NHL ennakko 2024-2025
Kuva: All Over Press

Atleetin NHL-kausiennakko 2024-2025

Tomi Rantanen |

NHL kausi 2024-2025 käynnistyy perjantaina 4. lokakuuta, kun New Jersey Devils ja Buffalo Sabres kohtaavat NHL Global Series -ottelussa Prahassa. Atleetin NHL-kausiennakko tarjoaa katsauksen alkavaan kauteen sekä simulaatioihin perustuvan NHL ennusteen, jonka avulla pääset kurkistamaan ensi vuoden huhtikuun puoleen väliin, jolloin NHL:n 1312 ottelun runkosarja on saatu pelattua ja lopullinen sarjataulukko on lukittu.

Läpi kauden voit katsella jokaisen NHL-ottelun kohokohdat vaikka heti aamusta AtleettiTV:n NHL-kanavalta, etkä spoilaannu tuloksista. Parhaiten NHL:n pyörteissä pysyt mukana kuuntelemalla Atleetin huippusuosittua 235 podcastia ja tietenkin seuraamalla laadukasta uutistuotantoa Atleetin sivustolla.

NHL-kausiennakko: Suosikit ja haastajat

Viime kauden finalistit, läntisen konferenssin Edmonton Oilers ja itäisen konferenssin Florida Panthers lähtevät vedonlyöntitoimistojen suurimpina Stanley Cup voittajasuosikkeina uuteen kauteen. Vaikka molemmat joukkueista ovat kokeneet menetyksiä kesän aikana, löytyy iskukykyä edelleen riittämiin kaudelle 2024/2025.

Viime kauden Stanley Cup -voittaja Aleksander Barkov nosteli kannua ensimmäisenä suomalaiskapteenina. KUVA: ALL OVER PRESS

Panthersin iskukykyä päästään todistamaan Suomessa, kun NHL Global Series rantautuu Tampereen Nokia Arenalle marraskuussa. Aleksander Barkov, Anton Lundell, Eetu Luostarinen ja Niko Mikkola edustavat Florida Panthersia 1. ja 2. marraskuuta pelattavissa otteluissa Dallas Starsia vastaan. Starsin riveissä nähdään toivon mukaan suomalaisista Roope Hintz, Miro Heiskanen ja Esa Lindell.

Kovimmat haastajat Stanley Cup finalisteille löytyvät kuusikosta Dallas Stars, Carolina Hurricanes, New Jersey Devils, New York Rangers, Toronto Maple Leafs ja Colorado Avalanche.

Itäisen konferenssin kärki on tasainen Floridan vanavedessä: varsinkin Carolina Hurricanes ja Toronto Maple Leafs alkavat olla “tulos tai ulos”-tilanteessa. Toronton kohdalla näin on tosin ollut jo melko kauan. Rangers puolestaan on jo kolkutellut menestyksen portteja, siinä missä Devilsin vuosikausia kestänyt rebuild alkaa olla maalissa.

Läntisessä konferenssissa Dallas on kivikova haastaja Edmontonille ja lännen valtikka saattaa hyvinkin vaihtaa omistajaa matkaten kolmisen tuhatta kilometriä etelään Albertan aroilta. Stars on onnistunut kasvattamaan omista varauksistaan Hintzin, Heiskasen ja Jason Robertsonin johdolla vastuunkantajia ja joukkue on entistä tasapainoisempi. Connor McDavidin ja kumppaneiden lyöminen on kuitenkin edelleen työn ja tuskan takana.

Colorado Avalanche on yhä yksi mestarisuosikeista, vaikka joukkue Nathan McKinnonin, Mikko Rantasen ja Cale Makarin takana on muuttunut rajusti vuoden 2022 Stanley Cupin jälkeen. Päätyyn asti eteneminen vaatii Coloradolta nappisuoritusta ja tähtipelaajien loukkaantumisilta välttymistä sekä runkopelaajien, kuten Artturi Lehkosen onnistumista.

Yllätysvalmiita joukkueita ruuhkaksi asti

Kummankin konferenssin kärkijoukkueiden takaa löytyy runsaasti vahvoja joukkueita, jotka voivat yllättää etenkin runkosarjassa mutta jopa Stanley Cup finaaleihin asti.

Lännessä taso on kärjen takanakin rautaa ja esimerkiksi Nashville Predators on vahvistunut rajusti kesän aikana hankkimalla mm. Steven Stamkosin Tampa Baysta ja Jonathan Marchessaultin Vegasista. NHL:n ehdottomiin kärkivahteihin kuuluva Juuse Saros sai uuden, pitkän jättisopimuksen ja pani stopin Predatorsin rebuild-huhuille.

NHL ennakko 2024-2025
Atleetin NHL-kausiennakko nostaa Juuse Saroksen edustaman Nashville Predatorsin mahdolliseksi yllättäjäksi. KUVA: ALL OVER PRESS

Nousua jo jokusen kauden ajan tehnyt Vancouver Canucks alkaa puolestaan lunastaa potentiaaliaan Quinn Hughesin, Elias Pettersonin ja kuin varkain 40 maalia viime kaudella iskeneen Brock Boeserin johdolla. Viimeisin rutistus jäi vielä pudotuspeleissä odottamaan itseään, mutta Canucks on tälläkin kaudella vahva haastaja aina Stanley Cup finaaleihin saakka.

Myös Los Angeles Kingsin palikat ovat hyvin kasassa, vaikka kysymysmerkkejäkin riittää. Kingsin kohdalla hiekka käy tiimalasissa vähiin, kun johtotähdet Anze Kopitar ja Drew Doughty ikääntyvät vääjäämättä. Nuorison lopullista esiinmarssia odotetaan, mutta Adrian Kempe sekä Kevin Fiala ovat parhaassa peli-iässään.

Viime kaudella suorastaan sensaatiomaisesti runkosarjassa läntisen konferenssin toiseksi sijoittunut Winnipeg Jets ei nauti vedonlyöntiyhtiöiden luottamusta, vaikka joukkue on säilynyt lähes ennallaan varsinkin kärkipelaajien osalta. Jets on vasta läntisen konferenssin 8. todennäköisin Stanley Cup -voittaja. Ylisuorittiko Jets viime kaudella vai löytyykö Manitobasta todellinen Stanley Cup kandidaatti?

Idässä Boston Bruins ja Tampa Bay Lightning pitävät paikkansa todennäköisinä pudotuspelijoukkueina. Bostonin playoff-putki on kahdeksan kauden mittainen ja Tampalla puolestaan seitsemään peräkkäiseen puodotuspelikauteen mahtuu myös kaksi Stanley Cup -mestaruutta.

Vaikka Bostonin mestaruudesta on jo vierähtänyt 13 vuotta, joukkue on kaudesta toiseen yllättänyt positiivisesti vaikka avainpelaaja toisensa jälkeen on poistunut rosterista – eikä Brad Marchandkaan ole enää nuori kolli. Myös Tampa Bay on heikentynyt mestaruuskausistaan, mutta supertähtiensä Nikita Kucherovin, Victor Hedmanin ja Andrei Vasilevskyn johdolla kaikki on mahdollista.

Hiipuvia tähtiä, oppirahojen maksamista, häviämisen kulttuuria ja uudelleenrakennusta

Vaikka ennen kauden alkua kaikilla 32:lla NHL-joukkueella on mahdollisuus menestyä runkosarjassa, päästä pudotuspeleihin ja voittaa Stanley Cup, kovinkaan todennäköistä se ei sijoille 16-32 rankatuille joukkueille ole. Myöskään Atleetin NHL ennakko ei usko ihmeisiin, vaikka NHL:ssä kaikki on mahdollista.

Itäisen konferenssin hiipuvien tähtien, Sidney Crosbyn, Evgeni Malkinin ja Aleksandr Ovetshkinin joukkueet Pittsburgh Penguins ja Washington Capitals tuskin onnistuvat kampeamaan pudotuspeleihin. Vaikka Crosby olisi jälleen mies paikallaan ja pelaisi omalla tasollaan, muu Penguins-joukkue ei pysty vastaamaan huutoon ja Washingtonissa palikat ovat vielä enemmän levällään.

Uudelleenrakennuksensa loppuvaiheessa olevat Detroit Red Wings, Ottawa Senators ja – ehkäpä vihdoinkin – Buffalo Sabres taistelevat pudotuspelipaikasta, mutta oppirahoja on vielä maksettavana todellisen menestyksen eteen.

Sabres vaikuttaisi oppineen lähinnä häviämään viimeisen vuosikymmenen aikana, eikä lukuisista lupauksista huolimatta ole onnistunut pääsemään pudotuspeleihin 13:n vuoteen. Ottawan kuiva kausi on kestänyt seitsemän kautta, mutta valoa kuitenkin kajastaa tunnelin päässä ja Senators voi taistella pudotuspelipaikasta.

Organisaatiotasolla sekä Senators että Sabres ovat olleet kritiikin kohteena kaudesta toiseen, siinä missä Detroitin Steve Yzermanin vetämä rebuild vaikuttaisi etenevän suunnitellusti. Pudotuspelipaikasta kynsin hampain jo viime kaudella taistellut Red Wings iskee takuulla kapuloita ennakkosuosikkien rattaisiin, mutta onko vielä Red Wingsin aika?

Lännessä pudotuspeliviivalle kurkottamassa ovat Minnesota Wild, joka jäi viimeisten joukossa ulos playoffeista viime kaudelta, neljänteen kauteensa starttaava Seattle Kraken sekä ailahtelevasti kaudesta toiseen esiintyvä St. Louis Blues. Kolmikosta Wild on materiaaliltaan laadukkain, mutta energinen Kraken sekä kokenut ja karaistunut Blues saattavat myös yllättää ja nousta jopa pudotuspeleihin.

Jäljelle jäävät joukkueet taistelevat lähinnä varausvuorojensa mahdollisimman pienestä sijanumerosta. Lännessä Kalifornian kaksikko San Jose Sharks ja Anaheim Ducks pitävät perää jälleenrakennuksen merkeissä, eikä Chicago Blackhawks tai Utah HC (ent. Arizona Coyotes) myöskään vakuuta, rebuildia vasta aloittelevasta Calgary Flamesista puhumattakaan.

Idässä jonkinalaista palapelin uudelleenrakentamista suorittavat Philadelphia Flyers ja Montreal Canadiens voivat kiusata pudotuspelijoukkueita, mutta menestystä ei kaksikolta vieläkään voida odottaa. Jälleen kaikin puolin karmean kesän läpi käynyt Columbus Blue Jackets tuntuu olevan tuomittu sarjan pohjille, vaikka potentiaalia joukkueesta löytyykin Adam Fantillin, Kent Johnsonin ja Cole Sillingerin muodossa.

NHL-kausiennakko – Vedonlyöntitoimistojen todennäköisyydet Stanley Cup -voitolle

#JoukkueTodennäköisyys
1Edmonton Oilers12.8%
2Florida Panthers10.0%
3New Jersey Devils9.1%
4Dallas Stars8.3%
5Toronto Maple Leafs8.0%
6Colorado Avalanche7.7%
7New York Rangers6.7%
8Carolina Hurricanes6.7%
9Vegas Golden Knights6.7%
10Nashville Predators5.9%
11Tampa Bay Lightning4.8%
12Vancouver Canucks4.5%
13Los Angeles Kings3.8%
14Boston Bruins3.8%
15Winnipeg Jets3.8%
16Ottawa Senators2.8%
17New York Islanders2.4%
18St Louis Blues2.4%
19Buffalo Sabres2.4%
20Pittsburgh Penguins2.4%
21Minnesota Wild2.4%
22Detroit Red Wings2.4%
23Philadelphia Flyers2.0%
24Calgary Flames1.5%
25Seattle Kraken1.5%
26Utah Hockey Club1.5%
27Montreal Canadiens1.2%
28Washington Capitals1.0%
29Chicago Blackhawks0.8%
30Columbus Blue Jackets0.7%
31Anaheim Ducks0.7%
32San Jose Sharks0.3%

Atleetin NHL-kausiennkko – runkosarjan ennuste 2024/2025

Atleetin runkosarja-ennusteessa jokainen NHL:n runkosarjan ottelu on simuloitu 10 000 kertaa ja tuloksien perusteella joukkueet on asetettu sarjataulukkoon pistemäärän mukaisesti.

Prosentit kertovat pudotuspeleihin pääsyn sekä divisioonan voiton todennäköisyydet. Lisäksi joukkueiden simulaatioissa saavuttamaa pistemäärää on verrattu vedonlyöntiyhtiöiden asettamaan pistemäärään.

NHL Itäinen Konferenssi

A=Atlantic M=Metropolitan

Itäisen konferenssin ennuste on lähes täysin vastaava kuin vedonlyöntitoimistojen arviot NHL-kauden kulusta. Atleetin NHL-kausiennakko arvioi Detroit Red Wingsin nousevan pudotuspeleihin ennen New York Islandersia, Ottawa Senatorsia ja Pittsburgh Penguinsia, jotka kaikki jäävät ennusteessa playoffien ulkopuolelle.

Konferenssin kärkipaikan lunastaa Carolina Hurricanes, joka jättää taakseen vedonlyöntitoimistojen suosikit Toronto Maple Leafsin, Florida Panthersin ja New Jersey Devilsin.

NHL Läntinen Konferenssi

C=Central P=Pacific

Läntisessä konferenssissa Atleetin simulaatioilla ja vedonlyöntitoimistoilla on yksi suurempi näkemysero.

Atleetin NHL-kausiennakko arvioi St. Louis Bluesin vahvemmaksi runkosarjassa kuin Minnesota Wild, Los Angeles Kings, Seattle Kraken ja Utah HC. Simulaatioiden perusteella Blues selvittää tiensä pudotuspeleihin läntisen konferenssin 8. sijalta. Sijalle 10 jäävä Kings kerää simulaatioissa vedonlyöntitoimiston arvioon verrattuna lähes 15 pistettä vähemmän.

Vastaavasti ennusteen mukaan läntisen konferenssin kärkipaikan ottava Dallas Stars kerää 10 pistettä vedonlyöntitoimistojen arviota enemmän.