Kuva: All Over Press

Haastattelu: Sami Välimäki luottavaisena Pariisiin – “Totta kai mitali – ei täällä muusta pelata”

Roope Määttä |

Atleetti haastatteli olympiakisoihin valmistautuvaa suomalaisgolfaria. Laadukkaiden tulosten saavuttaminen on miehen mukaan pienestä kiinni.

Sami Välimäki, 26, aloittaa Pariisin välittömässä läheisyydessä Guyancourtissa uransa toisen olympiaturnauksen torstaina. Tokion kisoissa vuonna 2021 Nokian River Golfia seuratasolla edustava Välimäki oli jaettu 26.

– Hauska viikko tulossa. Lähdetään nyt toisiin olympialaisiin katsomaan, miten siellä menee tällä kertaa. Kun on vain kerran neljään vuoteen, niin on tämä makea juttu, kuvailee Välimäki juuri ennen kuin hyppää kisakoneeseen.

Edellisen kerran Suomen golfässä on ollut tositoimissa olympialaisten näyttämönä toimivassa Golf Nationalissa viime syksynä Euroopan kiertueella. Pariisin kisoissa käytössä on sama Albatros-niminen kenttä.

– Sinällään tiedän kentän. Mielestäni ei ole kauheasti uusittu mitään väyliä tai vastaavaa. Silloin pelattiin toki syksyllä ja nyt on kesä, että onko kuivempaa, vai millainen viritys sinne on kenttään saatu, puntaroi golfari jatkaen myöhemmin:

– Toivoisin, että se pelaisi tiukkana eli olisi kovat pinnat, mutta ilmeisesti siellä on satanut tällä ja viime viikolla vähän.

Pelivireestään suomalainen ei ole huolissaan, koska pelaaminen tuntuu päällisin puolin hyvälle.

– Mielestäni se on ollut hyvää, mutta ei ole ehkä tuloksissa näkynyt. Se on ollut vähän sellaista, että menee yksi lyönti sinne tänne, niin jos sen saisi nyt tälle viikolle käännettyä.

Mitali kiinnostaa

Välimäki ei ole asettanut itselleen merkittäviä tulospaineita, mutta ei ole lähdössä Pariisin kisoihin nöyristelemään.

– Totta kai mitali – ei täällä muusta pelata. Kolmen kärkeen, eiköhän sinne lähdetä yrittämään.

Edellisen kerran Välimäki kilpaili Britannian avoimessa golfturnauksessa, jossa hän karsiutui niukasti jatkokierroksilta.

– Ei siitä oikein jäänyt mitään käteen. Sekin oli hyvää pelaamista, mutta löin huonosti tiiltä. Se oli ongelma siellä tuulessa, että lyönnin verran oli liikaa, sanoo Välimäki jatkaen kolikon kääntöpuolesta:

– Kun tiillä tuli ongelmia, lähipelaaminen oli hyvää. Muutamana vuonna on ollut vähän haasteita niin on hyvä, että pikkuhiljaa rupeaa tulemaan parempaa. On sitä paljon treenattukin.

Kenttä tarjoaa iskupaikkoja

Välimäki vahvistaa, että kenttä tarjoaa mahdollisuuksia hyökätä, ja hän nostaa erityisesti takaysin loppupään väylät merkittävään rooliin.

– Siellä on paljon vettä viimeisillä väylillä, mutta silti mahdollisuus tehdä hyvää tulosta. Uskon, että hyvä loppuratkaisu siihen saadaan.

Valmistautumiseen ja kenttään tutustumiseen on vielä riittävästi aikaa ennen kuin kisa pyörähtää käyntiin. Golfari matkusti Pariisiin maanantaina.

– Tiistaina pelataan 18 väylää ja keskiviikkona yhdeksän. Aika normaali valmistautuminen, Välimäki tähdentää.

Välineistöönsä suomalainen ei aio tehdä muutoksia – paitsi korkeintaan päivittää lyhyimpiä lähipelirautoja uusiin.

– Normaalilla katraalla mennään eli kaikki samat mailat. Jos jotain niin ehkä uudet wedget, mutta se ei periaatteessa mitään muuta.

Olympialaisissa pelaa tänä vuonna ennennäkemätön määrä maailman terävimmälle huipulle lukeutuvia pelaajia.

– Kova field. Väitän, että parhaita olympiakisaryhmiä on liikkeellä, Välimäki päättää.

Pariisin olympialaisissa golfturnaus kestää kaikilla neljä kierrosta. Maailmankiertueesta poiketen cuttia ei siis nähdä, kun takana on 36 väylää, vaan koko pelaajaryhmä jatkaa viikonloppuna pelattaville viimeisille kierroksille. Miesten kisaa pelataan torstaista sunnuntaihin.

Golf on vasta kolmatta kertaa modernilla olympia-aikakaudella mukana kisaohjelmistossa. Laji palasi noin 112 vuotta kestäneen tauon jälkeen Rio de Janeiron kisoissa vuonna 2016, jonka jälkeen se on säilyttänyt paikkansa.

LUE MYÖS: Loukkaantumisista kärsinyt Senni Salminen urheilee Pariisissa perjantaina: “Kaikki paikat kunnossa”

LUE MYÖS: Mikä on taikasana Tampereella? – “Siellä panostetaan huippu-urheiluun”