Kuva: All Over Press

F1-shokki: Lewis Hamilton Ferrarille

atleetti |

Seitsenkertainen F1-kuningas Lewis Hamilton siirtyy Mercedekseltä Ferrarille kauden 2024 jälkeen. Shokkisiirrosta tiedotti ensin torstaina Mercedes, jonka jälkeen Ferrarilta vahvistettiin Hamiltonin ajavan kaudella 2025 Maranellon punaisella autolla useamman vuoden sopimuksella. Tallikaverikseen Hamilton saa Charles Leclercin, joka allekirjoitti jatkosopimuksen Ferrarin kanssa edellisellä viikolla. Hamilton korvaa siis Ferrarilla vielä kauden 2024 ajavan Carlos Sainzin. Yllättävän siirrosta tekee erityisesti se, että Hamilton solmi Mercedeksen kanssa kaksi kautta kestävän sopimuksen elokuussa 2023, mutta näemmä Ferrarille siirtymiseen oli Hamiltonin leirissä varauduttu purkupykälällä.

Ferrarille vasta lähes nelikymppisenä

Hamiltonin käsittämättömän menestyksekäs ura on jo loppusuoralla ja 39-vuotias britti on aiemmin kertonut haluavansa ajaa Ferrarilla, joten siirto tulee ymmärrettävään aikaan. Vaikka Hamilton on voittanut ennätykselliset 103 osakilpailua, 104 paalupaikkaa ja seitsemän F1-mestaruutta, on miehen edellisestä osakilpailuvoitosta aikaa jo yli kaksi vuotta: edellinen voitto irtosi Saudi-Arabian kisasta joulukuussa 2021.

Siirtoa spekuloitiin jo täksi kaudeksi, mutta Hamilton katkaisi huhuilta siivet solmimalla kahden kauden sopimuksen loppukesästä 2023 yhdessä tiimikaveri George Russellin kanssa. Hamilton ja Russell jatkavat siis vielä kauden 2024 Mercedeksen riveissä, samoin kuin Carlos Sainz ja Charles Leclerc Ferrarin väreissä. Vuoden 2024 kausi alkaa Bahrainin osakilpailulla helmikuun lopussa.

Hamiltonin uran huipennus Ferrarilla?

Ferrari on kosiskellut Hamiltonia aiemminkin, mutta italialaistalli on jäänyt kakkoseksi sekä McLarenin että Mercedeksen taakse. Hamilton aloitti F1-uransa McLarenilla vuonna 2007 ja voitti ensimmäisen mestaruutensa jo 2008. Sarjan parhaimpien kuskien joukkoon Hamilton nousi viimeistään siirryttyään Mercedekselle vuonna 2013: tuloksena 82 osakilpailuvoittoa ja kuusi mestaruutta lisää. Vasta Red Bullin nousu – sääntömuutosten avittamana – kaudella 2022 katkaisi Hamiltonin ja Mersun dominoinnin, eikä edes paalupaikkoja ole osunut kohdalle kaudella 2022 eikä 2023. Onnistuuko Hamilton nousemaan takaisin kärkitaistoon Ferrarin ratissa ja tuomaan tallille ensimmäisen mestaruuden sitten vuoden 2007 ja Kimi Räikkösen huikean kauden?

Mersu jää tyhjän päälle

Mercedeksen tilanne Hamiltonin lähdön varmistuttua on kinkkinen. McLarenin Landon Norris ja Ferrarin Charles Leclerc solmivat hiljattain talliensa kanssa jatkosopimukset eikä vapaana olevia huippukuskeja kasva puissa. Ferrarilta vapautuvan Carlos Sainzin kuviot eivät ole selvillä, mutta mies tuskin kuuluu Mercedeksen suunnitelmiin. Onkin todennäköistä että George Russell ottaa hanskaansa Mercedeksen ykkösauton ja tallikaveriksi nousee kokemattomampi kuski, kuten tallin reservikuski Mick Schumacher tai Williamsilla 81 starttia kirjannut Alex Albon.

Varmaa on kuitenkin se, että Hamiltonin tasoista kuskia Mercedes ei vapailta markkinoilta tule löytämään. Supertähden siirtyessä Ferrarille, kenties Mercedeksen entinen luottokuski ja Hamiltonin uskollinen siipimies Valtteri Bottas saa uuden mahdollisuuden hopeanuolen ratissa?

Lisää moottoriurheilu-uutisia ja juttuja löydät moottoriurheilusivultamme.