Kuva: All Over Press

Järjestääkö Leijonat jättiyllätyksen Kanadan kustannuksella? Näin kirjoittajamme ajattelevat

Toimitus |

Leijonien ottelut 4 Nations -turnauksessa jatkuvat maanantai-iltana huippuottelulla Kanadaa vastaan. Jos Leijonat voittaa ottelun, on sillä hyvät saumat edetä turnauksen finaaliin.

Suomi etenee finaaliin, jos se voittaa Kanadan varsinaisella peliajalla. Jatkoaikavoitto riittää Suomelle myös siinä tapauksessa, mikäli Ruotsi ei kaada Yhdysvaltoja varsinaisella peliajalla.

Miten Suomen käy tässä ottelussa, jota Kanadan päävalmentaja Jon Cooper osuvasti kutsui nimellä ”Game 7”? Atleetin kirjoittajakunta koostuu useammasta toimittajasta ja analyytikosta. Tässä artikkelissa jokainen meistä pääsee nyt ääneen ison pelin alla.

Joonatan Anttonen, 235-sisällön päällikkö ja NHL-mies

  • Aleksander Barkov sai pidettyä Connor McDavidin asioissa Stanley Cupin finaaleissa neljästi, joten miksei nytkin yhden ottelun verran?
  • Sebastian Ahon ja Roope Hintzin on nostettava tasoaan. Leijonat tarvitsee kipeästi tältä kaksikolta enemmän. Maalinteko ei voi levätä Anton Lundellin leveillä harteilla, sillä hänen tehtävänään on pimentää Kanadan tähtihyökkääjiä.
  • Teuvo Teräväinen on ollut täysin hukassa kahden ottelun ajan. Joel Armia toisi kokoonpanoon kaivattua monipuolisuutta.
  • Esa Lindell kellotti Ruotsia vastaan 28.20 minuuttia peliaikaa. Vastavaa kuormaa on myös luvassa tänään maanantaina. Kiekollista roolia ottanut Olli Määttä on ollut puolustuksen ehdoton onnistuja.
  • Jordan Binnington ei ole vakuuttanut, ja kuumapäistä kassaria tulee työllistää. Rauhallinen Kevin Lankinen voittaa kaksintaiston tämän kauden vireellään.
  • Leijonat on todennäköisesti ensimmäistä kertaa lajin historiassa isokokoisempi kuin Kanada. Leijonat on keskiarvoltaan kaksi senttimetriä pidempi ja neljä kiloa painavampi. Tämä tosiasia tulee hyödyntää ja näkyä.
  • Suomi voittaa Kanadan jatkoajalla 2-1, ja jatkoaikasankarina tulee toistamiseen olevan kaikkien aikojen Leijona-pelaaja Mikael Granlund.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Atleetin NHL-mies Joonatan Anttonen on seuraamassa kisoja paikan päällä!
Atleetin NHL-mies Joonatan Anttonen seuraa turnausta paikan päällä.

Miten toimitus näkee tulevan ottelun?

Atleetin toimituksen selkäranka Miikka Lahtinen on seurannut turnausta hyvin tarkkaan ja uskoo Leijonien mahdollisuuksiin. Lahtisen aisapari Roope Määttä lähestyy peliä astetta analyyttisemmin.

Miikka Lahtinen, toimituspäällikkö

Kanadan ja Suomen välisestä ottelusta ei panosta puutu. Voittaja pelaa hyvin todennäköisesti 4 Nations -turnauksen finaalissa. Varmaa se on ainakin siinä vaiheessa, mikäli voitto tulee varsinaisella peliajalla (lue uutinen).

Kanada lähtee otteluun suurena ennakkosuosikkina. Joukkue on täynnä supertähtiä ja Stanley Cup -voittajia, jotka ovat tottuneet pelaamaan ja ratkomaan isojen panosten pelejä.

Vaahterapaitojen ryhmästä on vaikea löytää heikkouksia. Yksilöt ovat uskomattoman hyviä, mutta ainakaan ennakkoon joukkue ei ole niin yhtenäinen kuin Suomi. Myös maalivahtipelin ympärillä riittää kysymysmerkkejä.

Altavastaajan asema sopii Suomelle. Harvat uskoivat Leijonien mahdollisuuksiin ennen turnausta. Sama ajatus pyörii monien päässä myös Kanada-ottelun alla, mutta joukkueen sisällä riittää uskoa upean Ruotsi-voiton jälkeen.

Vahva kokonaisvaltainen puolustuspelaaminen sekä tulikuuma Kevin Lankinen voivat tehdä Kanadalle illasta todella vaikean.

Samalla täytyy muistaa, että Kanadalla on ottelussa myös kovemmat paineet kuin Suomella. Molemmille tappio olisi iso pettymys, mutta Kanadalle se olisi myös katastrofi. Pohjois-Amerikassa odotetaan vesi kielellä Yhdysvaltojen ja Kanadan välistä finaalia. Leijonat haluaa pilata tuon käsikirjoituksen.

Roope Määttä, luottotoimittaja

Suomen on saatava keskushyökkääjiltään yhä toisteisempaa apua puolustamiseen ja avauspelaamiseen. Lisäksi aloituksia on voitettava enemmän, jotta edes välilliset hallintajaksot ovat mahdollisia.

Kanadalla on neljä maailmanluokan hyökkäysketjua, jollaisia Suomella voi teoriassa olla kaksi. Tämä kuitenkin edellyttäisi Sebastian Ahon roolin muuttamista jollain tavalla. Carolina-hyökkääjä on ollut toistaiseksi kaukana perustasoltaan.

Syitä Ahon panoksen puuttumiseen ovat mielestäni esimerkiksi poikkeava pelitapa ja heikon puolustuksen osaltaan aiheuttama erilainen rooli sentterinä. Tulisivatkohan pelaajan vahvuudet Leijonien sapluunassa paremmin esille laiturin tontilla?

Ei minua suuresti yllättäisi, vaikka Suomi voittaisi kamppailun. Jos näitä otteluita pelattaisiin kymmenen, voisi Leijonat voittaa ehkä kerran tai kahdesti.

Sattuma voi olla luvassa maanantaina yksittäisessä ottelussa. Tai sitten ei.

Voittaakseen Suomi tarvitsee kollektiivina suoritusta, jollaista ei vielä turnauksessa ole ollut.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sebastian Ahon roolia on muutettava, kirjoittaa Roope Määttä. Kuva: All Over Press.
Sebastian Ahon roolia on muutettava, kirjoittaa Roope Määttä. Kuva: All Over Press

Kanada-ottelu analyytikkojen ja vedonlyöjän silmin

Atleetti on arvioinut todennäköisyydet myös tähän otteluun. Leijonat lähtee peliin altavastaajana, mutta millä todennäköisyydellä Suomi nähdään turnauksen finaalissa. Onko vedonlyöntigurumme löytänyt matsiin mitään pelattavaa?

Tomi Rantanen, analyytikko

Suomi lähtee otteluun selkeänä altavastaajana ja paperilla Kanadan pitäisi olla täysin ylivoimainen – ja sehän sopii Leijonille. Kanadalla on niskassaan valtavat paineet, varsinkin penkin alle menneen USA-ottelun jälkeen.

Suomi lähtee otteluun inhorealistisesti tiiviin viisikkopuolustuksen kautta, mutta kuitenkin nopeasti peliä kääntäen, varsinkin silloin kuin kanadalaiset karvaavat yli-innokkaasti tai puskevat alivoimaisena nälkäisen Leijona-puolustuksen syliin.

Suomi saakin järjestettyä riittävästi maalipaikkoja parin maalin iskemiseen ja puolustusmuuri pitää Kanadan samassa maalimäärässä aina kolmannen erän alkupuolelle saakka. Kolmannessa erässä Kanadan valtava painostus tuottaa lopulta tulosta ja loppulukemat 2-4 takaavat NHL:n toivoman ”unelmafinaalin”.

Tuomas Kanervala, analyytikko

Puhtaasti analytiikan numeroiden valossa maalivahti on joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. Suomen ja Kanadan pelatessa oikeasti merkityksellisiä pelejä tämä on korostunut useaan kertaan.

Parhaiden pelaajien kohdatessa ensimmäisen kerran Naganon olympialaisten pronssipelissä Ari Sulander torjui 34 laukausta Patrick Royn 15 vastaan ja Suomi yllätti Wayne Gretzkyn johtaman Kanadan napaten himmeimmät mitalit.

Seuraava suuri voitto Kanadasta Suomelle tuli vuoden 2019 MM-finaalissa, jossa nytkin tolppien välissä seisova Kevin Lankinen johdatti tiiviin yhteispelin huipentumana 43 torjunnallaan Suomen MM-kultaan. Kanadan maalilla hävityssä finaalissa pelannut Matt Murray onnistui pysäyttämään vain 22 laukausta.

Kolmas Suomen voitto Kanadasta isoissa peleissä tuli Tampereeen MM-kisojen finaalista hieman eri kaavalla. Varmasti pelannut Juho Olkinuora ei joutunut Sulanderin ja Lankisen kaltaiseen rumputuleen, vaan hänen 19 torjuntaansa olivat huomattavasti Kanadan virkaveljien 27 torjuntaa vähemmän. Tiivis viisikkopeli ja NHL:n täsmäavut olivat merkittävin tekijä viimeisessä maailmanmestaruudessamme.

Isoissa peleissä Kanadaa vastaan Suomelle on tappioita kertynyt huomattavasti enemmän, mutta voittoihin on vuoden 2022 finaalia lukuunottamatta tarvittu maalivahdin huippuonnistumista. Niin tänäänkin.

Lankisen on venyttävä 2019 finaalin tekoihin ja Binningtonin jäätävä saman kevään Stanley Cup -pudotuspelien tason alle, mikäli Suomi mielii finaaliin hakemaan revanssia avausottelun nöyryytyksestä USAa vastaan.

Juhu Mäkilä, vetomies

Tässäkin turnauksessa maalivahtipeli on kaikki kaikessa ja voi hyvin olla, että 6/6 peliä voittaa paremmin onnistuva maalivahti. Suomella on hyvä sauma olla siinä tänään vahvoilla. Henkisestikin tilanne on Lankiselle helpompi kuten koko joukkueelle. Kanadalla on paineet ja ottelun säilyessä tasaisena alkaa häviönpelko uida Kanukkien ajatuksiin ja vaikuttaa peliin. Leijonilla sen sijaan on pelkästään voitettavaa.

Kuten Atleetti235 podcastia kuuntelemalla olen oppinut, Suomen tähän mennessä loistavasti onnistunut puolustus on Kanadaa isokokoisempi ja rouheampi. Turnauksessa on tähän mennessä ollut melko salliva tuomarilinja ja sellainen auttaisi Leijonia tänäänkin.

Suomi on myös yhtenäisempi, siihenkin on perusteet sisäistetty Atleetin podista. Kanada on neljästä turnausjoukkueesta epäyhteinäisin, eivätkä kaikki pelaajat tunne toisiaan yhtä hyvin kuin kolmen muun maan pelaajat. Kanadaa rassaa myös Sidney Crosbyn pelitasoaan suurempi rooli. Varsinkin USA:ta vastaan taso ei riittänyt – lieneekö taustalla jokin vamma?

Kanada saanee joka tapauksessa enemmän – jopa tuplamäärän – maalipaikkoja, jolloin ripaus onneakin tarvitaan. Menevätkö pomput, ilmaohjaukset ja muut sisään vai ei. Ja kumpaan päähän.

Suomi tarvitsee siis ainakin huippuonnistumisen Lankiselta, sisua ja pikkuisen säkää.

Joka tapauksessa Suomella on voittoon selvästi paremmat saumat kuin mitä vedonlyöntimarkkinan kertoimet ennakoivat. Sauma finaaliin on 28%, sanoisin.

Juttu jatkuu gallerian jälkeen.


Tärkeää tietoa Leijonien Kanada-ottelusta

Ottelu alkaa maanantaina Suomen aikaa klo 20.00. Peli näkyy suorana Nelosella ja suoratoistopalvelu Ruudussa.

Ottelun selostaa tuttuun tyyliin Antti Mäkinen aisaparinaan Jussi Jokinen. Studiota miehittävät Jokisen lisäksi toinen asiantuntija Mikko Lehtonen. Isäntänä on Heikki Paasonen. Paikan päällä lähetyksissä on nähty myös Teemu Selänne, joka toivottavasti ilahduttaa suomalaiskatsojia myös maanantaina.

>> 4 Nations -turnaus: Otteluohjelma, sarjataulukko, pistepörssi ja televisiointi