Kuva: All Over Press

Näkökulma: Kuka puolustaisi pahoja rikkaita miehiä?

Tuomas Kanervala |

Kun jalkapallomaailman parhaat joukkueet kohtaavat seurajoukkueiden MM-kisoissa, keskustelu tuntuu jälleen keskittyvän siihen, kuinka hyviä me olemme ja kuinka pahoja jotkut ovat. Koska pahat eivät noudata neuvojamme ja elä kuten me, emme halua edes katsoa kisoja, joita rahoittavat vielä pahemmat miehet.

Muutama vuosi sitten maajoukkueiden MM-kisoissa Qatar oli todella paha, mutta ei kuitenkaan niin paha kuin Venäjä, koska venäläisen kaasun sijaan voidaan Qatarista laivata kaasua turvaamaan eurooppalaisten talojen lämpö, kun tuulimyllyn lapa ei pakkasessa värähdäkään. Kiinakin oli olympialaisten aikaan melko paha, mutta ei kuitenkaan niin paha, etteikö tätäkin juttua voisi lukea Kiinassa tehdystä puhelimesta tai tietokoneesta.

Valtiot kehittyvät eri tahtiin. Qataria ovat hyvät ihmiset arvostelleet esimerkiksi huonoista työoloista. Palkatkin ovat mitättömät suomalaisen mittapuun mukaan ja ihmisiä on kuollut rakennushankkeissa. Menehtyneiden määrästä ja syistä on esitetty monia lukuja.

Yle julkaisi otsikossaan täysin virheellisen tiedon, jonka mukaan MM-kisojen rakentamisessa on kuollut 6 500 siirtotyöläistä. Todellisuudessa tämä luku sisälsi kaikki muutaman maan Qatarissa tavalla tai toisella kuolleet vierastyöläiset.

Singaporessa asuessamme naapuritalon länsimaisen perheen käytökseen lopullisesti kyllästynyt kodinhoitaja päätti ottaa viimeisen askeleensa 23. kerroksen parvekkeelta. Myös tällaiset tapaukset kuuluvat Ylen esittämään lukuun, joilla ei ole mitään tekemistä jalkapallon tai MM-kisojen kanssa.

Ennemminkin se oli lopputulos sille, kuinka joidenkin mielestä hyvät voivat käyttäytyä pahoja kohtaan miten tahansa.

Qatarin kannattajat kannustivat maataan tammikuussa MM-karsintojen kotiottelussa Irania vastaan. Kuva: AOP.

Qatarin työolot ovat parantuneet huomattavasti

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan Qatarin työolot ovat parantuneet huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Koska parannettavaa edelleenkin on, voisimme antaa tälle kehitykselle arabimaissa mahdollisuuden jatkua.

Nyt USA:ssa käytävien seurajoukkueiden MM-kisoissa yhdeksi pahikseksi on noussut Saudi-Arabia. Maassa pidetään jalkapallon MM-kisat vuonna 2034, mutta jo nyt sekä maan investointirahasto PIF että valtion omistama öljy-yhtiö Aramco ovat solmineet satojen miljoonien arvoiset sponsorisopimukset FIFA:n kanssa. 

Lisäksi samaisen PIF:in urheiluosasto sijoitti viiden prosentin osuutta vastaan miljardi dollaria seurajoukkueiden MM-kisojen TV-oikeuden yksinoikeudella hankkineeseen brittiläiseen DAZN- mediayhtiöön, joka maksoi FIFA:lle TV-oikeuksista tuon saman miljardin.

Suomessa on voivoteltu eri jalkapallosarjojen seuraamisen hankaluutta ja kalleutta. Jos haluaa katsoa saman kuun aikana Valioliigaa, Mestareiden liigaa ja Veikkausliigaa, fani joutuu pulittamaan 45 euroa kuukaudessa Viaplaylle, 43 euroa MTV3:lle ja 24 euroa Sanomalle Ruutu Urheilu -palvelusta.

Yhteensä siis reilun satasen joka kuukausi. Jos tilaajia Suomessa on vaikka 100 000, niin vuosittainen fanien taskuista lähtevä summa pyörii 120 miljoonan euron paikkeilla. 

Ilosaarirockin etkot!

Joensuussa tapahtuu!

Joensuussa on mökki täynnä Kiteetä vastaan.

 

VEDONLYÖJÄ.com Pelikohde
Sarja: Miesten Superpesis
Sulkeutuu: Tänään Klo 18.00

 

ATLEETTI x VEDONLYÖJÄ.com

JÄLJELLÄ

NaN h NaN min

OSTA VIHJE

Mihin nämä rahat sitten menevät?

Neljäsosa valtion kassaan arvonlisäveron muodossa, osa pääosin ruotsalaisten omistamien mediayhtiöiden velkojen maksuun, tv-oikeuksien välittäjille ja loput liigojen tai liittojen kautta seuroille ja lopulta niiden omistajille. Ja Euroopan kärkiseurojen osalta omistajat tulevat esimerkiksi Yhdistyneistä Arabiemiraateista, Qatarista ja Saudi-Arabiasta.
 
Jospa Suomessakin näytettävän jalkapallon tv-oikeudet “sponsoroisi” tuo edellä mainittu Saudi-Arabian PIF. Kaikki saisivat katsoa pelit ilmaiseksi ja suomalaisten fanien käyttöön jäisi vuodessa 120 mijoonaa vaikka muutamaan kuukausittaiseen illanviettoon kavereiden kanssa. Nämä rahat jäisivät valtaosin pyörimään Suomen talouden parantamiseksi jalkapalloseurojen rikkaiden omistajien taskujen sijaan.

Kääntäisikö kotimainen urheiluväki selkänsä, jos arabimaailman rahaherrat tulisivat ovia ryskyttelemään rahasäkin kanssa? Ainakin ulkomaisilta peliyhtiöltä vuonna 2027 käynnistyvä rahahana tuntuu kelpaavan. Raha, jos ja kun se tulee laillisesta lähteestä, kannattaakin tietysti ottaa vastaan. Kaikki muu olisi hölmöyttä.

Fifan johtaja Gianni Infantino tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Valkoisessa talossa seurojen MM-kisojen alettua. Paikalla oli myös Juventuksen joukkue. Kuva: AOP.

Miksi seurat pelaavat mukana?

Seurajoukkueiden MM-kisojen palkintopotti on huikeat miljardi dollaria. Se jaetaan kokonaisuudessaan seuroille. Tämän lisäksi FIFA jakaa samassa yhteydessä 250 miljoonaa solidaarisuusrahaa maailmanlaajuisesti jalkapallon kehittämiseen. Lisäksi jokainen turnauksen isäntäkaupunki saa vielä miljoonan ruohonjuuritason toiminnan kehittämiseen ja pienpelikenttien rakentamiseen. Tämä raha tulee pääosin tv-oikeuksista ja sponsoreilta.

Urheilutapahtumien taloudellisia vaikutuksia voidaan laskea monella tavalla, mutta suhteellisen puolueeton Open Economics on laskenut, että turnaus generoi globaalisti reilut 21 miljardia dollaria lisää bruttokansantuotetta. Ensi vuonna pidettävien MM-kisojen osalta luku on vielä viisi miljardia suurempi.

Jos turnausta ei järjestettäisi, jalkapallo saisi jokusen miljardin vähemmän ja työpaikkoja jäisi syntymättä reilun 400 000 henkilötyövuoden verran. Ja Saudit istuisivat rahojensa päällä miettien, kuinka paljon uuteen nyrkkeilysarjaan voisikaan sijoittaa.  

Miksi sitten jotkut haluavat nostaa itsensä jalustalle, esittää hyvää ja samalla korostaa joidenkin pahuutta? Eivätkö kaikki ihmiset ole tasa-arvoisia? Ihmisarvon pitäisi olla jakamaton, mutta hyvesignaloijat kieltävät tämän hyvyyden perusfilosofian eri tavalla toimivilta tai ajattelevilta.

Toivottavasti näin yhdenvertaisuuskuukauden aikana voisimme kaikki ymmärtää enemmän toisia ja heidän toimintaansa. Seurajoukkueiden MM-kisoja, jotka ovat jo tähän mennessä tarjonneet eräitä kauden parhaita paloja kentällä, kannattaa katsoa hyvällä omallatunnolla.

Miten näet ottelut?

FIFA Club World Cup -turnaus ei näy Suomessa millään tv-kanavalla, mutta kaikki ottelut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä ja ilmaiseksi DAZN:n suoratoistopalvelussa ja verkkosivuilla.

DAZN on FIFA:n virallinen globaali kumppani ja suoratoistaa kaikki 63 ottelua ilmaiseksi maailmanlaajuisesti, myös Suomessa. Ottelut ovat katsottavissa useilla kielillä, muttei suomeksi.

Kuinka katsoa?

  • Rekisteröidy ilmaiselle DAZN-tilille osoitteessa DAZN.com tai lataa DAZN-sovellus (saatavilla älypuhelimille, tableteille, älytelevisioille, pelikonsoleille ja selaimille).
  • Ilmainen tili vaatii vain sähköpostiosoitteen, eikä siihen liity piilokuluja.
  • Jos olet jo DAZN-tilaaja tai Freemium-jäsen, ottelut sisältyvät nykyiseen jäsenyyteesi.
  • Geo-rajoitukset: Jos kohtaat maantieteellisiä rajoituksia Suomessa, voit käyttää VPN-palvelua (esim. ExpressVPN) yhdistääksesi palvelimeen, joka mahdollistaa pääsyn DAZN:n

ARTIKKELIIN LIITTYVIÄ AIHEALUEITA