Atleetin asiantuntija Tomi Rantanen peräänkuuluttaa Antti Pennaselta alkulohkovaiheen Kanada-ottelusta tuttua pelisuunnitelmaa. Kuva: All Over Press

Rantanen & Rantala: Näin Atleetin asiantuntijat pysäyttäisivät Yhdysvallat – koituvatko norsukiekot Leijonien kohtaloksi?

Roope Määttä |

Jääkiekkoanalyytikko Tomi Rantanen ja lajivalmentaja Joona Rantala avaavat Atleetin lukijoille Leijonien puolivälieräottelun lähtökohdat pelillisten nyanssien kautta. Yhdysvallat on nopea, mutta alkulohkovaiheen voitokkaassa Kanada-ottelussa löydetyt lääkkeet voivat jälleen olla korkeassa arvossa.

Rantala: Yhdysvallat on turnauksen nopein suunnanmuutosjoukkue, joka on tehnyt useita osumia keskialueen kääntöpelistä. Suomen on oltava fiksu viivojen päällä ja hyökätä rintamana. Huonorytmisiin hyökkäyksiin – ja varsinkaan keskialueen kiekonmenetyksiin – ei ole varaa, sillä vastustajan tilanteenvaihtonopeus itselleen suotuisaksi tapahtuu silmänräpäyksessä.

Rantanen: Vauhti on tässä vaiheessa turnausta Yhdysvalloilla muutenkin tapissa. Kiekko ja miehet liikkuvat varsinkin hyökkäyssuuntaan sellaisella vauhdilla, että Leijonien puolustusviisikon tulee olla jatkuvasti pelin alla. Juuri sillä tavalla, kuten se Kanadaa vastaan onnistui.

Rantala: Leijonien puolivälierävastustaja käyttää tarkoituksenmukaisesti niin sanottuja norsukiekkoja keskialueelle, jonka jälkeen kaksi hyökkääjää iskee välittömästi puolustajiin kiinni, kun heillä ei ole pelivälinettä hallussa. Tässä Suomen puolustajiston on oltava hereillä, sekä koko viisikon tasapainon on säilyttävä, jotta Yhdysvaltojen taitavat hyökkääjät eivät saa tilaa keskialueelle. 

Rantala: Hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessaan Yhdysvallat rakentaa useasti kahden hyökkääjän maskin maalinedustalle, jolloin kolmas hyökkääjä heittää kiekkoa maalille pienistäkin kulmista. Näin joukkue pyrkii luomaan ylivoimatilanteen aivan maalin läheisyyteen ja lyömään sieltä irtokiekot sisään. Suomen puolustajat joutuvat varmasti painimaan läpi ottelun, jotta saavat siirrettyä vahvoja hyökkääjiä sivuun maalin edestä.

Otteluiden parhaille pelaajille annettavat Tissot-kellot tikittävät Juuse Saroksen ranteessa. Toisaalta niitä on alkulohkon päätteeksi niin monta, että eivät välttämättä kaikki ranteisiin mahdu. Kuva: AOP.

Rantanen: Yhdysvaltojen suorat hyökkäykset päättyvät järjestäen laukaukseen ja kolme hyökkääjää ajaa maalille ja syvälle hyökkäyspäähän. Suomen hyökkääjiltä vaaditaan nyt apuja puolustuspäässä, eikä puolustajia voi jättää yksin boksiin painimaan. Vastustajan laukaisumäärää ei kannata pelätä, mutta Juuse Sarosta on maalin suulla autettava siivoamalla irtokiekot jämäkästi. Saros on jälleen avainpelaaja, joka voi antaa joukkueelleen mahdollisuuden voittoon.

Rantala: Suomen vastustajalla on luisteluvoimaisia hyökkääjiä, jotka pystyvät pyörähtämään pienessä tilassa taklauksen ja paineen alta pois. Leijonien puolustajat eivät voi ajaa liian innokkaasti kulmaan antamaan painetta, jotta eivät pelaa itseään ulos tilanteesta.

Rantanen: Kanada-kamppailusta on myös tämän suhteen hyvä ottaa onnistuneet asiat. Leijonien puolustaminen sekä mailalla että sijoittumalla on kaiken a ja o, kun taitavat ja pelinopeat yhdysvaltalaishyökkääjät repivät puhtaista yhdellä yhtä -vastaan luistelukisoista voittoja. Peliä on kyettävä rikkomaan sääntöjen puitteissa mahdollisimman paljon – vastustajankin pelaaminen voi mennä yksinyrittämiseksi ja puskemiseksi, jolloin Suomi on vahvoilla.

Rantala: Kannattaa kiinnittää huomiota Yhdysvaltojen hyökkääjien vahvaan riistopelaamiseen. He riistävät kiekkoa vahvalla mailalla, joka säästää energiaa. Tämä tapahtuu ilman, että heidän tarvitsee antaa koko ajan taklauksia.

Rantanen: Sinänsä Yhdysvallat on hieman vähemmän romuluinen ja vääntövoimainen kuin Kanada, mutta pelinopeus, moderni riistopelaaminen sekä luisteluun perustuva karvaus ovat huipputasolla. Kiekollisena Leijonien on oltava jatkuvasti hereillä, kun painetta tulee joka puolelta, eikä välttämättä aina kovin kontrolloidusti. Yhdysvaltojen pelaamisessa on aina tilaa luoville ratkaisuille.

Zach Werenski teki Columbukselle NHL:n runkosarjassa 82 (23+59) tehopistettä. Puolustaja on ehdolla Norris-palkinnon voittajaksi. Kuva: AOP.

Seuraa näitä pelaaja: Zach Werenski ja Frank Nazar

Rantala: Isokokoinen ja rauhallinen kiekollinen puolustaja Zach Werenski liikkuu sulavasti. Oli menneellä kaudella yksi eniten NHL:ssä pelanneista puolustajista peliaikakeskiarvolla mitattuna. Lukee peliä hyvin ja pystyy toimittamaan kiekkoa maalille hyvällä varmuudella. Yhdysvaltojen puolustuskaluston kulmakivi on luutinut turnauksessa joukkueen pelaajista selkeästi eniten pelattuaan keskimäärin noin 25 minuuttia ottelua kohden. 

Rantanen: Chicagon ykköskierroksen varaus 2022, Frank Nazar on todella viihdyttävä pelaaja, joka tekee kiekon kanssa huikeita asioita ja on alati vaarallinen hyökkäyspäässä. Turnauksessa Yhdysvaltojen paras pistemies tehoilla 6+5, ja vyöllä on myös kaksi voittomaalia. Pienikokoinen ja liukkaasti liikkuva taitoniekka, jonka peliä on ilo seurata – vaikka pelaakin vastustajan riveissä.