Suomi kohtaa 4 Nations Face-Off turnauksessa Kanadan. Kanada lähtee otteluun suurena ennakkosuosikkina, mutta Leijonilla on hyvät mahdollisuudet yllättää vaahterapaidat.
Ottelun panokset ovat valtavat, sillä kumpikin joukkue tarvitsee ottelusta vähintään kaksi pistettä. Suomi lähtee otteluun valtavana altavastaajana. Jos Leijonat onnistuu tietyissä asioissa, todennäköisyydet voittaa tämä jättikoitos paranevat.
Hermokontrolli ja kärsivällisyys
Kanada on ottelussa valtava ennakkosuosikki ja sen myötä myös kaikki paineet ovat kanadalaisilla. Varsinkin kehnon USA-ottelun jälkeen lataus Kanadan kopissa on valtava ja Suomella on tässä iskun paikka. Pään pitää pysyä kylmänä, kun Kanada taklaa kaikkea mikä liikkuu, hakee fyysistä yliotetta ja pelannee myös sääntöjen rajamailla. Mitä pidempään Suomi pystyy pelaamaan omaa, kurinalaista ja tiivistä viisikkopeliään, sitä enemmän kanadalaisten pinna kiristyy – ja pelisuunnitelma unohtuu.
Vaikka tässä turnauksessa Suomi ei häviäisi Kanadalle fyysisyyden osalta, Leijonien vahvuudet ovat muualla kuin taklaamisessa, yltiöpäisessä pystysuunnan pelaamisessa ja vauhtikiekossa. Kärsivällisyyttä vaaditaan erityisesti, jos Suomi joutuu alusta saakka puolustuskannalle ja Kanada myllyttää pitkiä hyökkäyksiä. Iskun paikka löytyykin vastahyökkäyksistä, joihin esimerkiksi Roope Hintz tai Kaapo Kakko voivat karata Kanadan kiekonmenetyksen jälkeen.
Pelin hidastaminen
Suomi ei voi lähteä mukaan Kanadan pelaamaan vauhtikiekkoon. Pelaajamateriaalin erot Kanadan hyväksi tulevat esille, jos Kanada saa pelata omilla vahvuuksillaan ja vyöryttää hyökkäyksiä Suomen puolustusalueelle kolmella kaistalla kelaten vauhtia omasta päästä saakka. USA kaatoi Kanadan sekä vauhdissa että pelikovuudessa, mutta Suomen aseet ovat pelin hidastamisessa, rytmittämisessä ja niin inhorealistiselta kuin se kuulostaakin, pelin rikkomisessa.
Esimerkkivideo: USA:lta laiska paineistus puolustajaan, McDavid täyteen vauhtiin omasta päästä ja puolustus seisovilla jaloilla täysin pulassa. Ei mainittavaa takakarvausta eikä rikkomista.
Hidastaakseen Kanadan avauspelaamista Suomi joutuu ottamaan riskejä ja paineistamaan tavallista enemmän – trapissa seisominen Connor McDavidia, Nathan MacKinnonia ja kumppaneita vastaan ei tule toimimaan.
Riskien kompensoimiseksi vaaditaan Leijonilta jälleen kurinalaista viisikkopelaamista, orjallista oman alueen täyttämistä sekä jatkuvaa, aktiivista kiekollisen pelaajan paineistamista eli kuuluisaa ”takakarvausta”. Lisäksi Ruotsia vastaan Kanadan puolustajat olivat ajoittain yllättävissä vaikeuksissa korkeaa karvausta vastaan.
Kiekonmenetykset, kiekonriistot ja pelin kääntäminen
Sekä USA että Kanada ovat mestareita nopeassa suunnanmuutospelissä ja kiekonmenetykset ovat Suomelle takuuvarma tie tuhoon. USA rankaisi Leijonia turnauksen avausottelussa kriittisistä kiekonmenetyksistä ja Ruotsia vastaan Suomi olikin ottanut opikseen – kiekkoa menetettiin edelleen, mutta vähemmän ja vähemmän vaarallisissa paikoissa. Myös Kanadaa vastaan kiekosta tulee pitää erityisen hyvää huolta – varsinkin Suomen hyökkäyssiniseltä kanadalaiset karkaavat katkon jälkeen ylivoimahyökkäyksiin kuin koira veräjästä.
Esimerkkivideo: Ruotsi pupeltaa kiekon kanssa keskialueella, Kanada riistää ja luo kahdella syötöllä ylivoimahyökkäyksen.
Vastaavasti Suomen yhtenä aseena maalipaikkojen luomiseksi toimivat kiekonriistot. Kanada tulee todennäköisesti pelaaman erittäin kovalla riskillä kiekon kanssa ja hyökkäämään syvälle Suomen alueelle koko viisikon voimin. Puolustajat kuten Drew Doughty, Devon Toews ja varsinkin Cale Makar – mikäli on pelikuntoinen Suomea vastaan – ottavat isoja riskejä kiekollisena hyökkäyspäässä ja Suomen puolustavan viisikon tuleekin olla valmiina kääntämään peli salamana, jos paikka tulee; montaa paikkaa Kanadan huipputaitavat pelaajat eivät kiekonriistoille ja vastahyökkäyksille anna.
Esimerkkivideo: Ruotsi ylipelaa syvälle Suomen alueelle neljän pelaajan voimin ja Suomi karkaa kahdella syötöllä ylivoimahyökkäykseen
Kirjoittaja on entinen junnuvalmentaja sekä nykyinen vedonlyönti- ja urheiluanalyytikko, taskulaskinpelle ja excel-nörtti. Tilastot ovat tie, totuus ja elämä.