HELSINKI. Oulun uuden stadionin rakentaminen varmistui viime viikolla moninaisten vaiheiden jälkeen. Uefa myönsi hankkeelle miljoonan investointiavustuksen 13. maaliskuuta.
Stadionhanketta vetää OTC-sijoituksen toimitusjohtaja ja AC Oulun puheenjohtaja Tomi Kaismo, joka kertoi, että rakennustyöt alkavat touko-kesäkuussa. Jalkapalloa uudessa pyhätössä pelataan ensimmäistä kertaa kaudella 2026, jonka aikana stadionin on määrä valmistua.
– Vaikka se jo viime viikolla selvisi, edelleen on sellainen epäuskonen olo, että “onko tämä totta?”, huojentunut Kaismo sanoi Atleetille Veikkausliiga-kauden avaustilaisuudessa.
Stadionhanke oli ollut vuosia vastatuulessa esimerkiksi valituskierteen takia (lue lisää). Uefan HatTrick-komitean hankkeelle myöntämä miljoonan euron investointiavustus on suurin mahdollinen. Suomessa vastaavan on aiemmin saanut ainoastaan Tammelan stadion Tampereella.
– Yli viisi vuotta sitten aloitettiin tämä projekti ja reilut 4,5 vuotta sitten haettiin suunnitteluvarausta Oulun kaupungilta kyseiselle paikalle, ja silloin se asia tuli julkisuuteen. Siitä asti tätä on menty eteenpäin ja nyt ollaan tässä pisteessä. Ihan loistava fiilis.
Uudelle stadionille mahtuu 5000 ihmistä. Rakentaminen maksaa arvion mukaan yli 17 miljoonaa euroa. Siitä noin 75 prosenttia on yksityistä rahoitusta ja loput julkista tukea.
Kuinka paljon tätä tarvitaan?
AC Oulu pelaa ensi lauantaina alkavalla Veikkausliiga-kaudella ainoana joukkueena yleisurheilustadionilla. Kaikilla muilla ryhmillä on nimenomaan jalkapallolle suunnatut puitteet.
– Ihan lähtien siitä, että kevät- ja kesäkaudella harjoitusten jälkeen voi päästä vaikka suihkuun samassa rakennuksessa, niin se on jo ihan kiva juttu, edustusjoukkueen päävalmentajaksi viime kaudella noussut Mikko Isokangas sanoi.
Haukiputaalta lähtöisin oleva Isokangas on vaikuttanut koko vuonna 2016 alkaneen valmentajauransa ajan Oulussa. Mies odottaa innolla Heinäpään kaupunginosaan valmistuvaa jalkapallokeskittymää.
– Koko alueen jalkapallokulttuuri väkisinkin muuttuu tietyllä tavalla, ja kaikki perustoiminnot kaupungin jalkapalloilussa, koska stadion tulee niin ytimeen, Isokangas jatkoi.
Stadion nousee esimerkiksi harjoitushallin välittömään läheisyyteen.
– Jos verrataan yötä ja päivää keskenään, niin voisi puhua sellaisesta muutoksesta. Pystytään rakentamaan sinne ihan erilainen ja erinäköinen ottelutapahtuma, Kaismo säesti.
Viime vuosina on ollut täysin säännöllistä se, että kausi pohjoisessa käynnistyy vierasotteluilla, koska Raatin stadionin luonnonnurmi ei ole ollut pelikunnossa. Sama toistuu alkavalla kaudella, kun AC Oulu pelaa ensin neljä ottelua vieraissa.
– Eihän se ole ideaalitilanne meille seurana, mutta ei myöskään muille seuroille, että ne joutuvat pelaamaan kesän parhaita kotiotteluita vähemmän, sanoi Kaismo lopuksi.