Kuva: All Over Press

Atleetti arvioi: Tässä ovat Pariisin olympialaisten todennäköisimmät suomalaiset mitalistit

Tuomas Kanervala |

Atleetin analyysitiimi on rakentanut simulointimallin jokaisen suomalaisurheilijan lajiin Pariisin olympialaisissa. Tämän perusteella olemme listanneet todennäköisimmät olympialaisten suomalaiset mitalistit ja pistesijojen saalistajat.

Vaikka Sports Illustrated ei yhtään mitalia Suomelle näistä kisoista ennustanutkaan, näyttää Atleetin ennuste hieman valoisammalta. 

Ennusteemme näyttää yhtä todennäköistä mitalistia ja yksitoista mahdollista palkintopallille kipuajaa. Numeroiden valossa tämä tarkoittaa 1-2 mitalia Suomelle, joiden lisäksi tulossa olisi 7-8 pistesijaa.

Seuraavat urheilijat omaavat yli 10% todennäköisyyden mitaleille. Käytännössä tämä tarkoittaa selkeää venymistä omaan tasoon nähden, jotta alhainen prosentti realisoituisi. Ainoastaan yksi maamme lipun värejä olympialaisissa kantavista omaa yli 50% mahdollisuuden mitaleille.

Todennäköisimmät suomalaiset mitalistit

Matti Mattsson – 200m rintauinti

  • Mitalin todennäköisyys: 11%
  • Finaalipaikan todennäköisyys: 34%

Kolmansiin olympialaisiin valmistautuva Mattsson on 200m rintauinnin puolustava olympiapronssimitalisti. Alkuvuoden pitkän radan MM-kisoissa Dohassa Mattsson oli alkuerien nopein, mutta finaalissa meno hieman hyytyi ja tuloksena oli kuudes sija.

Pitkän radan MM-kisoissa Mattsson oli niin ikään kuudes vuonna 2022, mutta vuotta myöhemmin 2023 tuloksena oli karsiutuminen finaalista. 25 kilpailijan joukossa finaalipaikka olisi realistinen tulos, mutta mitalin uusimisen voidaan Atleetin ennusteen valossa olevan pieni yllätys. 

Noora Antikainen – haulikkoammunta trap

  • Mitalin todennäköisyys 14%
  • Pistesijan todennäköisyys 44%

Olympialaisten ensikertalainen Noora Antikainen on kokenut haulikkoampuja. Hänen paras saavutuksensa trapin henkilökohtaisissa kisoissa on maailmancupin osakilpailun voitto Bakussa 2022. Viime vuoden MM-kisoissa Antikainen sijoittui 11. Tänä vuonna hän on sijoittunut useissa maailmancupin kisoissa samoille sijoille jääden osuman tai pari finaalipaikasta. 

Vaikka mitali naisten trapista olisikin yllätys, aivan terävimmän kärjen takana olevien urheilijoiden sijoitusten ennustaminen on vaikeaa. Antikaisen pistesija on hyvinkin mahdollinen, mutta finaalipaikkaan tarvitaan alas myös ne kiekot, jotka alkuvuoden maailmancupeissa jäivät ehjiksi.

Ella Junnila – korkeus

  • Mitalin todennäköisyys 11%
  • Pistesijan todennäköisyys 44%

Kesäkuussa Paavo Nurmen kisoissa Junnila hyppäsi uusiksi SE-lukemiksi 197 cm, jolla hän jakaa maailman tämän kauden tilastossa kuudennen sijan olympialaisiin suuntaavien listalla. Vaikka edellinen kisa Joensuun Motonet GP:ssä ei odotuksia taivaisiin nostanutkaan, on kesäkuun tuloskunnolla realistista kamppailla jopa mitaleista.

Pari viikkoa sitten ME-tuloksen hypännyt ja kesäkuussa Euroopan mestaruuden voittanut Ukrainan Yaroslava Mahuchikh on kisan ylivoimainen ennakkosuosikki. Junnilan SE-tulos ja hänen viides sija Rooman EM-kisoista nostavat odotuksia. Finaalipaikka on todennäköinen ja pistesijojen ulkopuolelle jääminen olisi ainakin pienoinen pettymys.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Suomalaiset mitalistit -arvio: Ella Junnila voi venyä huippusijalle. Kuva: All Over Press


Silja Kosonen – moukari

  • Mitalin todennäköisyys 11%
  • Pistesijan todennäköisyys 48%

Rooman EM-kisoissa harmittavasti neljänneksi jäänyt Kosonen lähtee toisiin olympialaisiinsa maailmantilaston 10. sijalta kisoihin lähtijöiden joukossa. Hän on ollut kaikissa arvokisoissa kahdeksan parhaan joukossa viime olympialaisten jälkeen ja finaalissa kuuden heiton jääminen väliin olisi selkeä pettymys.

75 metrisiä tällä kaudella ovat kiskoneet kaikki USA:n kisaajat sekä Kanadan ja Kiinan heittäjät. Lisäksi näiden lisäksi mukana on EM-kisojen mitalikolmikko, joten mitali vaatii Kososelta selkeää venymistä. Omalla ennätyksellä kaikki on mahdollista, mutta se todennäköisesti mitaliin vaaditaan, jos kisa saadaan vietyä läpi hyvissä olosuhteissa.

Aleksi Leppä – pienoiskivääri 3×20 laukausta

  • Mitalin todennäköisyys 14%
  • Pistesijan todennäköisyys 47%

300m matkojen kiväärilajien maailmanmestari siirtää tähtäintään hieman lyhyemmälle radalle, kun hän kisaa 50m matkalta ammuttavassa pienoiskiväärin asentokilpailussa. Olympiapaikka heltisi 2023 MM-kisoissa, joissa Leppä johti kisaa ennen finaalia, mutta tipahti lopulta kuudenneksi.

Alkukauden maailmancupeissa tulokset ovat olleet vakuuttavia, sillä viides ja kuudes sija toukokuun kisoissa antaa hyvän lähtökohdan olympiakisojen mitalijahtiin. Vaikka mitali ei todennäköinen Atleetin ennusteiden valossa ole, ei sitä voida suurena yllätyksenä pitää. Finaalipaikka on normaalisuorituksella todennäköinen.

Luukas Saha – judo alle 66kg

  • Mitalin todennäköisyys 12%
  • Pistesijan todennäköisyys 38%

Keväinen maailmanmestaruuspronssi, jolla myös olympiakisamatka varmistui, nosti Sahan toden teolla Pariisin mitalispekulaatioihin mukaan. Vaikka hänen maailman rankingsijoitus on vasta 23, kaatui MM-kisoissa monta häntä korkeammalle rankattua urheilijaa. 

Judossa joka sarjassa on 26 kilpailijaa, joten neljällä voitolla mitalikahveja voidaan aloittaa keittelemään. Sahalla on nappionnistumisella mahdollisuudet MM-kisojen tempun toistoon, mutta tappio väärässä kohtaa pudottaa judokan tylysti kisoista pois. Tästä johtuen pistesijan todennäköisyys ei ole vajaata 40% suurempi.

Wilma Murto – seiväshyppy

  • Mitalin todennäköisyys 17%
  • Pistesijan todennäköisyys 59%

Kahden vuoden takainen Euroopan mestari ja viime vuoden MM-kisojen pronssinainen hyppäsi kauden parhaansa 481 cm jo loppiaisena. Tällä tuloksella hän lähtee maailman parhaiden joukossa yhdeksänneksi parhaalla tuloksella Pariisiin. Maailman listakärjen muodostava ja yli 485 cm hypännyt nelikko on tehnyt parhaat tuloksensa viimeisen parin kuukauden aikana.   

Terveyshuolien kanssa painineen Murton todennäköisyys mitaliin perustuu hänen täyteen tuloskuntoonsa, joten loukkaantumisen heikentäessä suorituksia mitalin todennäköisyys tippuu jonkin verran. Kovimmat mitalisuosikit ovat viime vuoden MM-kisoissa 490 ylittäneet Katie Moon ja Nina Kennedy sekä vuoden aikana omia ennätyksiään toistakymmentä senttiä parantaneet tämän kesän EM-kisojen mitalistit Angelica Moser ja Molly Caudery.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Suomalaiset mitalistit -arvio: Wilma Murto lähtee vaikeista lähtökohdista olympialaisiin. Kuva: All Over Press


Oliver Helander – keihäänheitto

  • Mitalin todennäköisyys 19%
  • Pistesijan todennäköisyys 48%

Kuten Wilma Murton kohdalla, myös Oliver Helanderin todennäköisyydet mitaleille ja pisteille perustuvat siihen, että hän pääsee kilpailemaan terveenä. Näin ei viime kisoissa ole ollut ja tulokset ovat Rooman EM-kisojen jälkeen olleet laskusuunnassa. Rooman finaalissa heitetty kauden paras riittää tällä hetkellä maailmanlistan 7. sijaan. Tosin kärkimies Max Dehning on saanut toiseksi parhaallaan vain 81 metrisen, joten hän ei suurimpiin suosikkeihin lukeudu.

EM-kisojen kärkikaksikko Jakub Vadlejch ja Julian Weber saavat kirittäjikseen olympiavoittoa puolustavan Neeraj Chopran sekä kaksinkertaisen maailmanmestarin Anderson Petersin. Tämän nelikon väliin Helanderilla on terveenä mahdollista lyödä kiilaa, mutta mitaliin vaadittaneen tälläkin kertaa reipas 85 metrin kaari kuten kaksissa edellisissäkin olympialaisissa.

Martti Puumalainen – judo +100kg

  • Mitalin todennäköisyys 19%
  • Pistesijan todennäköisyys 46%

Olympialaisiin lähtevien urheilijoiden joukossa Puumalainen on kahdeksantena maailman rankinglistalla. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen voittamalla viime vuonna Euroopan mestaruuden. Sen jälkeen hänen vankat otteensa Grand Slam -turnauksissa ovat pitäneet mitalitoivoa yllä Pariisia kohti edettäessä.

Judossa kuten muissakin kamppailulajeissa mitalin todennäköisyyttä nostaa ennusteessa se, että kisoissa jaetaan kaksi pronssimitalia. Puumalainen on voittanut lähes kaikki rankingissa edellään olevat judokat, joten mitalipuheet eivät ole täyttä haihattelua. Paljon riippuu arvonnasta ja muiden vastustajien otteluista, mutta tässäkin sarjassa kolmella voitolla tasitellaan tiukasti mitalista.

Arvi Savolainen – kreikkalais-roomalainen paini 97 kg

  • Mitalin todennäköisyys 24%
  • Pistesijan todennäköisyys 61%

Savolainen lähtee parantamaan viime olympialaisten viidettä sijaa. Hän on samalla sijalla maailman rankingissa kisoihin lähtevien painijoiden joukossa. Eräs tärkeä virstanpylväs matkalla olympiamitalille oli tietenkin olympiapaikan saaminen, joka onnistuu vain 16 painijalta per sarja.

Nykyisen tiedon perusteella hänet sijoitetaan kaaviossa samalle puolelle sarjaa viime vuoden ylivoimaisesti hallinneen Armenian Artur Aleksanyanin kanssa. Aleksanyan on olympiavoittaja, nelinkertainen maailmanmestari ja seitsenkertainen Euroopan mestari. Jos Savolainen saa Aleksanyanin vastaansa vasta välierässä, ovat mitalimahdollisuudet hyvät, sillä kolmella voitolla saavuttaa painissa mitalin. Pistesijaan riittänee kaksikin voittoa.

Eetu Kallioinen – haulikkoammunta skeet

  • Mitalin todennäköisyys 19%
  • Pistesijan todennäköisyys 53%

Vaikka viime olympialaisten nelonen Eetu Kallioinen ei tänä vuonna olekaan ollut aivan viime vuoden vireessä, voidaan häneltä odottaa hyvänä päivänä mitalia skeetissä. Viime vuoden MM-kisoissa taskuun jäi hopeaa ja maailmancupissa useita muita palkintosijoja. Maailmancupin finaalissa hän oli neljäs.

Euroopan mestari ja rankingykkönen Sven Korte, viimeisen maailmancupin voittanut Jesper Hansen sekä kolminkertainen olympiavoittaja ja viisi kertaa henkilökohtaisen maailmanmestaruuden ottanut Vincent Hancock ovat etukäteiskaavailuissa suurimmat ennakkosuosikit. 

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen – purjehdus Nacra 17

  • Mitalin todennäköisyys 52%
  • Pistesijan todennäköisyys 98%

Pariisin kesäolympialaisten suurin suomalainen mitalisuosikki ja ainoa ennusteemme mukaan todennäköinen mitalisti on purjehduksen Nacra 17 luokassa kisaava parivaljakko Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen. He lähtevät kisoihin maailmanrankinglistan kolmosina ja viime vuonna nappasivat Pariisin esikisoissa kakkossijan. Näiden saavutusten lisäksi heillä on parin vuoden takaa Nacra 17 luokan MM- ja EM-kisoista pronssia.

Tänä vuonna MM-kisoissa he sijoittuivat seitsemänneksi kuten myös viime vuoden lopulla pidetyissä EM-kisoissa. Luokassa on kaksi selkeää suosikkia: Italian ja Iso-Britannian venekunnat. Kolmannesta sijasta suomalaisten kanssa tiukinta kisaa ennakkokaavailuissa käyvät Uuden-Seelannin sekä kotivesillään purjehtivat Ranskan edustajat.

Olympialaisissa voi tulla yllätysmitaleita

Atleetin simuloidessa jokaisen suomalaisen olympiaurheilijan suorituksen, ei muiden urheilijoiden mitalin todennäköisyys nouse yli 10%. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö heillä ole mahdollisuuksia yllättää ennusteet ja nousta palkintopallille, mutta kovin todennäköistä se ei ole.

Veli-Matti Partanen (kävely), Saga Vanninen (seitsenottelu) ja Monika Mikkola (purjehdus/ ILCA6) voivat huippuonnistumisella ja muiden kilpakumppanien pienellä epäonnella nousta kamppailemaan ainakin pistesijoista.

Atleetin ennusteiden taustaa

Atleetin ennusteet perustuvat simulaatiomalleihin, joita on kehitetty lähes kahdenkymmenen vuoden ajan urheilutapahtumien ennustamiseen.

Maailman johtavan urheilutapahtumien ennustajan – Accuscoren – algoritmit ja laskentamallit ovat olleet pohjana näihinkin ennusteisiin. Ennusteissa on käytetty muun muassa seuraavaa dataa: kauden parhaat tulokset, viime aikojen tulokset, viime vuosien arvokisamenestys ja maailman ranking.

Aiemmin suomalaisten urheilijoiden menestystä olympialaisia on ennustettu muun muassa Rion olympialaisiin.  

LUE LISÄÄ: Olympialaisten jokaisen päivän aikataulut

LUE LISÄÄ: Olympialaisten kaikki suomalaisurheilijat