Kevin Lankinen kuvattuna Suomi–Kanada-ottelun alkulämmöillä. Mies on lähellä laitaa ja korkeassa polviasennossa.
Kevin Lankinen valmistautui Kanada-otteluun. Mies tykitettiin vaihtoon, jonka jälkeen tolppien väliin luisteli Juuse Saros. Kuva: All Over Press

Tilastot eivät valehtele: näin Suomen maalivahdit alisuorittivat 4 Nationsissa – “Vain keskivertoa”

Roope Määttä |

Kevin Lankinen ja Juuse Saros pelasivat tilastollisesti heikoimmalla tasolla vertailussa muihin 4 Nations Face-Off -turnauksen maiden maalivahteihin.

Leijonat-kaksikko päästi Stathletesin mukaan turnauksessa ottelua kohden keskimäärin 1,77 maalia enemmän kuin vastustajat loivat odottamaa. Tilastonikkareiden raportista selviää, että Suomi hävisi kaikilla merkittävillä maalivahtitilastoilla.

– Pärjätäkseen maailman parhaita vastaan Suomi tarvitsee maailman parasta maalivahtipeliä. Nyt saatiin vain keskivertoa, sanoo Atleetin jääkiekko- ja tilastoanalyytikko Tomi Rantanen ja jatkaa.

– Muu joukkue ei pystynyt tätä vajetta kompensoimaan.

Suomen tavoin finaalista jääneen Ruotsin kassarikaksikolla vastaava päästettyjen lukema ylitti odottaman ainoastaan 0,05 maalilla. Tre Kronorin tilasto on ollut Leijonien jälkeen turnauksen toiseksi kehnoin.

Yhdysvaltojen maalivahdit ovat suoriutuneet toistaiseksi kaikista kunniakkaimmin. Connor Hellebuyck on pelannut kahdessa ottelussa. Tiistaiyön merkityksettömässä 1–2-tappiossa Ruotsia vastaan tolppien välissä oli Jake Oettinger.

Kaksikko on ehtinyt estää keskimäärin 1,13 osumaa enemmän kuin vastustaja on luonut odottamaa yhtä ottelua kohden.

Kanadan Jordan Binnington on ollut torjuntavastuussa kaikissa joukkueensa kolmessa ottelussa. Vaahteralehtipaitojen kassari on torjunut ottelua kohden 0,03 laukausta enemmän suhteessa kohtaamaansa odottamaan, eli suoriutunut selvästi Leijonien vahteja paremmin. Suomen urheilumedia epäili miestä vahvasti ennen viime maanantaina pelattua keskinäistä kamppailua.

Juuse Saros ja Kevin Lankinen juhlimassa voittoa Nashville Predatorsissa kaudella 2023–24. Lankinen onnittelee varavahdin roolissa voiton torjunutta Sarosta.
Juuse Saros ja Kevin Lankinen olivat vielä viime kaudella aisaparina myös Nashville Predatorsissa. Kuva: AOP.

Jukka Jalonen katsoi toisesta kulmasta

Kiinnostava tilasto Stathletesin nostoista on myös torjunnat A-luokan maalipaikoissa. Suomella tilasto jäi nollille, kun vastustaja teki suurimman onnistumistodenäköisyyden tonteista peräti viisi maalia.

– Tehokkuus on jäätävää luokkaa, koska laukauksen laatu on tämän turnauksen pelaajilla paljon parempi kuin keskivertoisella NHL-pelaajalla, maalaili Jukka Jalonen IS:lle aiemmin.

Toisaalta esimerkiksi finaalissa pelaavan Kanadan maalivahti Binnington on kohdannut parhaan sektorin paikkoja kuusi, ja pysäyttänyt niissä pikkumustan peräti viidesti.

Suomen maalivahtien ympärillä riitti pöhinää jo ennen turnausta, kun esimerkiksi hyvässä vireessä Thatcher Demkoa Vancouver Canucksissa tällä kaudella tuurannut Kevin Lankinen keräsi kehuja. Kassari ei onnistunut tärkeimmässä paikassa eli maanantai-illan ratkaisuottelussa Kanadaa vastaan.

Lankisen tilalle vaihdettiin turnauksessa lopulta kahdesti esiintynyt Juuse Saros, jonka sesongin tiedettiin jo valmiiksi olleen vaikea surkean Nashville Predatorsin viimeisenä lukkona. Leijonien kolmosvahti Ukko-Pekka Luukkonen ei saanut lainkaan näyttöpaikkaa.

Alla on kuvankaappaus Stathletesin laajasta maalivahtitilastosta. Se osoittaa, että Suomi hävisi maalivahdeissa selvästi turnauksen muille maille. Leijonat ei voittanut ensimmäiselläkään torjujatilastolla.

Kuvassa on Stathletesin maalivahtitilastoa tarkemmin. Tärkeimmät kohdat on avattu leipätekstissä.

Juttua päivitetty 20.2. kello 10.13. Tarkennettu, että odottamien osalta puhutaan ottelukohtaisesta keskiarvosta.