Kuva: All Over Press

Huikea nousu Wimbledonin finaalissa: Harri Heliövaara on mestari!

Roope Määttä |

Nelinpeliässä on toinen suomalainen grand slam -voittaja miesten sarjoissa. Hän pelasti parinsa kanssa finaalissa peräti kolme vastustajan ottelupalloa.

Harri Heliövaara, 35, juhlii parinsa Henry Pattenin kanssa nelinpelin mestaruutta Wimbledonissa. Parivaljakon finaaliottelu Jordan Thompsonin ja Max Purcellin muodostamaa australialaiskaksikkoa vastaan oli huomattava jännitysnäytelmä, jossa jokainen erä venyi katkaisupeliin.

– Olimme hieman onnekkaita tänään. Onnea Max ja Jordan hienosta turnauksesta, Heliövaara osoittaa Wimbledonin kenttähaastattelussa kunnioitusta vastustajakaksikkoa kohtaan.

Ottelun kytkinhetki oli toisen erän loppupuolella, kun peräti kolme ottelupalloa pelastettiin suomalais-brittiläisellä yhteistyöllä. Mestaruus ratkesi lopulta numeroin 2–1 (6–7, 7–6, 7–6). Ottelun suuntaa kääntäneessä toisen erän katkaisupelissä syötönmurtoja tuli peräti yhdeksän.

Ratkaisuerän tie-break on tavallista pidempi, sillä se pelataan kymmeneen pisteeseen. Ratkaiseva erä meni Heliövaara–Patten-kaksikolle lopulta numeroin 7–6 (11–9).

Heliövaaralle grand slam -voitto on uran toinen, mutta ensimmäinen miesten sarjassa. Ensimmäinen mestaruus suomalaiselle tuli viime vuonna US Openin sekanelinpelissä.

– Tämä on erittäin tunteellinen hetki, jatkaa tuore nelinpelin grand slam -voittaja kentällä heti ottelun jälkeen.

Pattenin, 28, kanssa suomalainen on pelannut vasta viime keväästä lähtien. Yhteistyön alku on ollut räjähtävä, sillä nopeasti tulleen grand slam -voiton lisäksi kaksikko on saavuttanut mestaruuksia ATP- ja Challenger-turnauksissa – molemmissa jo kaksi.

Suomalaisia grand slam -voittajia miesten tasolla on Heliövaaran lisäksi vain yksi. Henri Kontinen voitti vuonna 2017 mestaruuden Australian avoimessa tennisturnauksessa, niin ikään nelinpelissä. Poikien nelinpelisarjassa Otto Virtanen pokkasi puolestaan Wimbledon-mestaruuden vuonna 2018.

Juttua päivitetty 13.7. kello 22:37. Lisätty Heliövaaran kenttähaastattelukommentit.