Liigan pudotuspelien kenties kuumin puolivälierä-kohtaaminen on Pelicans vs HIFK: joukkueiden välisistä otteluista ei puutu tunnetta ja tuoksuja, kun yhteinen historia on melkoisen värikäs. Runkosarjassa kumpikin joukkue esitti vuoristoratamaisia otteita mutta lopulta selvittivät urakkansa kuivin jaloin ja sijoittuivat sijoille kolme ja kuusi. Pelicansin käyrä oli vaikean alun jälkeen lähinnä nousujohteinen ja kevätkaudella joukkue oli Liigan paras. HIFK puolestaan tarpoi keskikastissa läpi kauden ja otteet vaihtelivat totaalisesta dominoinnista täydelliseen mahalaskuun. Molemmat joukkueet lähtivät kauteen isoin panostuksin ja väistämätöntä on, että Pelicans vs HIFK päättyy toisen joukkueen osalta valtavaan pettymykseen.
Runkosarjan tilastot
Runkosarjassa Pelicans keräsi kolmanteen sijaan oikeuttavat 109 pistettä tilastorivillä 31-4-8-17 ja HIFK puolestaan sijoittui rekordilla 26-7-11-16 ja 103 pisteellä kuudeneksi. Pelicansin surkeasta kauden alusta kertoo se, että kauden jälkimmäisestä 30 ottleusta pisteitä kertyi peräti 65, siinä missä HIFK:n saldo samalla aikavälillä oli 51 pistettä.
Maalinteossa joukkueet olivat lähes yhtä tehokkaita: Pelicans iski limpun verkon perukoille 177 kertaa eli teki 2.95 osumaa per ottelu, Liigan 5. eniten, kun HIFK:n vastaava lukema oli 179 eli 2.98 ottelua kohden, Liigan 4. eniten. Helsinkiläisten puolustus piti hienoisesti lahtelaisia paremmin ja päästettyjä maaleja HIFK:lle kertyi 139 eli 2.32 ottelua kohden – vähiten koko Liigassa. Pelicans puolestaan päästi 147 maalia eli 2.45 maalia ottelua kohden, sijoittuen Liigassa jaetulle neljännelle sijalle.
Silmiinpistävää otteluparin tilastoissa on Pelicansin huima nousu kärkikahinoihin katastrofaalisen alkukauden jälkeen. Kauden toisella puolikkaalla Pelicans iski keskimäärni 3.5 maalia ottelua kohden ja päästi vain 2.1. Ero kauden ensimmäisen puolikkaaseen on siis hurja.
Pelaajamateriaali
Pelicans
Pelicans lähti kauteen kovilla satsauksilla ja nimekkäillä pelaajilla, mutta alku oli Tommi Niemelän valmentamalle joukkueelle kaikkea muuta kuin helppo. Suuri vaihtuvuus varmasti vaikutti omalta osaltaan joukkueen suoritukseen ja kun yhteinen sävel löytyi, oli Pelicans ajoittain pysäyttämätön.
Kauden suurimmat onnistujat Pelicans-hyökkäyksessä ovat jo seuralegendan maineeseen noussut Ryan Lasch, lokakuussa Lahteen siirtynyt Nathan Schnarr sekä jo viime kaudella väläytellyt Lars Bryggman. Laschin lätyt löysivät maalintekijöiden lavat peräti 45 syöttöpisteen arvoisesti ja kokonaispisteet 54 riittivät pistepörssin kahdeksanteen sijaan. Schnarr puolestaan täytti mystisen ykkössentterin saappaat täydellisesti, iskien 50 pistettä 51 ottelussa kaapien samalla aloitukset 52.9% varmuudella omilleen. Bryggman puolestaan lähes tuplasi pistesaldonsa edelliseltä kaudelta iskien 20 maalia ja 45 pistettä.
Kärkikolmikon takaa Pelicans-hyökkäyksen tehoista vastasivat myös HIFK:ssa kaudella 2017-2018 pelannut konkarisentteri Leo Carlsson (18+16=34), ensimmäistä Liiga-kauttaan pelaava Lubos Horky (17+15=32) sekä tehoilemaan äitynyt Aleks Haatainen (10+18=28). Myös loukkaantumisista kärsinyt Aatu Jämsen jatkoi siitä mihin viime kaudella jäi ja nakutti pelaamissaan 36 ottelussa tehot 14+11=25.
Pelicansin puolustuskaluston suurin yllättäjä oli 24-vuotias Tshekki Filip Kral, joka merkkautti tehot 5+32=37 ja voitti lisäksi Pelicansin sisäisen plusmiinustilaston lukemalla +28. Hienoisen kohun saattelemana Lahteen saapunut toinen Tshekkivahvistus Michal Jordan oli myös mies paikallaan molemmissa päissä kenttää ja luotettavan oman pään luutimisen lisäksi syntyivät tehot 9+14=23. Toni Utunen, Kasperi Puutio sekä joukkueeseen joulukuussa liittynyt Johannes Johannessen täydentävät tasaisen puolustusviisikon.
Maininnan arvoinen nimi lienee myös kaikkien lahtelaisten rakastama ja muiden vihaama Ben Blood, joka palasi Saksasta Pelicansiin siirtorajan tuntumassa. Bloodin edesottamukset ovat viihdyttävyytensä lisäksi myös varmasti paikallaan kivikovaa HIFK:a vastaan eikä Pelicansin henkistä tasapainoa varmasti helposti heiluteta fyysisyydellä.
Maalivahtiosasto on Pelicansin suurin kysymysmerkki, vaikka runkosarjan osalta ennusmerkit ovat hyvät. Jussi Olkinuoran lähdettyä vuolemaan frangeja torjuntavastuun jakoivat Jasper Patrikainen sekä Johan Gustafsson, joiden otteet eivät mairitelleet. Tammikuun puolessa välissä Kärpistä lainalle saapunut, vasta 19-vuotias Niklas Kokko toi varmuutta Pelicansin maalin suulle: Kokko aloitti 13 ottelussa maalilla ja näistä Pelicans voitti peräti yhdeksän eikä hävinnyt kertaakaan varsinaisella peliajalla. Kokon torjuntatilastot runkosarjasta ovat myös häikäisevät, keskimäärin 1.49 päästettyä maalia torjuntaprosentilla 92.64%. Mielenkiintoista onkin nähdä, miten nuorukainen kestää pudotuspelien paineet ja kuorman, kun kakkosvahtina on vieläkin kokemattomampi Niklas Nikkilä.
HIFK
Kauteen lähdettäessä HIFK kuului jälleen pelaajamateriaaliltaan Liigan parhaimmistoon ja nimimiehiä vilisevältä joukkueelta odotettiin jo runkosarjassa urotekoja. Toisin kuitenkin kävi ja helsinkiläiset päätyivät keskikastiin ilman sen suurempia ilotulituksia. Materiaali on nyt kenties jopa kovempaa luokkaa kuin kauden alussa, mutta joukkuepelissä on näyttänyt olevan ongelmia vielä runkosarjan loppumetreilläkin. Onnistuuko Ville Peltonen lietsomaan stadin kolleihin voittamiseen tarvittavan raivon?
Runkosarjassa joukkueen ehdoton herra ja hidalgo sekä sielu oli Jori Lehterä, joka voitti Liigan syöttöpörssin huimalla 50 syöttöpisteellä. Kokonaispistemäärä 56 riitti pistepörssin seitsemänteen sijaan. Nimivahvan HIFK-hyökkäyksen onnistujiksi voidaan laskea myös Julius Nättinen, joka täräytti 23 maalia ja 43 pistettä sekä keräsi joukkueen hyökkääjistä parhaan plusmiinustilaston lukeman +14. Vähintään 30 pisteeseen ylsivät myös Kristian Vesalainen (14+23=37), Eetu Koivistoinen (19+16=35), Iiro Pakarinen (18+12=30) ja Juha Jääskä (10+20=30). Vaikka lukemat näyttävät manioilta, laskivat sekä Vesalaisen että Pakarisen tehot viime kaudesta.
HIFK:n murheenkryyni näytti läpi kauden olevan puolustus ja erityisesti sen kiekollinen peli. Loistohankinta Luke Martin kannatteli joukkuetta ja tehoili Liigapakeista toisiksi eniten, 10+37=47. Kuvastavaa onkin, että pisteissä mitattuna seuraava HIFK-pakki on Tony Sund tehoilla 2+16=18. Väkivahvat oman pään luudat Ilari Melart, Johan Motin ja Petteri Lindbohm, sekä suorastaan kulttimaineeseen noussut Niko Seppälä pitivät huolen siitä, että oma pää ei vuoda mutta kiekollista apua ei nelikko liiemmin pystynyt antamaan. Kaiken lisäksi Melart joutuu jättämään pudotuspelit väliin loukkaantumisen vuoksi. Tuorein lisäys puolustukseen on Trent Bourque, joka täyttää paikkansa mutta nähdyn perusteella ei ole varsinaisesti ratkaisupelaaja.
Jos HIFK:n hyökkäyksessä ja puolustuksessa on riittänyt turbulenssia, maalivahtiosasto on tällä kaudella toiminut tukijalkana. Roope Taponen on kantanut päävastuun torjuntatöistä mallikkaasti, torjuen 90.61% kiekoista ja päästäen keskimäärin 2.20 maalia ottelua kohden, mutta kakkosvahti Niko Hovinen on ollut jopa positiivisempi yllätys. Hoviselle kertyi 22 ottelua päästettyjen maalien keskiarvolla 1.81 ja torjuntaprosentilla 92.03%, mikä riittää koko Liigan ykkössijaan. Maalivahtiosastoon HIFK ei tule kaatumaan – mutta maalintekijöinä maalivahdit eivät ole parhaimmillaan.
Keskinäiset ottelut
Keskinäisissä otteluissa Pelicans oli niskan päällä ja vei pisteet 7-5. HIFK voitti viimeisimmän kotiottelunsa tennislukemin 6-1 ja Pelicans puolestaan Lahdessa lukemin 5-3. Kaksi muuta ottelua ratkesivat Pelicansille vasta varsinaisen peliajan jälkeen, kun vierasvoitto irtosi lukemin 1-2 voittolaukauksilla ja kotona jalkapallolukemin jatkoajalla 1-0. Jatkoaikoja saattaa olla odotettavissa myös pudotuspeliparissa Pelicans vs HIFK.
Atleetin analyysi
Pelicansin käyrä sojottaa vahvasti ylöspäin, siinä missä HIFK:lla ei käyrää oikeastaan ole vaan suoritustaso on kuin sydänfilmi. Helsinkiläisten tahmea hyökkäyspelaaminen ja puolustuksen kiekollinen vajaavaisuus kääntävät kelkkaa korkealla tasolla suorittavan Pelicansin suuntaan. Tommi Niemelän teesit ovat purreet täydellisesti ja Pelicansin joukkue on jälleen “Joukkue”. Ville Peltosen HIFK vaikuttaa hajanaiselta ryhmältä yksilöitä, mutta pudotuspelien paineessa voi myös syntyä timantteja. Pelicansin maalivahtipeli sekä avainpelaajien kokemattomuus voivat kostautua, varsinkin jos HIFK:n nimimiehet löytävät yhteisen sävelen ja saavat lahtelaisista henkisen yliotteen. Pelaajamateriaali on hyvin tasainen, Pelicansilla on enemmän onnistujia kun taas HIFK:lla potentiaalia parempaan.
Ottelusarjan ennuste:
HIFK jatkoon otteluvoitoin 2-4: Valinnasta yllätyimme itsekin, mutta HIFK:lla on mahdollisuus kiristää ruuvia siinä missä Pelicansin raja alkaa olla kohdallaan. Maalivahtipelin epäonnistuminen yhdessäkin pelissä saattaa ratkaista sarjan ja HIFK rankaisee tarvittavan kerran Lahdessa.
Sarjan otteluohjelma
- Pelicans – HIFK, keskiviikko 20.3.2024 klo 18:30 @ Isku Areena, Lahti
- HIFK – Pelicans, perjantai 22.3.2024 klo 18:30 @ Helsingin jäähalli, Helsini
- Pelicans – HIFK, lauantai 23.3.2024 klo 17:00 @ Isku Areena, Lahti
- HIFK – Pelicans, tiistai 26.3.2024 klo 18:30 @ Helsingin jäähalli, Helsini
- Pelicans – HIFK, torstai 28.3.2024 klo 18:30 @ Isku Areena, Lahti
- HIFK – Pelicans, lauantai 30.3.2024 klo 17:00 @ Helsingin jäähalli, Helsini
- Pelicans – HIFK, tiistai 2.4.2024 klo 18:30 @ Isku Areena, Lahti
Atleetin Liiga Playoffs 2024 ennakkopaketti löytyy täältä
Lähteet: Liiga.fi