Kuva: All Over Press

Näkökulma: HJK oli vielä huonompi kuin kaikkien halveksima Ponterosa

Toimitus |

HJK pelasi tiistai-iltana Mestarien liigan karsinnoissa historiansa heikoimman europelin. Suomalaiskatsojan näkökulmasta vastaavaa noin 90 minuutin ajantuhlausta on ollut vain vuonna 2001 ilmestynyt kotimainen komediaelokuva Ponterosa.

HJK kohtasi vieraskentällä Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella liettualaisen FK Panevezysin. Klubi lähti otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta lopputulos oli helsinkiläisten kannalta kaikkea muuta kuin suotuisa. 0–3-turpasauna tarkoittaa sitä, että Klubin eurotaival näyttää katkenneen ennen kuin se ehti alkaakaan.

Viikon päästä Töölössä pelattavassa toisessa osassa HJK:n tarvitsee siis voittaa kolmella maalilla, jotta se pääsee edes taistelemaan jatkoonpääsystä. Vaikka tiistai-illan tulosta pyörittelee miten tahansa, avausosa ei olisi oikeastaan voinut huonommin sujua helsinkiläisiltä.

HJK:n kannattajat olivat ostaneet ottelun katsomiskokemuksen hintaan 9,99 euroa HJK TV:n kautta. Klubin viestinnästä voisi olla paikallaan lähettää anteeksipyyntökirje kaikille näille kannattajille. Ei tällaiseen roskaan mitä tiistaina Liettuassa nähtiin pitäisi tuhlata kaunista kesäiltaa ja kymmentä euroa.

Otteluparista on tietysti toinen osa pelaamatta, mutta yksittäistä ottelua arvioitaessa ei ole liioiteltua sanoa, että HJK pelasi historiansa surkeimman euromatsin. Vedonlyöntikertoimissa mitattuna HJK lähti peliin selkeänä ennakkosuosikkina. Kerroin 1,40 tarkoittaa sitä, että Klubin pitäisi voittaa tällainen peli valtaosa ajasta – ei missään nimessä kärventyä 125-asteisessa turpasaunassa läpi koko 90-minuuttista.

Eteenpäin ei ole menty

HJK on tällä vuosituhannella kompuroinut aiemminkin eurokentillä noloilla tavoilla. Vuonna 2002 Klubi putosi valkovenäläiselle FC Gomelille yhteismaalein 0–5. Vuonna 2013 virolainen Nömme Kalju kylvetti Veikkausliigan mestareita yhteismaalein 2–1. Nolojen lopputulosten listalta löytyy myös esimerkiksi kohtaaminen liettualaista FK Vetraa vastaan vuodelta 2009, jolloin HJK:lle tuli tukkaan yhteismaalein 2–3.

Kaikista ottelupareista tämä liettualaissaaga uhkaa mennä nyt listan kärkeen kiusallisimpana yksittäisenä sukelluksena HJK:n eurohistoriassa. On oikeastaan makukysymys, arvottaako listan kärkeen FC Gomelia vastaan parikymmentä vuotta sitten päättyneen 0–4-sukelluksen, lähes esihistoriallisen Minskin Dynamoa vastaan päättyneen 10–0-teurastuksen kaudelta 1984–1985 vaiko tämänpäiväisen kerrassaan onnettoman räpellyksen.

Kun Klubin pelaajat heräävät huomenna, ensimmäinen ajatus lienee pelaajilla, että ”hitto se ei ollutkaan pelkkää pahaa unta”. HJK:n päävalmentaja Toni Korkeakunnas saa myös pestä kasvonsa kylmällä vedellä ja miettiä, miten katastrofi käännetään voitoksi ensi viikolla.

Kun elokuvakriitikot lähtivät vuonna 2001 Ponterosa-elokuvan ensi-illasta, kaikui käytävillä yksimielinen mielipide. Ihan hirveää potaskaa, roskaa ja kikkaretta.

Ehkä tähänkin suomalais-liettualaisella yhteistuotannolla tehtyyn painajaisnäytelmään saadaan vielä joskus samanlaista camp-arvoa.