Kuva: All Over Press

Kolmen puolustuslinja! Vaihtaako Englanti ryhmitystään Sveitsi-peliin?

Toimitus |

Englanti kohtaa tänään lauantaina EM-kisojen puolivälierässä Sveitsin. The Three Lionsin avauskokoonpano menee ainakin osittain uusiksi otteluun. Asialla spekuloi muun muassa Sky Sports.

Englanti on edennyt EM-turnauksessa tappioitta, mutta ryhmän peliesitykset ovat herättäneet kritiikkiä. Puolivälieräotteluun Sveitsiä vastaan Englanti lähtee suurena suosikkina, mutta joitain kysymysmerkkejä joukkueessa on.

Päävalmentaja Gareth Southgate joutuu ainakin miettimään Englannin alakerran uusiksi. Crystal Palacen toppari Marc Guehi ei saa pelata lauantaina pelikiellon vuoksi, joten tilalle täytyisi löytää joko korvaaja tai peliryhmitystä tulisi vaihtaa.

Sky Sports Newsin mukaan Englanti on kokeillut harjoituksissa useampaakin erilaista vaihtoehtoa. Kokeilujen takana lienee sekin syy, ettei Southgate ole tyytyväinen kaikkien avainpelaajiensa suorituksiin nykyisessä systeemissä.

Jos Englanti avaa kolmella topparilla, ovat avauksessa mitä todennäköisimmin John Stones, Ezri Konsa ja Kyle Walker. Kolmen topparin linja tulisi kyseeseen erityisesti silloin, jos Kieran Trippier ei ole täydessä pelikunnossa.

Tripper otti edellisessä ottelussa Slovakiaa vastaan useamman kerran osumaa, ja Newcastlen pelimies vaikutti satuttaneensa ainakin pohjettaan ja polveaan.

3-4-3 vai jotain muuta?

Jos Englanti pelaa kolmella topparilla, olisi wingbackin eli laitapelaajan rooliIn tarjolla ainakin Trent Alexander-Arnold, Bukayo Saka ja Trippier. Lisäksi esimerkiksi Luke Shaw on mahdollinen vaihtoehto, jos Manchester Unitedin pakki on vain toipunut loukkaantumisestaan.

Jos Englanti pelaa kolmella topparilla, nähtäneen joukkue ryhmityksessä 3-4-3, 3-5-2 tai 3-4-2-1. Jude Bellingham ja Phil Foden voisivat näissä systeemeissä rellestää vapaammin kymppipaikalla. Kenties Harry Kanen ei myöskään tarvitsisi vajota niin alas pelivälinettä metsästämään. Kokeilut voisivat jopa avata niitä pelillisiä lukkoja, joita Englannin pelissä on nähty.

Toinen mielenkiintoinen kysymys liittyy keskikentän alempaan osaan. Southgate varmasti pähkäilee luotettavaa kaveria Declan Ricelle. Todennäköisimmät vaihtoehdot ovat käytännössä Conor Gallagher ja Kobbie Mainoo. Vaihtoehdoista Gallagher on puolustussuuntaan melkoinen työhevonen, kun taas Mainoo kykenee parempiin ratkaisuihin hyökätessä.

Avauskokoonpanot julkistetaan yleensä noin tunti ennen peliä. Ottelu alkaa Suomen aikaa klo 19.00.

>>> Atleetti seuraa tiiviisti jalkapallon EM-kisoja. Ota tapahtumasivumme seurantaan.