Kuva: All Over Press

Atleetin Liiga-arvio: Katso Pelicansin parhaat hankinnat ja pahimmat menetykset

Roope Määttä |

Atleetti arvioi vuorotellen jokaisen Liiga-joukkueen kesän pahimmat menetykset ja parhaat hankinnat.

Vuorotellen perustelemme käänteisessä tulosjärjestyksessä jokaisen joukkueen laadukkaimmat hankinnat (top 3) sekä pahimmat menetykset (top 3). Seuraavana vuorossa ovat menetykset ja hankinnat Pelicans-joukkueen osalta.

Tulokasjoukkue Kiekko-Espoo käydään läpi viimeisenä. Poikkeuksellisesti esille nostetaan kuuden hankinnan kärki, koska ryhmä on lähinnä vahvistunut.

Liiga-arvio 2024–2025: Pelicans

Pelicans on menettänyt viime kevään avainyksilöistään kaksi – ykkösmaalivahti ja puolustaja ovat vaihtaneet maisemaa. Ehkä suurimman menetyksensä joukkue on kuitenkin kokenut vaihtoaition puolella, sillä joukkuetta menestyksekkäästi viime vuosina luotsannut Tommi Niemelä siirtyi uusiin ympyröihin Ilveksen peräsimeen.

Viime keväänä hopeaa voittaneen miehistön valmennusryhmästä löydetiin kuitenkin jatkaja Niemelän työlle, kun ensimmäisen kautensa lahtelaisjoukkueen ruorissa aloittaa Juhamatti Yli-Junnila. Pelikirjaltaan Junnila edustaa tiettävästi hyvin samantapaista koulukuntaa kuin Niemelä, mikä varmasti oli Lahdessa myös yksi merkittävä tekijä valmentajavalinnassa.

Lahtelaisten joukkueenrakennus on sujunut kiinnostavissa merkeissä. Maalivahtiosastolle korvaaja löytyi jo aiemmin, mutta esimerkiksi alakerran kärkivahvistuksia saatiin odotella pidempään – lopulta myös sellaisia tuli.

Listan ulkopuolelle Pelicansiin saapuneiden pelaajien osalta jäävät esimerkiksi aiemmin AHL-joukkue Utica Cometsissa pelannut puolustaja Michael Vukojevic, Ässistä saapunut Libor Zabransky (lue uutinen), HIFK:ssa aiemmin kiekkoillut sentteri Miro Väänänen (lue uutinen).

Oshawa Generalsin OHL-joukkueesta saapuva lupaus Rasmus Kumpulainen, on niin ikään kiinnostava värväys keskikaistalle (lue uutinen). Minnesota Wildin sopimuspelaaja saapuu Lahteen lainalle.

Kuten hankinnoista voi päätellä, on viime kaudella toiseksi tulleen joukkueen miehistö mennyt paljon uusiksi. Lähtijöiden joukossa ovat Atleetin listalle nostamien pelaajien lisäksi Kasper Puutio (katso Ässien Liiga-arvio), Nathan Schnarr (katso JYPin Liiga-arvio) sekä Aleksi Haatanen (katso Jukurien Liiga-arvio).

Liimaako Niklas Kokko maskiinsa seuraavana Seattle Krakenin tarran? Pohjalla olisi valmiiksi Kärppien ja Pelicansin logot.

Pahimmat menetykset

1. Niklas Kokko, 20, oli viime kaudella hopeajoukkueen maalilla pudotuspelivoittojen takuumies kaataen esimerkiksi aiemman seuransa Kärpät. Vaikka siirtyi Lahteen vasta kesken kauden, nousi huimaan rooliin menestyksen kannalta.

Pelicansin veräjänvartijana Seattle Krakenin huippulupaus ehti pelata 19 ottelua runkosarjassa ja 17 pudotuspeleissä. Jälkimmäisissä torjuntaprosentiksi muodostui 92,5% – päästettyjen osumien keskiarvo oli niin ikään kovaa valuuttaa (1,81).

2. Filip Král, 24, paukutti runkosarjassa peräti 37 (5+32) tehopistettä. Nousi kauden edetessä Pelicansin alakerran kiekolliseksi johtajaksi. Kokon tavoin myös Král oli yksi avaintekijöistä laadukkaan joukkueen menestystarinassa.

Oli merkittävässä roolissa paitsi tasakentällisin myös ylivoimapelaamisessa, jota pyöritti esimerkiksi HIFK:ta ja Kärppiä vastaan pudotuspeleissä melko ansiokkaasti tärkeillä hetkillä. Tähdennetään vielä, että tämä siis oli kehitystä suhteessa aiempaan.

Pittsburgh Penguinsin organisaatioon siirtynyt tšekkipuolustaja on vaikeasti korvattavissa, mutta lahtelaiset ovat kaivaneet siirtomarkkinoilla ratkaisuja – näihin palataan hankintojen osiossa myöhemmin.

3. Aatu Jämsen, 22, on nostettava listalle. Lupaavan laitahyökkääjän kausi alkaa todennäköisesti Los Angeles Kingsin farmijoukkueessa Ontario Reignissä. Kiekkoilija pelasi runkosarjassa vain 36 ottelua, mutta säväytti iskemällä 14 maalia ja 25 pistettä (14+11).

Vaikka Jämsen oli pudotuspeleissä pienemmässä roolissa, on menetys lahtelaisittain huomattava. Oman kiekkokoulun kasvatti olisi ollut tällä kaudella valmis lopulliseen Liiga-läpimurtoon.

Parhaat hankinnat

1. Iikka Kangasniemi nostetaan Pelicansin kovimmaksi hankinnaksi. Paluumuuttaja takoi vielä 2021–2022 Liiga-kaudella 42 (18+24) tehopistettä. Kausi 2022–2023 oli hieman maltillisempi tehojen suhteen.

Viime kaudella Kangasniemi, 29, pelasi Karlovy Varyn joukkueessa Tšekin pääsarjassa. On syytä muistaa, että hyökkääjä on osoittanut useamman kauden otannalla pystyvänsä pelaamaan kotimaan pääsarjassa kovalla tasolla. Laiturin pistekeskiarvo Liigassa on 0,71 ottelua kohden.

2. Olof Lindbom, 24, saapuu Pelicansiin ECHL-joukkueesta Cincinnati Cyclonesista. Lisäksi kassari pelasi viime kaudella AHL-joukkueessa Hartford Wolf Packissa. Kaudella 2021–2022 Lindbom pelasi torjuntaprosentilla 90% Allsvenskanissa.

Ruotsalainen jakaa torjuntavastuuta Jasper Patrikaisen kanssa, joten rooli on iso. Toki myös suomalaiskassari on osoittanut aiemmilla kausilla, että pystyy tarvittaessa paikkaamaan – mutta vain lyhyissä pätkissä.

Lähtökohtaisesti Lindbom on hyvin sijoittuva maalivahti, joka ei ainakaan ruotsalaislähteiden mukaan sylje kiekkoja liikaa eteensä. Räpyläkäpälää pidetään terävänä (lue uutinen).

3. Wyatt Kalynuk on Pelicansin ykköslisäys puolustuspäähän. Tarunhohtoisessa 26 ottelua pelannut puolustaja on takonut NHL:ssä yhdeksän pistettä (4+5). Pääasiassa viime vuodet ovat kuitenkin vierineet AHL:ssä. Lahteen mies saapuu Springfield Thunderbirdsin paidasta.

Lahtelaisten urheilujohtaja Janne Laukkanen kertoi pelaajahankinnan yhteydessä, että Kalynuk, 27, tunnetaan hyökkäävistä taidoistaan. Lisäksi hän mainitsi “poikkeuksellisen kyvyn luoda maalipaikkoja” (lue uutinen).


Pelicansin sopimustilanne

Maalivahdit (3): Olof Lindbom (2025+1), Niklas Nikkilä (2025), Jasper Patrikainen (2025)

Puolustajat (10): Onni Amhamdi (2026+1), Johannes Johannesen (2025), Jimi Junkkari (2025), Michal Jordan (2025), Wyatt Kalynuk (2025), Onni Käyhkö (2025), Daniel Nieminen (2027), Petteri Riihinen (2025), Michael Vukojevic (2025+1), Libor Zabransky (2025)

Keskushyökkääjät (7): Adam Bares (2025), Patrik Carlsson (2026), Konsta Hirvonen (2025), Joona Kumpula (2025), Rasmus Kumpulainen (2026), Elias Vilén (2026), Miro Väänänen (2026)

Laitahyökkääjät (11): Lars Bryggman (2026), Jonas Enlund (2025), Lubos Horky (2025), Iikka Kangasniemi (2026), Ryan Lasch (2025), Tim Lindfors (2025), Tomas Poletin (2025), Miika Roine (2025), Leevi Tukiainen (2025), Antti Tyrväinen (2025), Niklas Virtanen (2025)

Valmennus: Juhamatti Yli-Junnila (2028), Jussi Taipale (2026), Tony Virta, Toni Pasuri, Tuomo Kärki, Juha Nakari, Erno Jokinen

Lähde: Liiga


KAIKKI ATLEETIN LIIGA-ARVIOT

Atleetin Liiga-arvio: Tappara

Atleetin Liiga-arvio: Pelicans

Atleetin Liiga-arvio: Kärpät

Atleetin Liiga-arvio: KalPa

Atleetin Liiga-arvio: Ilves

Atleetin Liiga-arvio: Jukurit

Atleetin Liiga-arvio: HIFK

Atleetin Liiga-arvio: TPS

Atleetin Liiga-arvio: Lukko

Atleetin Liiga-arvio: Sport

Atleetin Liiga-arvio: Ässät

Atleetin Liiga-arvio: KooKoo

Atleetin Liiga-arvio: JYP

Atleetin Liiga-arvio: HPK

Atleetin Liiga-arvio: SaiPa

Atleetin Liiga-arvio: Kiekko-Espoo


Atleetti on WhatsAppissa!

🚨 Liity Atleetin WhatsApp-kanavalle TÄSTÄ.
🔔 Paina ilmoitukset päälle – palkintoja on jaossa.


KAIKKI HANKINNAT: Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2024–2025

LUE MYÖS: Liigan televisiointi kaudella 2024-25: näin näet kaikki ottelut suorina lähetyksinä

LUE MYÖS: Nähdäänkö Liigassa vielä isoja peliliikkeitä? Siirtomarkkinoilla tarjolla useita kovia nimiä