Atleetin arvio: USA - Suomi
Päättyykö urhoollisten Suomi-fanien kisamatka Tukholmaan torstai-iltaan? Kuva: All Over Press

Atleetin arvio: Näistä syistä USA on myrkkyä Leijonille – Suomella on silti toivoa

Tomi Rantanen |

USA – Suomi, torstai 22.5.2025 klo 17.20

Jääkiekon MM-kisat jatkuvat puolivälieräotteluiden merkeissä. Kolmanneksi omassa lohkossaan sijoittunut Suomi saa vastaansa B-lohkon kakkosen USA:n.

Yhdysvallat pelasi alkusarjassa odotusten mukaisesti: Tanska ja Unkari kaatuivat tyylipuhtaasti lukemin 5-0 ja 6-0, mutta Sveitsi osoittautui liian kovaksi palaksi vieden 3-0-voiton. Norjaa vastaan USA puolestaan johti toisen erän alkupuolella jo 5-1, mutta romahti lopulta jatkoaikavoittoon.

USA kuitenkin oppi virheistään, kun sekä Saksa, Kazakstan että Tshekki kaatuivat alkulohkon kolmessa viimeisessä ottelussa. Varsinkin Tshekkiä vastaan energiset yhdysvaltalaiset olivat ottelun loppua kohden täysin pitelemättömiä.

Yhdysvalloilla on jalkeilla nuori ja nälkäinen joukkue, jonka valttikortteja ovat luistelu ja pelinopeus. Varsinkin hyökkäyspäässä ratkaisut ovat suoraviivaisia ja maalintekoon pyritään koko viisikon voimin.

Hyökkäyksen moottoreina häärivät Utahin NHL-kaksikko Logan Cooley ja Clayton Keller sekä nimellisessä kolmosketjussa tuhojaan tekevä, Chicago Blackhawksissa tällä kaudella läpimurtonsa tehnyt Frank Nazar.

Jenkkien hyökkäyksestä löytyy kuitenkin laajuutta, sillä peräti kuusi hyökkääjää merkkauttivat alkusarjassa vähintään pisteen per peli. Suomella vastaavaan pystyivät vain Teuvo Teräväinen, Eeli Tolvanen ja puolustaja Mikko Lehtonen.

USA:n sisäistä pistepörssiä johtaa yllätysnimi Frank Nazar tehoilla 6+5=11. Kuva: All Over Press

USA:n puolustus on aavistuksen hyökkäystä nimettömämpi, mutta tästä huolimatta täynnä NHL-jäillä kannuksensa hankkineita pelimiehiä. Varsinaisena heikkoutena ei puolustustakaan voi pitää.

Puolustuksen johtajana häärii monipuolinen Zach Werenski, joka on kellottanut yli 25 minuutin peliaikoja ja tehnyt neljä pistettä neljässä pelaamassaan pelissä. Brady Skjei, Alex Vlasic ja Andrew Peeke pitävät huolen, että kiekko liikkuu liukkaasti hyökkääjille ja maalinedusta pysyy puhtaana.

Maalivahti Jeremy Swaymania ei ole vielä päästy testaamaan kunnolla ja miehen torjuntaprosentti on verrattain kehno 89,33 %. NHL-jäillä Bostonissa pelaava Swayman on kuitenkin laatuvahti, eli Suomella on täysi työ onnistua maalinteossa.

Suomen MM-kisat kulminoituvat tähän otteluun: voitto ja kisat ovat jymymenestys, tappio ja kisat ovat pettymys. Otteet jäällä ovat ailahdelleet, mutta varsinkin voittolaukauskilpailun voitto Kanadasta loi uskoa Suomen mahdollisuuksiin.

Pelaajien henkilökohtaisessa taitotasossa sekä luisteluvoimassa Suomi jää selkeästi USA:n jalkoihin, mutta joukkueena Leijonat pystyvät haastamaan USA:n ajoittain hajanaisen ja yltiöpäisestikin hyökkäävän nipun. Luonnollisesti onnistumista vaaditaan jälleen laajalla rintamalla.

Suomen viisikkopuolustus ja maalivahti Juuse Saros onnistuivat mainiosti Kanadaa vastaan. Kuva: EPA-EFE / Fredrik Sandberg

Suomen viisikkopuolustus on toiminut hyvin ja Kanadakin pystyttiin pitämään mallikkaasti poissa ykkösluokan maalipaikoilla. USA:n vieläkin suoraviivaisempi ja nopeampi hyökkäyspeli aiheuttaa takuulla vaikeuksia, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden vastahyökkäyksiin.

Leijonien suorat hyökkäykset eivät ole onnistuneet parhaimmalla mahdollisella tavalla ja ratkaisupeleissä pitää pystyä käyttämään jokainen ylivoimahyökkäys edukseen. Suomi on selkeä altavastaaja, mutta pystyy tiiviillä viisikkopelillään ja omalla pelillään hyydyttämään USA:n koneen.

Maalivahti Juuse Saros tulee jälleen olemaan avainasemassa: kiekkojen tulee tarttua, eikä irtokiekkojakaan saisi sylkeä maalin edustoille, jossa nälkäiset jenkit odottavat haaskalla.

Näin simulaatioissa käy

Simulaatioissa USA on kohtalaisen selkeä suosikki, mutta Suomellakin on mahdollisuutensa. Yhdysvallat etenee jatkoon noin 64 % todennäköisyydellä ja Suomi saa jatkopaikalle 36 % todennäköisyyden.

Maaliodottamaa USA pystyy luomaan 3,5 maalin verran ja laukauksia satelee Leijonien maalia kohti peräti 36. Suomi puolestaan laukoo maalia kohti maltillisemmin, keskimäärin 24 kertaa ja Leijonien maaliodottama simulaatioissa on 2,2.

Analyytikon arvio simulaatioiden perusteella

Leijonat ovat vaikean paikan edessä, mutta Sveitsin voitto USA:sta alkusarjassa sekä Suomen voitto Kanadasta pitävät toivon elossa. Kollektiivin pitää onnistua täydellisesti, mutta Leijonilla on kärsivällisellä ja uhrautuvalla pelillä mahdollisuus tehdä se yksi tarvittava maali USA:ta enemmän.

Varsinkin Yhdysvaltain hyökkääjien vauhti on huimaavaa ja kiekko pysyy ihailtavasti mukana, syöttöjenkin napsuessa lapaan. Pienessäkin tilassa jalat ja kiekko liikkuvat tehokkaasti, ja aina maalia kohden. USA:n laukausmäärät ja maaliodottaman luominen ovat turnauksen kärkipäätä.

Suomen katkopelaaminen ja pelin kääntäminen ovat avainasemassa – lisäksi pelin rikkominen, toki sääntöjen rajoissa on tärkeää ja mikäli USA hakkaa päätään suomalaiseen mäntyyn, alkaa joukkue myös turhautua, mikä avaa Suomelle paikkoja.

Maalivahtipeli voi olla Suomelle etu, sillä Juuse Saros on vakuuttanut kovia maita vastaan, toisin kuin Jeremy Swayman. Otanta on kuitenkin pieni, joten liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei tilastoista kannata vetää – Swayman on myös laadukas NHL-vahti.

Mikä Atleetin simulaatio?

Atleetin simulaatiot perustuvat matemaattisiin malleihin, joissa käytetään sekä pelaajien että joukkueiden tilastodataa. Ottelutapahtuma simuloidaan noin 10 000 kertaa ja tulokseksi saadaan kaikkein todennäköisimmät tapahtumat, jotka voidaan esittää todennäköisyysprosentteina. Eri lajien ja sarjojen simulaatioissa painotetaan erilaisia tilastoja: esimerkiksi jääkiekon MM-kisoissa korostuvat pelaajien aiemmat otteet maajoukkueen paidassa sekä viimeisimmät tilastot seurajoukkueista. Simulaatioissa käytettävässä tilastodatassa on myös otettu huomioon sarjojen väliset erot.

ARTIKKELIIN LIITTYVIÄ AIHEALUEITA