Kuva: All Over Press

Haastattelu: Oliver Helanderin jalat ovat “ehkä heränneet talviunilta”, mutta selkeää mitalitavoitetta ei enää ole

Roope Määttä |

Suomen olympiajoukkueen keihäänheittäjä kertoo Atleetin haastattelussa tavoitteidensa olympialaisten suhteen muuttuneen. Valmistautumisessa on panostettu erityisesti jalkoihin.

Selkävaivoista viime aikoina kärsineen Oliver Helanderin, 27, tavoitteet Pariisin olympialaisiin ovat muuttuneet selvästi. Aiemmin mitali on ollut mielessä.

– Oli se alkukaudesta ihan selkeä tavoite, mutta viimeisimmän kisakuukauden tuloksista se on muuttunut vähän. Otetaan finaalipaikka ensin ja katsotaan sitten, mitä siellä tapahtuu, sanoo Helander.

Vielä touko-kesäkuussa suomalaisheittäjä oli hyvässä iskussa. Sen jälkeen tuloksissa tuli selkeä notkahdus – myös kaksi kisaa jäi Helanderilla kokonaan välistä kesäkuun lopun jälkeen. Atleetti tiedusteli urheilijalta, mistä äkillinen muutos tuloksissa johtuu:

– Osin selästä. Heitto meni vähän varovaiseksi. Ja muutenkin teknisistä ongelmista. Keihäänheitto on aika pienistä asioista kiinni. Muutama juttu, kun menee vähän heikommin, tuloskin laskee aika paljon, keihäänheittäjä kuvailee.

Helanderin jalat ovat “ehkä heränneet talviunilta”

Vielä Rooman EM-kisoissa pronssille yltäneen yleisurheilijan viimeinen kilpailu ennen olympialaisia ei sujunut. Helander heitti Joensuun GP-kisassa heinäkuun puolivälin jälkeen ainoastaan yhden hyväksytyn tuloksen, joka oli 76,38 metriä. Miehen sijoitus oli kuudes.

– Olen yrittänyt hakea terävyyttä jalkoihin. Ne eivät oikein ole toimineet viime kisoissa. Nyt tuntuu, että ne olisivat ehkä heränneet talviunilta, Helander sanailee ja jatkaa:

– Toivotaan, että ne toimivat tiistaina vähän paremmin kuin viime aikoina.

Helanderilla on ollut myös aiemmin huonoa tuuria olympialaisten suhteen. Tokiossa 2021 mies jäi karsintaan kärsittyään sitä edeltäneissä harjoituksissa oikeaan reiteen tulleesta lähentäjälihaksen repeämästä.

– Vaikka tälläkään kaudella ei ole mennyt ihan putkeen kaikki asiat, on silti terveyden kannalta vähän parempi tilanne kuin viimeksi. Silloin oli kuitenkin selkeä vamma – nyt ei ole sellaista. Finaalipaikkaa lähdetään hakemaan tiistaina. Uskon, että sellainen myös tulee, toteaa Helander.

Miesten keihäänheitossa ensimmäisen ryhmän karsintakilpailu käynnistyy tiistaina kello 11:20. Toinen ryhmä aloittaa kello 12:50. Keihäsfinaali on puolestaan vuorossa torstai-iltana kello 21:25 alkaen.

Atleetti on nyt WhatsAppissa!

🚨 Liity kanavalle TÄSTÄ.
🔔 Paina ilmoitukset päälle – saat tiedon urheilumaailman tärkeimmistä tapahtumista.

Atleetin muut haastattelut:

Arvi Savolaisen haastattelu

Silja Kososen haastattelu

Elina Lampelan haastattelu