Kuva: All Over Press

Loppuvatko rahat? FC Barcelona jäädyttää miljardin dollarin listautumissuunnitelmansa

Toimitus |

Espanjalainen jalkapallojätti FC Barcelona aikoo keskittyä “lyhyen aikavälin liiketoimintamahdollisuuksiin” kerätäkseen kipeästi kaivattuja varoja.

Barcelona solmi elokuussa 2023 sopimuksen Mountainin kanssa listatakseen digitaalisen sisältöosastonsa Nasdaq-pörssiin, mutta SPAC:n (Special Purpose Acquisition Company) lanseeraus viivästyi Libero-sijoittajien puuttuvien 40 miljoonan euron maksujen vuoksi.

Viime elokuussa LaLiga-seura teki sopimuksen Mountain & Co I Acquisition Corp:n kanssa listatakseen osaston, joka sisältää joukkueen digitaaliset mediaomaisuudet, mukaan lukien videosisällöt, sosiaalisen median ja esportsin.

Erityisesti listautumattoman yhtiön listautumista varten perustettu “kuori”yritys (SPAC) arvotettiin silloin miljardin dollarin arvoiseksi. Listaamalla digitaalisen sisältöosaston seura toivoi keräävänsä varoja Yhdysvaltain pääomamarkkinoilta sekä laajentavansa toimintaansa digitaalisella alalla ja saavansa sisältönsä uusien yleisöjen ulottuville.

SPAC:n lanseeraus kuitenkin viivästyi, koska saksalainen Libero Football Finance -yhtiö, joka oli sijoittanut tähän yritykseen, ei ollut tehnyt sovittuja 40 miljoonan euron maksuja omistamastaan osuudesta. Barcelona on sittemmin nostanut kanteen Liberoa vastaan, mutta asiaa ei ole vielä ratkaistu.

Libero oli sopinut ostavansa osuuden seuran NFT-alustasta (non-fungible token) Barca Visionista, joka sitten yhdistettiin seuran audiovisuaalisen sisällön haaran kanssa Barca Mediaan.

FC Barcelonan ja Mountainin välinen sopimus purettu

Espanjalainen seura on nyt yhdessä ilmoittanut Mountainin kanssa sopimuksen päättämisestä. Lausunnossaan molemmat osapuolet sanoivat päätöksen johtuvan yhteisestä halusta keskittyä lyhyen aikavälin liiketoiminta mahdollisuuksiin, jotka on parhaiten hoidettavissa yksityisessä rakenteessa.

Lausunnossa lisätään, että LaLiga-seura keskittyy nyt itsenäisesti täysin hyödyntämään tällaisia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka edistävät heidän sisältöosastonsa kasvua. Samaan aikaan Mountain on ilmoittanut etsivänsä vaihtoehtoisia SPAC-sijoitusmahdollisuuksia.

Ilmoitus tulee samalla, kun La Vanguardia raportoi, että Barcelona yrittää viimeistellä sopimuksen yhdysvaltalaisen yhtiön kanssa, joka sijoittaisi puuttuvat 40 miljoonaa euroa. Joukkueen kerrotaan myös neuvottelevan 20 miljoonan euron arvoisesta sopimuksesta suoratoistoalusta Spotifyn kanssa, joka toimii heidän pääyhteistyökumppaninaan.

Barca Median listautumissuunnitelmien peruuntuminen on suuri isku espanjalaisseuralle, sillä he ovat tällä hetkellä LaLigan asettamien kulutusrajoitusten alaisia. Helmikuussa liiga ilmoitti vähentävänsä seuran sallittua vuosittaista palkkakattoa 204 miljoonaan euroon, osittain koska Libero ei ollut maksanut seuralle sovittuja 40 miljoonaa euroa.

Tätä tilannetta pahentaa ottelupäivän tulojen lasku tälle kaudelle, koska seura pelaa kotipelinsä muualla kuin Camp Noulla, joka on parhaillaan remontissa. The Athleticin mukaan Socios ja Orpheus eivät ole tehneet yhteensä 60 miljoonan euron maksuja osuudestaan Barca Mediasta, jotka piti maksaa 30. kesäkuuta mennessä.

Neuvottelut käynnissä Niken kanssa

La Vanguardia raportoi, että Barcelona etsii uusia sijoittajia, jotka olisivat valmiita paikkaamaan Liberon maksamattomuuksien aiheuttaman vajeen. Seura neuvottelee myös Niken kanssa uudesta peliasusopimuksesta, jonka arvo voisi espanjalaislähteiden mukaan olla jopa 120 miljoonaa euroa vuosittain.

Barca Median puihin mennyt listautumissuunnitelma oli keskeinen osa seuran yritystä tasapainottaa kirjanpitonsa. Nyt, kun digitaalisen osaston tulevaisuus on epävarma, se jättää joukkueen taloudellisesti epäselvään tilanteeseen, erityisesti heidän pyrkiessä täyttämään LaLigan vaatimukset varmistaakseen, että he voivat investoida pelaajaryhmäänsä.

Lähde: SportsPro