Kuva: All Over Press

Espanja kaatoi itsepäisen Ranskan – Lamine Yamalista hulppealla suorituksella nuorin maalintekijä kisahistoriassa

Roope Määttä |

Lamine Yamalista tuli upean tasoitusosumansa myötä EM-historian selvästi nuorin maalintekijä. Ranska luotti itsepäisesti passiiviseen pelitapaansa, vaikka riskitasoa olisi ollut syytä nostaa. Espanja eteni voitollaan finaaliin.

Espanja aloitti pirteästi ja oli selvästi enemmän pallossa. Joukkue rakenteli heti ottelun alussa laadukkaan paikan, jossa Fabián Ruiz pääsi puskemaan lähietäisyydeltä. PSG:n keskikenttäpelaajan nikkaus meni hieman yli maalin.

Ennen kuin kymmenen minuuttia oli kellossa syntyi avausosuma. Espanjalaisten vahvasta alusta huolimatta maalin teki ensimmäisestä kunnollisesta tilanteestaan Ranska. Randal Kolo Muani puski suojamaskistaan eroon päässeen Kylian Mbappén esityöstä nahkakuulan verkkoon.

Lamine Yamal on EM-historian nuorin maalintekijä

Noin parinkymmenen peliminuutin kohdalla Lamine Yamal toi Espanjan tasoihin upealla yksilösuorituksella. Yamalin laukaus painui vasempaan ylänurkkaan rimojen kautta. Tilanteessa espanjalaisnuorukaisen jalansijoilta oli matkaa maalille tasan 25 metriä.

Vasta 16-vuotiaasta pelaajasta tuli selvästi EM-kisahistorian nuorin maalintekijä. Ennen Barcelona-huippulupauksen maalia nuorimpana osuman oli iskenyt sveitsiläinen Johan Volanthen reilun 18 vuoden iässä.

Alle viisi minuuttia Yamalin osumasta oli ehtinyt kulua, kun Dani Olmo laukoi Espanjan 2–1-johtoon. Veto muutti suuntaa ranskalaispuolustaja Jules Koundén jalasta, mutta se merkittiin lopulta espanjalaishyökkääjän tekemäksi.

Näin viime kaudella viisi LaLiga-maalia Barcelonalle viimeistellyt Yamal tuuletti historiallista osumaansa Ranskaa vastaan. (Kuva: All Over Press)

Itsepäinen ja passiivinen Ranska ei ikinä aktivoitunut

Heti toisen jakson alusta oli selvää, että Ranska joutuisi ottelun edetessä ottamaan enemmän riskejä ollessaan tappiolla – ainakin, jos se mielisi voittaa. Joukkueen pelikirja oli ollut erittäin konservatiivinen läpi turnauksen.

Hämmentävästi Ranska puolusti ottelun loppuhetkien lähestyessä edelleen todella matalalta pallotomana. Kun Espanja oli pallossa omalla alueellaan, sai se niin ikään siirrellä pelivälinettä kaikessa rauhassa Deschampsin miehistön näennäisen prässin alla. Ottelun varsinaista aikaa oli tässä kohtaa jäljellä enää noin 14 minuuttia.

Yamal pääsi 82. minuutilla laukomaan maalivahdin syliin valuneen Ranska-puolustuksen suosiollisella avustuksella lähes samalta paikalta, jonka nurkilta hän iski Espanjan tasoituksen. Laukaus viuhui tällä kertaa hieman Les Bleus -maalin vasemman ylänurkan yli.

Ranska ei ottelun loppuhetkillä saanut mitään aikaiseksi. Espanja pyöritteli esimerkiksi lisäajalla palloa kentän lävitse aivan miten tahtoi – Ranska ei paineistanut.

Espanja voitti ottelun maalittoman toisen puoliajan päätteeksi maalein 2–1. Joukkue pelaa EM-turnauksen finaalissa sunnuntaina Berliinissä.

Seuranta päättyy kello 23:55.