Kuva: All Over Press

Atleetti seuraa: Espanja ja Englanti EM-finaalissa

Roope Määttä |

EM-finaali vuosimallia 2024 käynnistyi kello 22:00 Berliinin olympiastadionilla.

Englannin tuore pääministeri Keir Stramer on kommentoinut medialle aikovansa julistaa kansallisen vapaapäivän maanantaille, jos Englanti voittaa.

Stramer on tiettävästi paikalla Berliinin olympiastadionilla. Lisäksi lehtereillä ovat kansainvälisten mediatietojen mukaan Espanjan kuningas Felipe, Englannin prinssi William, Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ja kisojen isäntämaan Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier.

Englannin valmentaja Gareth Southgate on nostanut Luke Shawn Englannin avaukseen. Espanjalla on niin ikään muutoksia verrattuna välieränsä avauskokoonpanoon.

Aloitteellinen Espanja paineistaa vahvasti – Englanti vastaiskujen varassa

Ottelussa nähtiin jokseenkin aktiivinen alku, jonka jälkeen meno rauhoittui. Espanja sai jo paineenpoikasta Englannin päähän, kun noin 13 minuuttia on pelattu. Tilannekohtainen karvaus sekä vahva riistopelaaminen ovat olleet tuottavia (esimerkin aiemmasta ottelusta voi katsoa alla olevasta X-päivityksestä). Kulmapotkusta Espanja rakenteli jo kympin jälkeen kelvollisen maalipaikan.

Hieman vahvemmin aloittanut Espanja sai parinkympin jälkeen toisen kulmapotkunsa, joka ei tällä kertaa ollut aivan yhtä laadukas kuin ensimmäisellä kerralla. Espanjalaiset ovat kuitenkin vakuuttaneet aloitteellisuudellaan.

Englanti puolustaa vahvasti, mutta vaikuttaa punapaitojen paineistuksessa hermostuneelta. Joukkueelta on nähty omalla puolustusalueella jo useampi harhasyöttö. Hieman alle puolituntisen jälkeen Southgaten miehistö on saanut muutaman näennäisen hyökkäystilanteen, mutta ei mitään merkittävämpää.

Espanja saa lisää erikoistilanteita kahden perättäisen kulmapotkun muodossa. Noin 35-minuuttinen on finaalia pelattuna. Tulosta ei synny vieläkään. Syvällä puolustava Englanti on tällä hetkellä täysin omalta alueelta lähtevien vastahyökkäysmahdollisuuksien varassa.

Kun 43. minuutti on käynnissä, Espanjan aktiivisuus tuottaa jälleen kulmapotkun. Tällä kertaa Álvaro Morata rynni rangaistusalueelle ja taisteli itsensä laukaisupaikkaan. Englanti puolustaa yhä tiiviisti pallottomana.

Puoliajan lopussa Englanti sai tilanteenvaihdon kautta hyvän riiston. Kyle Walkerin päästyä etenemään valkopaitaista puolustajaa rikottiin. Englanti sai hyvästä paikasta vapaapotkun, jonka seurauksena Phil Foden laukoi. Veto oli ensimmäinen maalia kohti koko ottelussa – samalla se oli viimeinen tilanne ensimmäisellä puoliajalla.

Espanjalle paha menetys – luottopelaaja vaihtoon

Luis de la Fuente on tehnyt kokoonpanomuutoksen puoliajalla. Martín Zubimendi korvaa keskikentällä Rodrin, joka loukkaantui avauspuoliajan lopussa.

Keskikenttäpelaaja sai tällin Englannin vapaapotkuun avauspuoliajan lopussa johtaneen tilanteen yhteydessä.

Huippulaiturit iskevät Espanjan johtoon

Espanja tinttaa itsensä 1–0-johtoon heti toisen jakson alkumetreillä. Lamine Yamal tarjoilee kisojen neljännellä maalisyötöllään pelivälineen Nico Williamsille vasemmalle rangaistusalueelle. Williams tällää pallon alanurkkaan.

Vain hetkeä myöhemmin Espanja on lähellä lisätä johtoaan, kun Dani Olmo pääsee laukomaan boksista. Tällä kertaa veto epäonnistuu, kun laukaus painuu oikealta ohi.

Englannin prässääminen ei vakuuta lainkaan. Espanja pääsi 50-minuuttisen pelaamisen jälkeen ohittamaan useamman englantilaisten linjan koko oman alueensa puhkaisseella pystysyötöllä. Tämä poiki vapaapotkun, josta käynnistyi arviolta 4–5 minuuttia kestänyt Espanjan pallollinen näytös. Erinomainen espanjalaisjakso sisälsi Moratan laukaisupaikan, ja se päättyi Williamsin kovaan vetoon, joka meni vain hieman vasemmasta alanurkasta ohi.

Southgate reagoi tappioasemaan

Harry Kane otettiin vaihtoon 60. minuutilla. Sisään tuli finaalipaikan Hollantia vastaan välierässä ratkaissut Ollie Watkins. Herättääkö Aston Villa -hyökkääjä jälleen Englannin?

Vaihdon jälkeen Englanti on saanut hieman enemmän pelivälinettä. Jude Bellingham pääsi laukomaan Phil Fodenin tarjoilusta keskeltä ja vain hieman rangaistusalueen ulkopuolelta, kun 64. minuutti oli käynnissä.

Hetkeä myöhemmin, 66. minuutilla, Jordan Pickford pelastaa valkopaidat. Lamine Yamal sai hieman liikaa tilaa päästen murtautumaan oikealta rangaistusalueelle laukomaan kohti vasenta alanurkkaa.

Southgate tekee seuraavan vaihtonsa, kun pelattuna on noin 70 minuuttia. Cole Palmer hyppäsi kentälle korvaten Kobbie Mainoon. Paria minuuttia aiemmin de la Fuente teki niin ikään toisen vaihtonsa, kun Morata jätti kentän ja Mikel Oyarzabal tuli sisään.

Onko Gareth Southgate vaihtonero?

Edellisessä ottelussa Watkins oli ratkaisijana, kun hän tuli vaihdosta sisään. Finaalissa Englannille 1‐1-tasoituksessa onnistuu vain minuutteja ennen osumaa sisään tullut Palmer. Esityön maaliin teki Bellingham.

Englanti on selvästi piristynyt vaihtojensa jälkeen – eikä pelkästään maalin vuoksi. Southgaten tekemät vaihdot ovat onnistuneet loppuottelussa erinomaisesti.

Kun pelattuna on reilut 80 minuuttia, Espanjan de la Fuente viilaa joukkojensa kokoonpanoa lisää. Tällä kertaa kentältä tulee pois Le Normand, jonka korvaa Nacho Fernandez.

Espanja takaisin johtoon upealla osumalla

Englannin vaihtojen tuomasta lisänosteesta loppuviimein kunnialla selvinnyt, ja ottelun hallinnan takaisin itselleen napannut Espanja takoo pallon maaliin näyttävällä hyökkäyksellä. 2–1-maali syntyi 86. minuutilla.

Marc Cucurella tarjoilee vasemmalta syötön pystyyn ja Oyarzabal onnistuu maalinteossa. Nyt myös Espanjan vaihtopelaaja on onnistunut iskemään.

Osuman jälkeen de la Fuente vaihtoi Yamalin sivuun vahvistaen punapaitojen keskisektoria. Saksaa vastaan puolivälierässä voittomaalin tehnyt Mikel Merino tuli sisään.

Englanti sai huippupaikan varsinaisen peliajan loppuhetkillä. Joukkue pääsi yrittämään maalialueen lähettyviltä useaan otteeseen, mutta Unai Simon yhdessä Espanja-puolustuksen kanssa kestää.

Lisäaikaa annettiin neljä minuuttia ja se on pelattu. Espanja on Euroopan mestari neljättä kertaa.

Seuranta päättyy kello 23:54.