Yleisurheilun MM-hallit kisataan Kiinan Nanjingissa alkaen varhain perjantaina. Saga Vanninen on suuri suosikki voittamaan kultaa naisten 5-ottelussa!
Atleetti seuraa Sagan kultamitalimetsästystä tiiviisti. Ohessa on nähtävissä ennalta kuuden kuumimman suosikin ennustetut tulokset kaikissa lajeissa ja myös pisteiden ennustettu kertyminen.
Kisan ensimmäinen laji eli 60 metrin aitajuoksu on koko MM-yleisurheilun ensimmäinen laji ja se juostaan jo kello 04:05 torstain ja perjantain välisenä yönä. MM-kisojen kaikkien lajien aikataulun löydät täältä.
Aitajuoksun jälkeen toisena lajina 5-ottelussa on korkeushyppy, joka on ohjelmassa perjantai-aamuna kello 04:50. Kolmantena lajina on 21-vuotiaan Sagan paraatilaji kuula kello 07:15.
Kuulakisan jälkeen Atleetti päivittää ennusteensa ja se julkaistaan perjantaiaamuna kello 09:00 mennessä.
Pituus hypätään kello 12:42 lähtien ja ratkaiseva 800 metrin juoksu tapahtuu perjantai-iltapäivänä kello 15:08. Mitalikahvipannu kannattaa ladata hyvissä ajoin, sillä tällaista herkkua on harvoin tarjolla.
Sagan alkuvuoden tulosvire toisi lähes varmasti kultaa
Suomen uuden supertähden alkuvuosi on ollut vakuuttava. Tallinnan kisan 4843 oli loistava tulos ja EM-halleissa kaksi viikkoa sitten se parani vielä selvästi, kun uusi SE kirjattiin lukemiin 4922 pistettä. Lajin maailmanennätys on Nafissatou Thiamin 5055 pistettä eli Saga Vanninen jäi siitä vain 133 pistettä. Thiam ei ole mukana MM-hallikisoissa. Samoin kaikki muut 7-ottelun maailman-rankingin kahdeksan parasta naista puuttuvat Nanjingista.
Sagan nykyvire tarkoittaisi 7-ottelussa jopa 6800 pisteen tulosta ja sillä taisteltaisiin olympia- ja ulkokenttien MM-tasolla mitalista – jopa kullasta. Niinpä torstain ja perjantain välisenä yönä eletään suomalaisittain poikkeuksellisen mielenkiintoisia aikoja.
Jos Saga Vannisen uraa ei ole vielä tullut seurattua, niin nyt on korkea aika aloittaa, sillä suomalainen yleisurheilun olympiakulta siintää näköpiirissä kolmen vuoden päästä Los Angelesissa.
Kaikkien 15 kilpailijan piste-ennuste
Kuten mainittu, Saga Vanninen on selvä suosikki ja vain epäonni loukkaantumisen muodossa tai paha epäonnistuminen jossain lajissa voi viedä tamperelaiselta mitalin. Kultamitali on erittäin lähellä ehyellä perussuorituksella, sillä talvikauden kaksi kisaa ovat paljastaneet Vannisen huiman kehityksen Erki Noolin valmennuksessa.
Kakkosena Atleetin simulaatiossa on Taliyah Brooks. Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä jenkki ei ole kisannut viime aikoina otteluissa, mutta on talvella tehnyt yksittäisissä lajeissa useita omia ennätyksiään. Brooks on kilpaillut 5-ottelussa viimeksi vuonna 2018, joten hän on todellinen jokerikortti ja ainoa, joka voi perustasoltaan uhata Vannista.
Kolmosena tulee vuonna 2000 syntynyt Kate O´Connor. Myös hän on ollut kolme vuotta nuoremman Vannisen tavoin ennätysvireessä alkuvuoden otteluissa. Viimeksi EM-halleissa hän teki oman ennätyksensä jopa neljässä lajissa. Niinpä parantamisen varaa ei luulisi suuresti enää olevan ja kun Saga voitti nuo ottelut 160 ja 141 pisteen erolla O´Connoriin, niin irlantilaisen tason ei pitäisi riittää aivan kultamitaliin – himmeämpiin mitaleihin hyvinkin.
Xenia Krizsan on otellut 7-ottelussa porukan selvästi kovimman tuloksen 6651. Tänä vuonna 32 vuotta täyttävä unkarilainen jäi viimeksi olympiakisoissa niukasti neljänneksi ja samaa sijaa Atleetti povaa hänelle Kiinassakin.
Puolan Paulina Ligarska ja USA:n Timara Chapman ovat potentiaalisia mitalisteja, mutta ovat Atleetin simulaatioissa huippuonnistumisellakin yli 200 pisteen päässä suomalaisesta, joten himmeämmät mitalit tyydyttäisivät heitä.
Seitsemäntenä rankingissa tulee ainoa Sagaa nuorempi osallistuja, nimittäin 18-vuotias kroatialainen Jana Koscak, jolle mitali olisi huippuvenyminen.
Muutamilla muillakin voisi olla rahkeita mitalitaistoon, mutta viime aikojen tulosten valossa edellä listattu seitsikko ratkaisee todennäköisimmin palkintopallisijoitukset.
Mainittakoon vielä, että Atleetin ennusteessa on kullekin kilpailijalle povattu pistemäärä, mikä on realistista saavuttaa hyvällä onnistumisella. Ei ehkä se kaikkein todennäköisin tulos, vaan ennusteet ovat kunkin urheilijan ylärekisteriä.
Ennuste kärkinelikon pistekehityksestä laji lajilta
5-ottelua on hieman hankala seurata, koska pitäisi koko ajan olla kärryillä, mikä on kunkin urheilijan paraatilaji ja missä lajeissa on odotettavissa takapakkia pistetaulukossa.
Oheisesta graafista voit seurata MM-taistoa. Graafissa on otettu huomioon kunkin ottelijan todellinen taso eri lajeissa. Siitä voi tarkistaa perjantaiaamuna ennen kello seitsemää, missä pistevauhdissa Saga Vanninen ja hänen pahimmat kilpakumppaninsa ovat.

Ennustetta päivitetään alteetti.fi -sivustolla perjantaina ennen kello yhdeksää, jolloin on tiedossa kolmen lajin tulokset.
Millaisia eroja eri lajeissa syntyy
60 metrin aidat Saga Vanninen kirmasi EM-kisoissa ennätysaikaansa 8,19. Siitä sai 1086 pistettä. MM-ennusteessa Sagalle povataan aikaa 8,25, josta saisi 1073 pistettä. Tässä lajissa yksi kymmenysosasekunti tarkoittaa noin 22 pistettä.
Korkeudessa tamperelaiselle povataan tulosta 180 ja pistemäärää 978, kun EM-halleissa hän hyppäsi ennätyksekseen 181, jolla irtosi 991 pistettä. Korkeushypyssä siis yksi sentti tarkoittaa noin 13 pisteen eroa.
Kuulantyönnössä Vanninen on pukannut parhaimmillaan yli 16 metriä. EM-kisoissa tulokseksi muodostui 15,56 (898 pistettä) ja nyt povataan 15,30 (881 pistettä) työntöä. Kuulassa metri vastaa noin 68 pistettä ja viimeistään tässä kohtaa Vannisen pitäisi kiilata kärkeen.
Pituushypyssä Saga Vanninen on ottanut isoja loikkia paitsi hiekkalaatikon äärellä, myös kehityksessään. EM-ennätyshyppy 652 toi 1014 pistettä, kun nyt Atleetti povaa 647 senttimetrin siivua, joka toisi 998 pistettä. Pituushypyssä kymmenen sentin ero tarkoittaa pisteplakkarissa noin 30 pistettä.
Päätöslajissa 800 metrillä Vannisella on eväät parantaa ennätystään. Tässä povattu aika 2.11,00 tarkoittaisi vajaan sekunnin parannusta Tallinnan kisan ennätystulokseen. 800 metrillä yksi sekunti tarkoittaa noin 15 pisteen eroa pisteissä.
MM-hallit TV:ssä
YLE näyttää kaikki kilpailut TV1-, TV2- tai YLE Areena-kanavilla Aaro Linnalaakson ja Tuomas Rajan selostamina.