Kuva: All Over Press

Atleetin Liiga-arvio: Katso Ilveksen parhaat hankinnat ja pahimmat menetykset

Roope Määttä |

Atleetti arvioi vuorotellen jokaisen Liiga-joukkueen kesän pahimmat menetykset ja parhaat hankinnat.

Vuorotellen perustelemme käänteisessä tulosjärjestyksessä jokaisen joukkueen laadukkaimmat hankinnat (top 3) sekä pahimmat menetykset (top 3). Seuraavana vuorossa ovat menetykset ja hankinnat Ilves-joukkueen osalta.

Tulokasjoukkue Kiekko-Espoo käydään läpi viimeisenä. Poikkeuksellisesti esille nostetaan kuuden hankinnan kärki, koska ryhmä on lähinnä vahvistunut.

Liiga-arvio 2024–2025: Ilves

Kun katsotaan Atleetin arvioita lähtijöistä, kertovat koko kauteen pohjaavat simulaatiot, että Ilveksestä on lähtenyt 23,9 prosenttia kapasiteettia. Lukema on potentiaalisista kärkijoukkueista korkeimpia, mutta myös joukkueen hankinnat hyökkäyspään osalta säväyttävät.

Toisaalta keväällä flopannut runkosarjakakkonen menetti johtavia puolustajiaan, joiden jättämää vajetta on sellaisenaan haasteellista paikata. Nimenomaan tästä syystä Atleetti nostaa menetysten listalle kaksi puolustajaa. Alakerrassa ovat Ilveksen kysymysmerkit.

Ykkössentterin – ja poikkeuksellisen tehokkaan sellaisen – lähtö on niin ikään kova pala, mutta keskikaistalle ryhmä on pystynyt tekemään ennalta arvioituna poikkeuksellisen hyviä hankintoja. Tupsukorvien hyökkäyspää vaikuttaa tasapainoisemmalta puolustukseen peilattuna, kun Tommi Niemelä luotsaa joukkuetta ensimmäistä kauttaan.

Saako Ilves täytettyä Oula Palven huipputehojen jättämän aukon?

Pahimmat menetykset

1. Adam Clendening nostetaan Ilveksen kovimmaksi menetykseksi kolmesta syystä. Ensinnäkin oli ehkä koko sarjan kokonaisvaltaisin puolustaja viime kaudella – muutama hölmöily ei tätä muuksi muuta.

Toisekseen yhdysvaltalainen oli Ilveksessä johtava puolustaja. Pystyi kantamaan isoa vastuuta, pelaamaan varmasti ja olemaan hyödyllinen. Paria turhaa possuilua lukuun ottamatta täydellisyyttä hipova ulkomaalaishaku nyky-Liigan standardeilla.

Ehkä se suurin syy on kuitenkin: ketkä täyttävät tämän herran saappaat? Yhtä monipuolisesta alakerran isännästä sopii haaveilla.

2. Oula Palve on itsestäänselvin valinta listalla. Ajoieen siirtyvä keskushyökkääjä jyräsi viime kaudella Liigan pistepörssivoittoon runkosarjassa tehtyään 64 (20+44) paunaa.

Tupsukorvissa on kuitenkin pystytty vahvistamaan sentteriosastoa. Suurin kysymysmerkki Palven, 32, siirtyessä Ajoieen on, mistä löydetään vastaava määrä tehopotentiaalia. Kuka astuu esiin?

3. Sami Nikuun kohdistettiin Ilves-siirron jälkeen melkoiset odotukset. Niihin nähden homma ei lähtenyt rokkaamaan parhaalla mahdollisella tavalla missään vaiheessa.

Siitä huolimatta Niku, 27, on pakko nostaa tälle listalle. Kiekollisesti poikkeuksellisen lahjakas puolustaja ei ole menetys ainoastaan Ilvekselle, vaan koko Liigalle. Sama pätee tietysti myös Palven osalta.

Vaikka Nikun tehotahti Tampereella hyytyi hieman JYPiin verrattuna, voitti kiekkoilija puolustajien pistepörssin tehoilla 12+37=49. Näin ollen pitkätukka on toinen pistepörssivoittaja, joka Ilveksestä on lähtenyt.

Jännityksellä seurataan, kuinka Nikun yhteistyö päävalmentaja Lauri Marjamäen kanssa Klotenissa sujuu.

Parhaat hankinnat

1. Joonas Nättinen saapui Ilvekseen SHL:stä, jossa pelasi parilla edellisellä kaudella. Kokonaisuudessaan edellisestä Liiga-kaudesta on vierähtänyt jo kuusi sesonkia.

Ykkössentterinä kauteen valmistavissa otteluissa pelannut Nättinen, 33, tuo kokemusta ja vahvuutta sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Viimeisimmällä Liiga-kaudellaan kiekkoilija 2017–2018 latoi 40 (13+27) tehopistettä JYPissä pelattuaan vain 49 ottelua. Rikkoutuuko piste-ennätys Tampereella?

2. Jens Lööke, 27, nostetaan toiseksi listalla, koska mies on jo osoittautunut erittäin vahvaksi tekijäksi kotimaan pääsarjassa. Viime kaudella kahden suunnan laituri oli Sportin paras pelaaja.

Onko parasta terää edes vielä nähty? Kyseessä on pelimies parhaassa iässä. Esimerkiksi Tšekin liigassa tehomiehenä viime vuonna häärineen sentterin Adam Najmanin kanssa voi muodostaa tuhoisan kaksikon – Niemelä on lyöttänyt parivaljakon yhteen ainakin harjoitusotteluissa.

3. Daniel Gazda, on Ilveksen kovin vahvistus alakertaan. Paperilla puolustuspää on kuitenkin eniten keventynyt osa-alue – siitäkin huolimatta, että jalkavan Gazdan, 27, lisäksi Pelicansista saapui hyökkäävä puolustaja Toni Utunen, joka on taitava luistelija ja kiekonkäsittelijä.

Viime kaudella Gazda paukutteli niin ikään Tšekin Extraligassa 30 (17+13) tehopistettä pelattuaan 52 runkosarjaottelua. Jää nähtäväksi, tuleeko tehoja myös Tampereella. Raamikkaan puolustajan rooli voi kasvaa todella merkittäväksi.

Kuten sanottu, Ilves erottuu muista joukkueista selvimmin useiden poikkeuksellisen laadukkaiden sentterihankintojensa osalta. Najmanin lisäksi listan ulkopuolelle jää Nättisen tavoin SHL:stä Tampereelle vaihtanut Erik Borg, joka on kova kahden suunnan tekijä. Joukkue toki menetti Palven lisäksi myös Petr Kodýtekin keskikaistalta.


Ilveksen sopimustilanne

Maalivahdit (3): Jimi Kuivila (2026+1), Jakub Malek (NHL), Dominik Pavlat (2025+1)

Puolustajat (8): Niklas Friman (2025), Daniel Gazda (2025), Otto Latvala (2026), Jarkko Parikka (2027), Arttu Pelli (2025), Juho Rautanen (2025), Sebastian Soini (2025+1), Toni Utunen (2026)

Keskushyökkääjät (5): Samu Bau (2025), Erik Borg (2025+1), Jakub Frolo (2025+2), Adam Najman (2025), Joonas Nättinen (2026)

Laitahyökkääjät (10): Kasper Björkqvist (2025+1), Ondrej Kos (2026), Juuso Könönen (2025), Eemil Laurell (2026+1), Jens Lööke (2026), Ville Meskanen (2025), Matias Mäntykivi (2025+1), Samuli Ratinen (2026), Simon Stransky (2025), Eemeli Suomi (2025), Kalle Väisänen (NHL)

Lähde: Liiga


KAIKKI ATLEETIN LIIGA-ARVIOT

Atleetin Liiga-arvio: Tappara

Atleetin Liiga-arvio: Pelicans

Atleetin Liiga-arvio: Kärpät

Atleetin Liiga-arvio: KalPa

Atleetin Liiga-arvio: Ilves

Atleetin Liiga-arvio: Jukurit

Atleetin Liiga-arvio: HIFK

Atleetin Liiga-arvio: TPS

Atleetin Liiga-arvio: Lukko

Atleetin Liiga-arvio: Sport

Atleetin Liiga-arvio: Ässät

Atleetin Liiga-arvio: KooKoo

Atleetin Liiga-arvio: JYP

Atleetin Liiga-arvio: HPK

Atleetin Liiga-arvio: SaiPa

Atleetin Liiga-arvio: Kiekko-Espoo


KAIKKI HANKINNAT: Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2024–2025

LUE MYÖS: Liigan televisiointi kaudella 2024-25: näin näet kaikki ottelut suorina lähetyksinä

LUE MYÖS: Nähdäänkö Liigassa vielä isoja peliliikkeitä? Siirtomarkkinoilla tarjolla useita kovia nimiä