Niko Huuhtanen on Jukurien merkittävin menetys hyökkäyspään osalta. Kuva: All Over Press

Atleetin Liiga-arvio: Katso Jukurien parhaat hankinnat ja pahimmat menetykset

Roope Määttä |

Atleetti arvioi vuorotellen jokaisen Liiga-joukkueen kesän pahimmat menetykset ja parhaat hankinnat.

Vuorotellen perustelemme käänteisessä tulosjärjestyksessä jokaisen joukkueen laadukkaimmat hankinnat (top 3) sekä pahimmat menetykset (top 3). Seuraavana vuorossa ovat menetykset ja hankinnat Jukurit-joukkueen osalta.

Tulokasjoukkue Kiekko-Espoo käydään läpi viimeisenä. Poikkeuksellisesti esille nostetaan kuuden hankinnan kärki, koska ryhmä on lähinnä vahvistunut.

Liiga-arvio 2024–2025: Jukurit

Jukurien osalta viime kausi oli menestystarina, jonka seurauksena Olli Jokisen luotsaama miehistö hajosi lähes kokonaan. Kokonaisuudessaan mikkeliläisjoukkue menetti parisen kentällistä merkittäviä pelaajia.

Lähtijöiden osalta kolmen kärkeen eivät mahdu kovimmista menetyksistä esimerkiksi Ruotsiin siirtynyt Patrik Puistola, Konsta Helenius tai Ondrej Kovarčík. Tietysti Helenius oli muutenkin Tapparasta lainalla Mikkelissä.

Jukurien on täysin mahdotonta paikata lähteneitä pelaajiaan pienellä pelaajabudjetilla. Potentiaalia voi aina ostaa, kuten seura on myös tehnyt. Kolmella edellisellä kaudella pääasiassa ECHL:ssä pelannut raamikas laitahyökkääjä Isaac Johnson, ja pari listalle nousevaa AHL-hyökkääjää, ovat jossain määrin kysymysmerkkejä.

Kuten esimerkiksi viime kaudella nähtiin, Mikkelissä pelaajat voivat mennä eteenpäin. Nyt Jukureissa alkaa uusi projekti, kun Marko Tuomainen on vastuuvalmentajan tehtävässä ensimmäistä kertaa Liigassa.

Aleks Haatanen on Jukurien hankinnoista varmin arpa.

Pahimmat menetykset

1. Linus Nässén siirtyi Olli Jokisen vanavedessä Timrån joukkueeseen SHL:ään. Ruotsalaispuolustajaa on oikeastaan mahdotonta korvata Jukurien resursseilla – ja niin olisi myös monen lähtökohtaisen kärkiseuran kirstulla.

Potentiaalia voi toki aina ostaa, mutta pienemmällä rahalla sitäkin saa vähemmän. Kokonaisvaltainen Nässén, 26, lapioi mikkeliläisille viime kaudella tehot 5+30=35.

Jukurien hankinnat puolustuspäähän ovat Nässenin poistumiseen nähden verrattain vielä kevyempiä kuin hyökkäyspään paikkaukset suhteessa kärkipelaajien poistumiseen.

2. Niko Huuhtanen voisi Nässénin tavoin olla listan keulilla. Lähes yhtä vaikea korvattava – Jukurit toivoo apuja esimerkiksi Pohjois-Amerikasta hankituista pelaajista.

Tampa Bay Lightningin organisaatioon siirtynyt Huuhtanen, 21, oli ylivoimaisesti tärkein hyökkääjä Jukureille viime kaudella. 52 pelattua ottelua, 46 (19+27) tehopistettä ja merkittävä roolipelaaja katosivat Floridaan.

3. Michal Kovařčík, 27, siirtyi Kärppiin. On paljonpuhuvaa, että Liigan sisällä kovaksi luokiteltava siirto mahtuu vasta kolmanneksi listalla. Tämä kertoo jotain siitä, kuinka Jukurien pelaajat viime kaudella ylittivät itsensä.

Jos listakolmoseksi nostaisi vaikkapa Puistolan, ei edes Kovařčík mahtuisi listalle. Sentteri on kuitenkin syytä nostaa kehiin, sillä Jukureilla oli suuria vaikeuksia löytää ykkössentteriä, kunnes tiistaina 20.8. eli alle kuukausi ennen sarjakauden alkua tärppäsi.

Parhaat hankinnat

1. Max Ellis voi osoittautua toimivaksi löydöksi Jukureille. Ainakin Mikkelistä kantautuneiden puheiden perusteella hyvä luistelija ja kiekollisesti taitava kaveri on Toronto Marliesista kylille saapunut.

Tärkeintä kuitenkin on, että Ellis, 24, on motivoitunut. Miehen tavoitteena on pelata tulevaisuudessa NHL:ää, ja kiekkoilija hakee Suomesta uutta nostetta uralleen.

2. Aleks Haatanen on jo entuudestaan Liigasta tuttu pelaaja Pelicansin paidasta. Viime kaudella Haatanen, 23, teki 10+18=28 tehopistettä.

Hankintana varmasti parasta arvoa Jukurien rajallisella budjetilla. Kun saa lisää vastuuta, pääsee kova taitotaso entistä paremmin oikeuksiinsa.

Riittääkö silti edes yhdessä muiden hankintojen kanssa paikkaamaan kivikovien lähtijöiden jättämää aukkoa tehojen muodossa? Se epäilyttää.

3. Peter Abbandonato ehti kuin ehtikin listalle. Jukurit tiedotti sentterihankinnastaan hieman ennen kirjoitushetkeä. Kiekkoilija teki Wilkes-Barre/Scrantonin paidassa viime kaudella tehot 7+16=23, mutta pelasi ainoastaan 33 ottelua.

Ennen Abbandonaton tuloa listakolmoseksi oli kaavailtu Metsis-joukkue IPK:sta Jukureihin siirtynyttä sentteri-laituria Alex Berardinellia. Viime kaudella mies laittoi kotimaan kakkostason solmuun tehoilullaan, mutta jää nähtäväksi, miten potku riittää Liigassa.

Pieniä kysymysmerkkejä on Jukurien huippukauden jälkeen ilmassa. Pajatso tyhjeni, koska pelaajat nostivat tasoaan niin merkittävästi. Toisaalta seuran resursseilla ei ole suoraan hankittavissa saman kaliiperin paikkaajia. Esimerkiksi Johnson, Abbandonato ja Ellis ovat enemmän tai vähemmän arvoituksia pelatessaan ensimmäistä kertaa Euroopassa.


Jukurien sopimustilanne

Maalivahdit (2): Eetu Anttila (2026), Markus Ruusu (2026)

Puolustajat (8): Juuso Arola (2025+1), Kim Johansson (2025+1), Valtteri Koskela (2026), Niclas Lundgren (2025), Lucas Nordsäter (2025), Niklas Peltomäki (2025), Niilo Romppanen (2025), Kasper Soini (2025)

Keskushyökkääjät (6): Peter Abbandonato (2025), Sakke Hämäläinen (2026), Severi Immonen (2026), Miro Järvenpää (2025+2), Santeri Koskela (2026), Viljam Sandvik (2026)

Laitahyökkääjät (12): Alex Berardinelli (2025+1), Matti Butkovskiy (2025), Max Ellis (2025), Aleks Haatanen (2026), Aaron Hakala (2025+2), Kalle Helenius (2025), Topias Hynninen (2026), Isaac Johnson (2025), Sami Moilanen (2025+1), Thomas Olsen (2025+1), Ludwig Persson (NHL), Jesper Piitulainen (2025)

Lähde: Liiga


KAIKKI ATLEETIN LIIGA-ARVIOT

Atleetin Liiga-arvio: Tappara

Atleetin Liiga-arvio: Pelicans

Atleetin Liiga-arvio: Kärpät

Atleetin Liiga-arvio: KalPa

Atleetin Liiga-arvio: Ilves

Atleetin Liiga-arvio: Jukurit

Atleetin Liiga-arvio: HIFK

Atleetin Liiga-arvio: TPS

Atleetin Liiga-arvio: Lukko

Atleetin Liiga-arvio: Sport

Atleetin Liiga-arvio: Ässät

Atleetin Liiga-arvio: KooKoo

Atleetin Liiga-arvio: JYP

Atleetin Liiga-arvio: HPK

Atleetin Liiga-arvio: SaiPa

Atleetin Liiga-arvio: Kiekko-Espoo


Atleetti on nyt WhatsAppissa!

🚨 Liity kanavalle TÄSTÄ.
🔔 Paina ilmoitukset päälle – saat tiedon urheilumaailman tärkeimmistä tapahtumista.


Päivittyvä lista: Katso Liigan kaikki pelaajasiirrot kaudelle 2024–2025

LUE MYÖS: Jukurit teki merkittävän pelaajahankinnan – “Olemme pitkään etsineet kärkisentteriä”

LUE MYÖS: Yllättävä uutinen – Jukurit purki Suomen mestarin sopimuksen

LUE MYÖS: Jukurit vahvistuu: “Odotamme hänen olevan puhtaasti kärkikentän pelaaja”