Tour de France 2024 lähestyy kovaa vauhtia, ja maailman arvostetuin pyöräilykilpailu starttaa lauantaina 29. kesäkuuta.
Kaikkien katseet ovat kohdistuneet kahden huippupyöräilijän, slovenialaisen Tadej Pogačarin ja hallitsevan mestarin, tanskalaisen Jonas Vingegaardin, väliseen kaksintaisteluun. Kaksikko on voittanut viimeiset neljä mestaruutta keskenään, ja kumpikin tavoittelee kolmatta Tour de France -voittoaan.
Suosikit
Giro d’Italiassa näyttävästi voittanut Pogačar lähtee kilpailuun ennakkosuosikkina tavoittelemaan kolmatta voittoaan vuosien 2020 ja 2021 lisäksi. Tokion 2020 pronssimitalistin kesä voi olla uskomaton, sillä Tour de France päättyy vain päiviä ennen Pariisin 2024 olympialaisia.
Vingegaard on puolestaan toipunut pahasta alkukauden loukkaantumisestaan ja on valmis taistelemaan Tour de France -voitosta. Hänestä voi tulla kuudes ajaja, ja ensimmäinen skandinaavi, joka voittaa kolme peräkkäistä keltaista paitaa.
Pidä heitä silmällä
Pogačarin ja Vingegaardin lisäksi muita haastajia keltaiselle paidalle ovat Remco Evenepoel ja Primož Roglič.
Evenepoel on vähätellyt mahdollisuuksiaan yleiskilpailussa Tour de France -debyytissään, mutta hänen meriittinsä muissa kisoissa tekevät hänestä uhkan. Belgialaisella on vaikuttavia tuloksia, kuten vuoden 2022 maantieajon maailmanmestaruus ja yleiskilpailun voitto vuoden 2022 Vuelta a Españassa. Hänellä on myös kaksi Liège-Bastogne-Liège -voittoa.
Roglič, joka oli toisena vuonna 2020 Pogačarin jälkeen, saa itseluottamusta kokonaiskilpailun voitostaan muutama viikko sitten ajetusta Critérium du Dauphinéssa.
Jasper Philipsen on suosikki säilyttämään sprinterien vihreän paidan voitettuaan Milan-San Remon ja sijoituttuaan toiseksi Pariisi-Roubaix’ssa.
Tanskan Mads Pedersen, joka voitti maantieajon maailmanmestaruuden viisi vuotta sitten, on yksi hänen päähaastajistaan. Brittisprintteri Mark Cavendish tarvitsee vain yhden etappivoiton noustakseen tasatilanteesta Eddy Merckxin kanssa (molemmilla 34) eniten etappivoittoja saavuttaneeksi pyöräilijäksi Tour de France -historiassa.
Vanhat cyclocross-kilpakumppanit Mathieu van der Poel ja Wout van Aert ovat myös mukana taistelemassa yksittäisistä Tour de France etappivoitoista. Jälkimmäinen on palannut Vingegaardin pääapulaiseksi Visma Lease a Bike -tiimissä kärsittyään useita murtumia kaatumisessa maaliskuun Dwars door Vlaanderen -kilpailussa.
Vuoden 2024 Tour de France sisältää seitsemän vuorietappia, mukaan lukien neljä huipulle päättyvää etappia, ja se sopii hyvin kiipeilijöille. Pogačar (2020, 2021) ja Vingegaard (2022) ovat aiempia vuoristopaidan voittajia ja ovat todennäköisesti kamppailemassa tästäkin paidasta keltapaidan lisäksi myös tänä vuonna.
Ainutlaatuinen kilpailu
Tämän vuoden Tour de France on ainutlaatuinen monestakin syystä. Se on ensimmäinen kerta, kun kilpailu alkaa Italiassa. Tällä juhlistetaan Ottavio Bottecchia, joka otti ensimmäisenä italialaisena Tour de France voiton 100 vuotta sitten.
Grand Départ on Firenzessä, ja reitti kulkee Italian Alppien halki ennen kuin se ylittää Ranskan rajan neljännen etapin aikana. Ensimmäistä kertaa Tour de France päättyy Pariisin ulkopuolella – olympialaisten läheisyyden vuoksi.
Viimeinen etappi on henkilökohtainen aika-ajo Monacosta Nizzaan, joka saattaa ratkaista Tour de France kokonaiskilpailun voiton.
Tour de France 2024 reitti ja tärkeät etapit
Vuoden 2024 Tour de France koostuu 21 etapista, mukaan lukien kaksi henkilökohtaista aika-ajoa ja sorateitä, jotka kattavat yhteensä 3,492 km matkan.
Alkaen Firenzestä, vuoden 2024 Tour de France kiertää kolme täyttä etappia Italiassa, kulkien Italian Alppien halki ennen kuin ylittää rajan Ranskaan Pinerolosta.
Ilman Alpe d’Huezin tai Mont Ventouxn nousuja tämän vuoden reitillä, Tour de France 2024 kuningasetappi on toiseksi viimeinen – haastava 132 km pyöräily Nizzasta Col de la Couillolelle.
Viime vuosina viimeinen henkilökohtainen aika-ajo on pidetty toiseksi viimeisenä päivänä, ja finaali on ollut seremoniallinen kulkue Champs-Elysées’llä sunnuntaina. Mutta Pariisin 2024 olympialaisten valmistelujen vuoksi tämän vuoden Tour de France päättyy 33,7 km aika-ajoon Monacosta Nizzaan.
Viimeksi Tour de France päättyi aika-ajoon vuonna 1989, kun Greg Lemond käänsi 50 sekunnin tappionsa Laurent Fignonille voitoksi vain kahdeksan sekunnin erolla. Tämä on yhä pienin voittomarginaali Tour de France historiassa.
VUODEN 2024 TOUR DE FRANCE -ETAPIT
Lauantai 29. kesäkuuta: Etappi 1 – Firenze – Rimini (206 km)
Avausetappia voidaan verrata vaikeudeltaan vuoteen 2023, jolloin karavaani joutui myös kiipeämään tosissaan ensimmäisenä päivänä Baskimaassa.
Seitsemällä luokitellulla nousulla tämä ei varmasti pääty sprinttiin, mutta viimeisen nousun huipulta on vain noin kolmekymmentä kilometriä maaliin.
Siksi keltaisen paidan pukeminen korokkeella etapin jälkeen on mahdollista myös nopeille miehille, jotka osaavat käsitellä nousuja. Vähän kuin Liège-Bastogne-Liège, ehkä? Katsotaan…
Nousut
49,7 km: COL DE VALICO TRE FAGGI (12,5 km keskijyrkkyys 5,1 %)
77,8 km: CÔTE DES FORCHE (2,5 km keskijyrkkyys 6,2 %)
98,3 km: CÔTE DE CARNAIO (10,5 km keskijyrkkyys 4,6 %)
135,6 km: CÔTE DE BARBOTTO (5,8 km keskijyrkkyys 7,6 %)
157,3 km: CÔTE DE SAN LEO (4,6 km keskijyrkkyys 7,7 %)
167,1 km: CÔTE DE MONTEMAGGIO (4,2 km keskijyrkkyys 6,6 %)
179,7 km: CÔTE DE SAN MARINO (7,1 km keskijyrkkyys 4,8 %)
Aikataulu
Lähtö: 13:40
Maali: noin 18:50
Suosikit
Wout van Aert (Visma | Lease a Bike)
Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Tom Pidcock (INEOS Grenadiers)
Sunnuntai 30. kesäkuuta: Etappi 2 – Cesenatico – Bologna (199,2 km)
Jos ensimmäinen päivä oli arvaamaton, toinen päivä ei varmasti ole sen erilaisempi. Edessä on kuusi nousua, joista viimeisen huippu on jo paljon lähempänä maalia.
Nämä nousut ovat kuitenkin enemmän lyhyitä jyrkkiä mäkiä, mikä tekee tästä täydellisen päivän iskijöille, jotka juuri ja juuri selvisivät tai eivät selvinneet ensimmäisestä päivästä.
Suuri kysymys kuitenkin kuuluu, käyttävätkö kokonaiskilpailun voitosta taistelevat kilpailijat jyrkkää San Lucaa (tunnettu Giro dell’Emiliasta) todella sekoittaakseen pakkaa?
Nousut
74,0 km: CÔTE DE MONTICINO (2,0 km 7,5%)
88,8 km: CÔTE DE GALLISTERNA (1,2 km 12,8%)
138,5 km: CÔTE DE BOTTEGHINO DI ZOCCA (1,9 km 6,9%)
150,7 km: CÔTE DE MONTECALVO (2,7 km 7,7%)
167,8 km: CÔTE DE SAN LUCA (1,9 km 10,6%)
186,1 km: CÔTE DE SAN LUCA (1,9 km 10,6%)
Ajat
Startti: 13:35
Maali: noin 18:20
Suosikit
Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Mathieu van der Poel (Alpecin–Deceuninck)
Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
Maanantai 1. heinäkuuta: Etappi 3 – Piacenza – Torino (230,8 km)
Viimeinen kokonainen etappi Italian maaperällä tulee olemaan pitkä. Noin 230 kilometriä ilman kummallisempia mäkiä. Kuitenkaan, perinteinen massakiri ei ole taattu, kiitos Torinon hankalan loppuratkaisun.
Kenellä on tuoreita jalkoja kahden raskaan kiipeilypäivän jälkeen? Vai kestääkö karkulaisjoukko irti loppuun saakka?
Nousut
Ei yhtään.
Aikataulu
Lähtö: 12:35
Maali: noin 18:15
Suosikit
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla)
Mads Pedersen (Lidl-Trek)
Tiistai 2. heinäkuuta: Etappi 4 – Pinerolo – Valloire (139,6 km)
Onko Tourin aloitus koskaan ollut näin rankka? Epäilemme sitä. Kolmen pitkän ja vaativan Italian päivän jälkeen jätämme hyvästit Euroopan saappaalle Pinerolosta, ja suuntaamme Ranskaan.
Matkalla kohtaamme muutamia tunnettuja hirviöitä… Harjoitusmaastojen Sestrièren ja Col de Montgenèvren jälkeen ajajat nousevat Col du Galibierille neljäntenä päivänä, jonka huippu on 2 642 metrin korkeudessa!
Hyvityssekunneista kilpaillaan tiukasti tämän kategorisoimattoman nousun huipulla ennen kuin päivä päättyy pitkän laskun jälkeen Valloireen.
Nousut
50,4 km: SESTRIÈRES (39,9 km keskijyrkkyys 3,7%)
71,1 km: COL DE MONTGENÈVRE (8,3 km keskijyrkkyys 5,9%)
120,7 km: COL DU GALIBIER (23,0 km keskijyrkkyys 5,1%)
Aikataulu
Lähtö: 14:15
Maali: noin 18:20
Suosikit
Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Pello Bilbao (Bahrain Victorious)
Tom Pidcock (INEOS Grenadiers)
Keskiviikko 3. heinäkuuta: Etappi 5 – Saint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas (177,4 km)
Nuo poloiset sprintterit ovat kärsineet neljä päivää, mutta saavat vihdoin viidentenä päivänä toisen mahdollisuutensa sprinttimenestykseen.
Pitkän kolmannen päivän Italian etapin jälkeen voimme kutsua tätä tyypilliseksi Tour-etapiksi. Matkan varrella on kaksi nousua, jotka sopivat irtiottohaluisille ajajille, ennen kuin suuret nimet ottavat mittaa toisistaan sprintissä Saint-Vulbasissa.
Nousut
104,6 km: CÔTE DU CHEVAL BLANC (1,5 km keskijyrkkyys 4,3%)
142,8 km: CÔTE DE LHUIS (3,0 km keskijyrkkyys 4,8%)
Aikataulu
Lähtö: 14:30
Maali: noin 18:26
Suosikit
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla)
Fabio Jakobsen (Team dsm-firmenich PostNL)
Torstai 4. heinäkuuta: Etappi 6 – Mâcon – Dijon (163,5 km)
Toinen kirimiesten unelmaetappi, ja jo kolmas kuuteen päivään! Odotettavissa on, että irtiotto ei saa paljon tilaa tässä, sillä tällaisia tasaisia etappeja ei usein nähdä tässä Tourissa kirimiesten joukkueille. Samat nimet kärjessä kuin edellisen päivän kisassa.
Nousu
10,0 km: COL DU BOIS CLAIR (1,6 km, keskijyrkkyys 6,0%)
Aikataulut
Lähtö: 14:50
Maali: noin 18:30
Suosikit
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla)
Fabio Jakobsen (Team dsm-firmenich PostNL)
Perjantai 5. heinäkuuta: Etappi 7 – Nuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin (25,3 km, henkilökohtainen aika-ajo)
Iloinen aika-ajo todellisille experteille seitsemäntenä päivänä, joka on epäilemättä merkitty punaisella miesten kuten Remco Evenepoelin ja Tadej Pogacarin kalentereihin.
Tässä he voivat voittaa paljon aikaa kevytrakenteisiin ajajiin verrattuna, jotka eivät yksinkertaisesti pysty tuottamaan yhtä paljon watteja tällaisessa 25,3 kilometrin kumpuilevassa aika-ajossa.
Kolmen väliaikapisteen ansiosta katsoja saa täydellisen käsityksen ajajien eroista matkan varrella.
Aikataulu
Ensimmäisen ajajan lähtö: 14:05
Viimeisen ajajan maaliintulo: noin 18:30
Suosikit
Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Juan Ayuso (UAE-Team Emirates)
Lauantai 6. heinäkuuta: Etappi 8 – Semur-En-Auxois – Colombey-les-Deux-Églises (183,4 km)
Henkilökohtaisen aika-ajon jälkeinen päivä vaikuttaa täydelliseltä tilaisuudelta irtiottoajajille, ehkä ensimmäistä kertaa tässä Tourissa.
Päivä on jatkuvaa ylä- ja alamäkeä, mikä tekee sprintteritiimien kilpailun hallinnasta erittäin vaikeaa. Luvassa on nopearytminen etappi, jossa odotettavissa kova taistelu irtioton hallinnasta.
Nousut
24,1 km: CÔTE DE VITTEAUX (2,0 km, 7,3 %)
32,5 km: CÔTE DE VILLY-EN-AUXOIS (2,4 km, 5,5 %)
38,8 km: CÔTE DE VERREY-SOUS-SALMAISE (2,9 km, 6,0 %)
96,7 km: CÔTE DE SANTENOGE (1,1 km, 8,1 %)
122,4 km: CÔTE GIEY-SUR-AUJON (1,2 km, 8,4 %)
Aikataulu
Lähtö: klo 14.20
Maaliintulo: noin klo 18.30
Suosikit
Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Matej Mohoric (Bahrain Victorious)
Magnus Cort Nielsen (Uno-X Pro Cycling)
Sunnuntai 7. heinäkuuta: Etappi 9 – Troyes – Troyes (199 km)
Tämä on päivä, josta on puhuttu pitkään. Monien skouttaajien mukaan se ei ole liian vaikea, mutta soratiet suuressa ympäriajossa takaavat hermostuneisuutta ja näyttävyyttä.
Aina on vähintään yksi mies, joka kaatuu tai kärsii teknisistä ongelmista, mikä vaikuttaa kokonaistuloksiin.
Entä mitä kokonaiskilpailun haastajat tekevät tällaisella etapilla? Yrittävätkö välttää ajan menettämistä vai pyrkivätkö ajanvoittoon?
Nousut
51,7 km: CÔTE DE BERGÈRES (1,7 km, 5,2 %)
69,6 km: CÔTE DE BAROVILLE (2,8 km, 4,8 %)
107,5 km: CÔTE DE VAL FRION (2,2 km, 5,0 %)
121,2 km: CÔTE DE CHACENAY (3,0 km, 4,3 %)
Aikataulu
Lähtö: klo 14.35
Maaliintulo: noin klo 19.00
Suosikit
Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Wout van Aert (Visma | Lease a Bike)
Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost)
Maanantai 8. heinäkuuta: Lepopäivä
Tiistai 9. heinäkuuta: Etappi 10 – Orléans – Saint-Amand-Montrond (187,3 km)
Sprinttaaminen? Se on varmaa, kyllä. Mutta kuinka suuri ryhmä lähtee kirikamppailuun?
Kymmenes etappi on tunnistettu mahdolliseksi päiväksi pääjoukon katkeamiselle. Jos tuuli puhaltaa oikein, pyöräilijät voivat varautua heti ensimmäisen lepopäivän jälkeen tiukkaan kilvanajoon minimoidessaan mahdollisen eron kärkeen pääjoukon mahdollisesti hajotessa.
Nousut
Ei.
Ajat
Lähtö: klo 14.25
Maali: noin klo 18.35
Suosikit
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla)
Fabio Jakobsen (Team DSM-Firmenich PostNL)
Keskiviikko 10. heinäkuuta: Etappi 11 – Évaux-les-Bains – Le Lioran (211 km)
Ranskan ympäriajo ei välttämättä pyri etsimään 200 kilometrin etappeja, mutta yhdestoista päivänä heillä ei ollut valinnanvaraa.
Järjestäjät halusivat haastavan loppuhuipennuksen, joten looginen linja oli vedettävä Évaux-les-Bainsin ja De Lioranin välille.
Nousut
79.8 km: CÔTE DE MOUILLOUX (1.9 km, keskijyrkkyys 6.3%)
89.7 km: CÔTE DE LARODDE (3.8 km, keskijyrkkyys 6.0%)
168.7 km: COL DE NÉRONNE (3.8 km, keskijyrkkyys 9.1%)
180.0 km: PUY MARY (5.4 km, keskijyrkkyys 8.1%)
196.4 km: COL DE PERTUS (4.4 km, keskijyrkkyys 7.9%)
208.2 km: COL DE FONT DE CÈRE (3.3 km, keskijyrkkyys 5.8%)
Ajat
Lähtö: 12:30
Maali: noin 18:15
Suosikit
Neilson Powless (EF Education-EasyPost)
Pello Bilbao (Bahrain Victorious)
Maxim Van Gils (Lotto-Dstny)
Torstai 11. heinäkuuta: Etappi 12 – Aurillac – Villeneuve-sur-Lot (203,6 km)
Taas yksi ihastuttava etappi irtiottajille, mutta yhtä lailla on mahdollista, että jotkut sprintterijoukkueet yrittävät jotakin täällä.
Reitti aaltoilee etapin toisella puoliskolla, mutta ei ole niin vaikea, että irtioton olisi välttämättä pysyttävä minuuttikaupalla erossa pääjoukosta.
Sprintterit, joilla ei vielä ole etappivoittoa, saattavat koettaa onneaan täällä, ravistelemalla pois todella nopeita miehiä tai väsyttämällä heitä.
Nousut
62.8 km: CÔTE D’AUTOIRE (2,7 km @ 5,9%)
84.3 km: CÔTE DE ROCAMADOUR (2,0 km @ 5,8%)
135.5 km: CÔTE DE MONTCLÉRA (2,0 km @ 4,6%)
Ajat
Lähtö: 13:50
Maali: noin 18:30
Suosikit
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Mads Pedersen (Lidl-Trek)
Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)
Perjantai 12. heinäkuuta: Etappi 13 – Agen – Pau (165,3 km)
Mikä olisi Tour de France ilman Pauta? No, niin järjestäjät varmasti ajattelivat. Pyreneet lähestyvät, ja pysähdymme aina tässä Etelä-Ranskan kaupungissa. Kuten usein, tämä etappi on tarkoitettu sprintterien loppukiriksi.
Nousut
127,0 km: CÔTE DE BLACHON (1,5 km, keskijyrkkyys 6,9%)
136,3 km: CÔTE DE SIMACOURBE (1,8 km, keskijyrkkyys 6,4%)
Aikataulu
Lähtö: klo 14:50
Maali: noin klo 18:30
Suosikit
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla)
Fabio Jakobsen (Team dsm-firmenich PostNL)
Lauantai 13. heinäkuuta: Etappi 14 – Pau – Saint-Lary-Soulan Pla d’Adet (151,9 km)
Pyreneet muodostavat kaksiosaisen sarjan tässä Tour de Francessa, ja lauantaina on todellinen ratkaisuhetki kokonaiskilpailun suosikeille.
Reitti nousee yli 2000 metrin korkeuteen Tourmalet’n huipulle ja päättyy haastavalle Lary-Soulan Pla d’Adet’lle. Rauhallisen toisen viikon jälkeen tämä on ihanteellinen tilaisuus terävöittää kilpailua ja ravistella tuloslistaa!
Nousut
89,6 km: COL DU TOURMALET (19,0 km, keskijyrkkyys 7,4%)
123,4 km: HOURQUETTE D’ANCIZAN (8,2 km, keskijyrkkyys 5,1%)
151,9 km: SAINT-LARY-SOULAN – PLA D’ADET (10,6 km, keskijyrkkyys 7,9%)
Aikataulu
Lähtö: klo 14:20
Maali: noin klo 18:30
Suosikit
Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike)
Primoz Roglic (BORA-hansgrohe)
Sunnuntai 14. heinäkuuta: Etappi 15 – Loudenvielle – Plateau de Beille (198 km)
Osa kaksi Pyreneillä on pidempi ja vähemmän vaativa matkan varrella, mutta päättyy eeppiselle ja myyttiselle Plateau de Beillelle.
Heti alusta reitti alkaa nousulla, mutta monet laaksot varmistavat, että kokonaiskilpailun kärkinimet todennäköisesti säästelevät voimiaan viimeiseen nousuun asti.
Jyrkkä lähes kahdeksan prosentin nousu viidentoista kilometrin matkalla tarjoaa riittävästi mahdollisuuksia ajan voittamiseen tai häviämiseen…
Nousut
7,0 km: COL DE PEYRESOURDE (6,9 km @ 7,8%)
50,0 km: COL DE MENTÉ (9,3 km @ 9,1%)
65,4 km: COL DU PORTET D’ASPET (4,3 km @ 9,6%)
138,6 km: COL D’AGNÈS (10,0 km @ 8,6%)
197,7 km: PLATEAU DE BEILLE (15,8 km @ 7,9%)
Ajat
Startti: 13:05
Maalissa: noin 18:40
Suosikit
Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike)
Primoz Roglic (BORA-hansgrohe)
Maanantai 15. heinäkuuta: Lepopäivä
Tiistai 16. heinäkuuta: Etappi 16 – Gruissan – Nîmes (188,6 km)
Toisen lepopäivän jälkeen aloitamme rauhallisesti. Periaatteessa, sillä jos tuuli nousee, tilanne voi muuttua villiksi matkalla kohti Nîmesiä.
Kirimiehet ovat varuillaan, mutta niin pitäisi olla myös kokonaiskilpailun ajajien. Olisiko tämä päivä, jolloin Mark Cavendish nousee yksin eniten etappivoittoja voittaneeksi ajajaksi Tourin historiassa?
Nousu
112,6 km: CÔTE DE FAMBETOU (1,2 km, keskijyrkkyys 5,0 %)
Aikataulu
Lähtö: klo 14:30
Maali: noin klo 18:40
Suosikit
Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla)
Fabio Jakobsen (Team dsm-firmenich PostNL)
Keskiviikko 17. heinäkuuta: Etappi 17 – Saint-Paul-Trois-Châteaux – Superdévoluy (177,8 km)
Irtioajajat eivät ole vielä saaneet montaakaan tilaisuutta tässä Tour de Francessa, mutta päivä seitsemäntoista saattaa tarjota heille mahdollisuuden.
Kolmannen viikon edessä, vahva irtiotto voisi onnistua, jos parhaat näkimiehet pystyvät hoitamaan homman loppuun.
Mutta hei, kaikkien suurten kokonaiskilpailun suosikkien ja vuoden 2024 pyöräilyn yleisen tilanteen myötä, he saattavat hyvinkin napata toisen etappivoiton itselleen haastavassa finaalissa.
Nousut
145,7 km: COL BAYARD (6,8 km keskijyrkkyys 7,3%)
166,3 km: COL DU NOYER (7,5 km keskijyrkkyys 8,1%)
177,8 km: SUPERDEVOLUY (3,8 km keskijyrkkyys 5,9%)
Ajat
Lähtö: klo 13:45
Maali: noin klo 18:10
Suosikit
Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck)
Ben Healy (EF Education-EasyPost)
Egon Bernal (Ineos Grenadiers)
i 18. heinäkuuta: Etappi 18 – Gap – Barcelonnette (179,5 km)
Jos päivä seitsemäntoista ei ollut irtiottokuskien, niin päivä kahdeksantoista on varmasti sitä.
Tämä on todellakin ihanteellinen etappi kaikenlaisille ajajille, klassikoiden erikoismiehistä ja nopeista sprintereistä mäkimiehiin.
He voivat taistella vähemmän jyrkillä nousuilla, kun suuntaamme kohti todella kovaa loppuviikonloppua tässä Tourissa.
Nousut
32.2 km: COL DU FESTRE (3.9 km keskijyrkkyys 6.3%)
57.5 km: CÔTE DE CORPS (2.1 km keskijyrkkyys 7.2%)
97.3 km: COL DE MANSE (5.1 km keskijyrkkyys 3.6%)
121.0 km: CÔTE DE SAINT-APOLLINAIRE (7.0 km keskijyrkkyys 5.5%)
139.1 km: CÔTE DES DEMOISELLES COIFFÉES (3.6 km keskijyrkkyys 5.4%)
Ajat
Lähtö: 14:20
Maali: noin 18:45
Suosikit
Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Wout van Aert (Visma | Lease a Bike)
Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Perjantai 19. heinäkuuta: Etappi 19 – Embrun – Isola 2000 (144,6 km)
Kaksi päivää ennen Tourin päättymistä olemme paikassa, jossa UAE-Team Emirates suunnitteli viimeisen korkeustreeninsä.
Tämä etappi tulee varmasti olemaan kokonaiskilpailun miesten välinen kiivas kamppailu.
Samalla reitti saapuu Tourin katolle, 2 802 metrin korkeudessa sijaitsevalle Cime de la Bonettelle, ja huipennamme etapin nousulla Isola 2000:een.
Ei niin jyrkkiä nousuja kuin toisella viikolla Pyreneillä, mutta hapen puute saa varmasti joukon haukkomaan henkeään.
Nousut
42,6 km: COL DE VARS (18,8 km keskijyrkkyydellä 5,7%)
87,5 km: CIME DE LA BONETTE (22,9 km keskijyrkkyydellä 6,9%)
144,6 km: ISOLA 2000 (16,1 km keskijyrkkyydellä 7,1%)
Aikataulu
Lähtö: 13:30
Maali: noin 17:45
Suosikit
Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike)
Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
Lauantai 20. heinäkuuta: Etappi 20 – Nizza – Col de la Couillole (132,8 km)
Viimeinen maantie-etappi ennen sunnuntain aika-ajoa, joka on myös kokonaiskilpailun johtajien mielessä.
Ehkä päivä irtiottajille pysyä otsikoissa? Vai näemmekö taas sodan, jossa kaikki ajavat hurjalla vauhdilla kohti tämän upean Tourin viimeistä ylämäkimaalia?
Nousut
24,7 km: COL DE BRAUS (10,0 km, keskijyrkkyys 6,6 %)
59,8 km: COL DE TURINI (20,7 km, keskijyrkkyys 5,7 %)
95,9 km: COL DE LA COLMIANE (7,5 km, keskijyrkkyys 7,1 %)
132,8 km: COL DE LA COUILLOLE (15,7 km, keskijyrkkyys 7,1 %)
Aikataulu
Lähtö: 14:55
Maali: noin 18:30
Suosikit
Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
Primoz Roglic (BORA-hansgrohe)
Sunnuntai 21. heinäkuuta: Etappi 21 – Monaco – Nizza (33,7 km, henkilökohtainen aika-ajo)
Aika-ajo viimeisenä etappina, miten ihanaa! Ympäriajon viimeinen päivä tarjoaa kovan taiston kellon kanssa kohti Nizzaa, mukana 8,1 kilometrin nousu.
Se on ylös ja alas, vain alun ja lopun tarjotessa mahdollisuuden käyttää isoja moottoreita.
Kuka vie tämän vaiheen? Ja kenet kruunataan vuoden 2024 Tour de France voittajaksi?
Nousu
11,2 km: LA TURBIE (8,1 km, keskijyrkkyys 5,6 %)
Aikataulu
Ensimmäinen kilpailija starttaa: klo 15:40
Viimeinen kilpailija maalissa: noin klo 20:30
Suosikit
Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike)
Tour de France 2024 osallistujat
Pyöräilijä | Maa | Talli | Ikä |
Tiesj Benoot | Belgia | Visma–Lease a Bike | 30 |
Matteo Jorgenson | USA | Visma–Lease a Bike | 24 |
Wilco Kelderman | Hollanti | Visma–Lease a Bike | 33 |
Christophe Laporte | Ranska | Visma–Lease a Bike | 31 |
Bart Lemmen | Hollanti | Visma–Lease a Bike | 28 |
Jan Tratnik | Slovenia | Visma–Lease a Bike | 34 |
Wout van Aert | Belgia | Visma–Lease a Bike | 29 |
Jonas Vingegaard | Tanska | Visma–Lease a Bike | 27 |
Bruno Armirail | Ranska | Decathlon–AG2R La Mondiale | 30 |
Sam Bennett | Irlanti | Decathlon–AG2R La Mondiale | 33 |
Felix Gall | Itävalta | Decathlon–AG2R La Mondiale | 26 |
Dorian Godon | Ranska | Decathlon–AG2R La Mondiale | 28 |
Paul Lapeira | Ranska | Decathlon–AG2R La Mondiale | 24 |
Oliver Naesen | Belgia | Decathlon–AG2R La Mondiale | 33 |
Nans Peters | Ranska | Decathlon–AG2R La Mondiale | 30 |
Nicolas Prodhomme | Ranska | Decathlon–AG2R La Mondiale | 27 |
Silvan Dillier | Sveitsi | Alpecin–Deceuninck | 33 |
Søren Kragh Andersen | Tanska | Alpecin–Deceuninck | 29 |
Axel Laurance | Ranska | Alpecin–Deceuninck | 23 |
Jasper Philipsen | Belgia | Alpecin–Deceuninck | 26 |
Jonas Rickaert | Belgia | Alpecin–Deceuninck | 30 |
Oscar Riesebeek | Hollanti | Alpecin–Deceuninck | 31 |
Mathieu van der Poel | Hollanti | Alpecin–Deceuninck | 29 |
Gianni Vermeersch | Belgia | Alpecin–Deceuninck | 31 |
Amaury Capiot | Belgia | Arkéa–B&B Hotels | 31 |
Clément Champoussin | Ranska | Arkéa–B&B Hotels | 26 |
Arnaud Démare | Ranska | Arkéa–B&B Hotels | 32 |
Raúl García Pierna | Espanja | Arkéa–B&B Hotels | 23 |
Daniel McLay | Iso-Britannia | Arkéa–B&B Hotels | 32 |
Luca Mozzato | Italia | Arkéa–B&B Hotels | 26 |
Cristián Rodríguez | Espanja | Arkéa–B&B Hotels | 29 |
Kévin Vauquelin | Ranska | Arkéa–B&B Hotels | 23 |
Davide Ballerini | Italia | Astana Qazaqstan Team | 29 |
Cees Bol | Hollanti | Astana Qazaqstan Team | 28 |
Mark Cavendish | Iso-Britannia | Astana Qazaqstan Team | 39 |
Yevgeniy Fedorov | Kazakhstan | Astana Qazaqstan Team | 24 |
Michele Gazzoli | Italia | Astana Qazaqstan Team | 25 |
Alexey Lutsenko | Kazakhstan | Astana Qazaqstan Team | 31 |
Michael Mørkøv | Tanska | Astana Qazaqstan Team | 39 |
Harold Tejada | Kolumbia | Astana Qazaqstan Team | 27 |
Nikias Arndt | Saksa | Team Bahrain Victorious | 32 |
Phil Bauhaus | Saksa | Team Bahrain Victorious | 29 |
Pello Bilbao | Espanja | Team Bahrain Victorious | 34 |
Santiago Buitrago | Kolumbia | Team Bahrain Victorious | 24 |
Jack Haig | Australia | Team Bahrain Victorious | 30 |
Matej Mohorič | Slovenia | Team Bahrain Victorious | 29 |
Wout Poels | Hollanti | Team Bahrain Victorious | 36 |
Fred Wright | Iso-Britannia | Team Bahrain Victorious | 25 |
Nico Denz | Saksa | Bora–Hansgrohe | 30 |
Marco Haller | Itävalta | Bora–Hansgrohe | 33 |
Jai Hindley | Australia | Bora–Hansgrohe | 28 |
Bob Jungels | Luxembourg | Bora–Hansgrohe | 31 |
Primož Roglič | Slovenia | Bora–Hansgrohe | 34 |
Matteo Sobrero | Italia | Bora–Hansgrohe | 27 |
Danny van Poppel | Hollanti | Bora–Hansgrohe | 30 |
Aleksandr Vlasov | Bora–Hansgrohe | 28 | |
Piet Allegaert | Belgia | Cofidis | 29 |
Bryan Coquard | Ranska | Cofidis | 32 |
Simon Geschke | Saksa | Cofidis | 38 |
Jesús Herrada | Espanja | Cofidis | 33 |
Ion Izagirre | Espanja | Cofidis | 35 |
Guillaume Martin | Ranska | Cofidis | 31 |
Alexis Renard | Ranska | Cofidis | 25 |
Axel Zingle | Ranska | Cofidis | 25 |
Alberto Bettiol | Italia | EF Education–EasyPost | 30 |
Stefan Bissegger | Sveitsi | EF Education–EasyPost | 25 |
Richard Carapaz | Ecuador | EF Education–EasyPost | 31 |
Rui Costa | Portugali | EF Education–EasyPost | 37 |
Ben Healy | Irlanti | EF Education–EasyPost | 23 |
Neilson Powless | USA | EF Education–EasyPost | 27 |
Sean Quinn | USA | EF Education–EasyPost | 24 |
Marijn van den Berg | Hollanti | EF Education–EasyPost | 24 |
David Gaudu | Ranska | Groupama–FDJ | 27 |
Kevin Geniets | Luxembourg | Groupama–FDJ | 27 |
Romain Grégoire | Ranska | Groupama–FDJ | 21 |
Stefan Küng | Sveitsi | Groupama–FDJ | 30 |
Valentin Madouas | Ranska | Groupama–FDJ | 27 |
Lenny Martinez | Ranska | Groupama–FDJ | 20 |
Quentin Pacher | Ranska | Groupama–FDJ | 32 |
Clément Russo | Ranska | Groupama–FDJ | 29 |
Egan Bernal | Kolumbia | Ineos Grenadiers | 27 |
Jonathan Castroviejo | Espanja | Ineos Grenadiers | 37 |
Laurens De Plus | Belgia | Ineos Grenadiers | 28 |
Michał Kwiatkowski | Puola | Ineos Grenadiers | 34 |
Thomas Pidcock | Iso-Britania | Ineos Grenadiers | 24 |
Carlos Rodríguez | Espanja | Ineos Grenadiers | 23 |
Geraint Thomas | Iso-Britania | Ineos Grenadiers | 38 |
Ben Turner | Iso-Britania | Ineos Grenadiers | 25 |
Biniam Girmay | Eritrea | Intermarché–Wanty | 24 |
Kobe Goossens | Belgia | Intermarché–Wanty | 28 |
Louis Meintjes | Etelä-Afrikka | Intermarché–Wanty | 32 |
Hugo Page | Ranska | Intermarché–Wanty | 22 |
Laurenz Rex | Belgia | Intermarché–Wanty | 24 |
Mike Teunissen | Hollanti | Intermarché–Wanty | 31 |
Gerben Thijssen | Belgia | Intermarché–Wanty | 26 |
Georg Zimmermann | Saksa | Intermarché–Wanty | 26 |
Julien Bernard | Ranska | Lidl–Trek | 32 |
Giulio Ciccone | Italia | Lidl–Trek | 29 |
Tim Declercq | Belgia | Lidl–Trek | 35 |
Ryan Gibbons | Etelä-Afrikka | Lidl–Trek | 29 |
Mads Pedersen | Tanska | Lidl–Trek | 28 |
Toms Skujiņš | Latvia | Lidl–Trek | 33 |
Jasper Stuyven | Belgia | Lidl–Trek | 32 |
Carlos Verona | Espanja | Lidl–Trek | 31 |
Alex Aranburu | Espanja | Movistar Team | 28 |
Davide Formolo | Italia | Movistar Team | 31 |
Fernando Gaviria | Kolumbia | Movistar Team | 29 |
Oier Lazkano | Espanja | Movistar Team | 24 |
Enric Mas | Espanja | Movistar Team | 29 |
Gregor Mühlberger | Itävalta | Movistar Team | 30 |
Nelson Oliveira | Portugali | Movistar Team | 35 |
Javier Romo | Espanja | Movistar Team | 25 |
Remco Evenepoel | Belgia | Soudal–Quick-Step | 24 |
Jan Hirt | Tsekki | Soudal–Quick-Step | 33 |
Yves Lampaert | Belgia | Soudal–Quick-Step | 33 |
Mikel Landa | Espanja | Soudal–Quick-Step | 34 |
Gianni Moscon | Italia | Soudal–Quick-Step | 30 |
Casper Pedersen | Tanska | Soudal–Quick-Step | 28 |
Ilan Van Wilder | Belgia | Soudal–Quick-Step | 24 |
Louis Vervaeke | Belgia | Soudal–Quick-Step | 30 |
Romain Bardet | Ranska | Team dsm–firmenich PostNL | 33 |
Warren Barguil | Ranska | Team dsm–firmenich PostNL | 32 |
John Degenkolb | Saksa | Team dsm–firmenich PostNL | 35 |
Nils Eekhoff | Hollanti | Team dsm–firmenich PostNL | 26 |
Fabio Jakobsen | Hollanti | Team dsm–firmenich PostNL | 27 |
Oscar Onley | Iso-Britania | Team dsm–firmenich PostNL | 21 |
Frank van den Broek | Hollanti | Team dsm–firmenich PostNL | 23 |
Bram Welten | Hollanti | Team dsm–firmenich PostNL | 27 |
Luke Durbridge | Australia | Team Jayco–AlUla | 33 |
Dylan Groenewegen | Hollanti | Team Jayco–AlUla | 31 |
Chris Harper | Australia | Team Jayco–AlUla | 29 |
Christopher Juul-Jensen | Tanska | Team Jayco–AlUla | 34 |
Michael Matthews | Australia | Team Jayco–AlUla | 33 |
Luka Mezgec | Slovenia | Team Jayco–AlUla | 36 |
Elmar Reinders | Hollanti | Team Jayco–AlUla | 32 |
Simon Yates | Iso-Britania | Team Jayco–AlUla | 31 |
João Almeida | Portugali | UAE Team Emirates | 25 |
Juan Ayuso | Espanja | UAE Team Emirates | 21 |
Tadej Pogačar | Slovenia | UAE Team Emirates | 25 |
Nils Politt | Saksa | UAE Team Emirates | 30 |
Pavel Sivakov | Ranska | UAE Team Emirates | 26 |
Marc Soler | Espanja | UAE Team Emirates | 30 |
Tim Wellens | Belgia | UAE Team Emirates | 33 |
Adam Yates | Iso-Britania | UAE Team Emirates | 31 |
Pascal Ackermann | Saksa | Israel–Premier Tech | 30 |
Guillaume Boivin | Kanada | Israel–Premier Tech | 35 |
Jakob Fuglsang | Tanska | Israel–Premier Tech | 39 |
Derek Gee | Kanada | Israel–Premier Tech | 26 |
Hugo Houle | Kanada | Israel–Premier Tech | 33 |
Krists Neilands | Latvia | Israel–Premier Tech | 29 |
Jake Stewart | Iso-Britania | Israel–Premier Tech | 24 |
Stephen Williams | Iso-Britania | Israel–Premier Tech | 28 |
Cedric Beullens | Belgia | Lotto–Dstny | 27 |
Victor Campenaerts | Belgia | Lotto–Dstny | 32 |
Arnaud De Lie | Belgia | Lotto–Dstny | 22 |
Jarrad Drizners | Australia | Lotto–Dstny | 25 |
Sébastien Grignard | Belgia | Lotto–Dstny | 25 |
Harm Vanhoucke | Belgia | Lotto–Dstny | 27 |
Maxim Van Gils | Belgia | Lotto–Dstny | 24 |
Brent Van Moer | Belgia | Lotto–Dstny | 26 |
Jonas Abrahamsen | Norja | Uno-X Mobility | 28 |
Magnus Cort | Tanska | Uno-X Mobility | 33 |
Odd Christian Eiking | Norja | Uno-X Mobility | 29 |
Tobias Halland Johannessen | Norja | Uno-X Mobility | 24 |
Alexander Kristoff | Norja | Uno-X Mobility | 36 |
Johannes Kulset | Norja | Uno-X Mobility | 20 |
Rasmus Tiller | Norja | Uno-X Mobility | 27 |
Søren Wærenskjold | Norja | Uno-X Mobility | 24 |
Mathieu Burgaudeau | Ranska | Team TotalEnergies | 25 |
Steff Cras | Belgia | Team TotalEnergies | 28 |
Sandy Dujardin | Ranska | Team TotalEnergies | 27 |
Thomas Gachignard | Ranska | Team TotalEnergies | 23 |
Fabien Grellier | Ranska | Team TotalEnergies | 29 |
Jordan Jegat | Ranska | Team TotalEnergies | 25 |
Anthony Turgis | Ranska | Team TotalEnergies | 30 |
Mattéo Vercher | Ranska | Team TotalEnergies | 23 |
Lähteet: IDL Pro Cycling ja Olympics.com
Lisää pyöräilystä ja muista urheilulajeista: Atleetti – Muu urheilu