kärpät oli kuitenkin 2000-luvun alun suvereeni menestysjoukkue, voittaen neljä mestaruutta, kaksi hopeaa ja yhden pronssin aikavälillä 2003-2009.
Viimeisen 15 vuoden aikana Liiga on osoittanut tasaisuutensa, kun mestaruuden on voittanut peräti kahdeksan eri joukkuetta. Liigan pitkäaikaisista osallistujista ainoastaan Ilves, Pelicans (aiemmin Lahden Reipas), SaiPa ja KalPa eivät ole onnistuneet mestaruutta voittamaan. Aikakauden ja myös viime vuosien ykkösjoukkue ja dynastia löytyy kuitenkin Tampereelta: Tappara on ollut Liigassa neljän parhaan joukossa peräti 12 kautta putkeen ja voittanut kolme edellistä mestaruutta.