Ville Peltonen, 51, komentaa HIFK:ta neljättä perättäistä kauttaan.  Kuva: All Over Press

Haastattelu: Ville Peltonen kertoo Atleetille, millainen HIFK tuhkasta nousee – yksi asia korostuu

Roope Määttä |

HELSINKI. Nopeus. HIFK haluaa toimia erilaisissa hetkissä ilman niihin kuulumattomia ylimääräisyyksiä – olla ratkaisuissaan nopeampi. Kuhnailusta halutaan eroon.

Helsinkiläisten edellinen kausi päättyi puolivälierissä Pelicansia vastaan. Sesongin jälkeen joukkueen johtoporrasta rukattiin uusiksi, kun Janne Pesonen korvasi Tobias Salmelaisen urheilujohtajana. Uudeksi toimitusjohtajaksi nimettiin Alexander Sneen

Vastuuluotsina kuitenkin jatkaa Ville Peltonen, joten mikä kaukalossa konkreettisesti muuttuu, jotta ryhmä taistelee menestyksestä?

– Halutaan olla joukkue, joka pystyy pelaamaan nopeammin kiekolla, pystyy pelaamaan luistellen nopeammin ja tekemään päätöksiäkin ilman turhia viiveitä viisikkona. Kaikkia rytmejä me tarvitaan huippukiekossa, kuten Liiga, toteaa Peltonen jatkaen:

– Tarvitaan erilaista pelin rytmittämistä niin puolustaessa kiekottomana kuin kiekollisena hyökätessä, mutta niihin ei saisi tulla ylimääräisiä viiveitä. Halutaan pystyä olemaan kompakti ja aggressiivinen joukkue.

Pääkäskijä on sitä mieltä, että joukkueen jokainen pelaaja pystyy yksilötasolla auttamaan siinä, mitä joukkue haluaa alkavalla kaudella olla. Hän kuvailee, että luisteluvoimaa, fyysisyyttä ja kiekonliikutusnopeutta on riittävästi.

– Haluan nostaa heti sen esille, että meidän täytyy – kokeneesta porukasta huolimatta – olla se joukkue, joka kasvaa kauden aikana kaikkein eniten. Siinä meillä mielestäni on hyvä tavoite ja potentiaalia myöskin tehdä se, sanoo Peltonen.

”Fysiikka on parantunut”

Esimerkiksi alkuvuodesta HIFK:n kokoonpanosta putosi yhtäaikaisesti kolme pelaajaa loppukaudeksi sairastuvalle. Joukkue on ylipäätään kärsinyt poikkeuksellisen paljon loukkaantumisista viime vuosina.

– Me ollaan tehty töitä hyvin koko kesä, fysiikka on parantunut ja joukkue on harjoitellut erittäin hyvin.

Peltonen kertoo helsinkiläismiehistöllä olleen myös uudelle kaudelle valmistautuessaan jonkin verran puutteita kokoonpanossa, mutta nyt tilanne vaikuttaa valoisammalta. Valmentaja hymähtää toivovansa, että se on yhtä hyvä vielä ensi viikolla sarjan alkaessa.

– Vähän vammaa ja vähän sairasteluja. Tietyt ketjut ovat löytyneet ja saaneet pelata kimpassa, joten ihan tyytyväinen siihen – pakkiparit myös, että siinä on ollut jonkinlaista pysyvyyttä meidän harjoitusjakson aikana.

Peltosen mukaan harjoituskausi on tarjonnut hyvää näkökulmaa pelaamisen kehittämiseen. Kuntoon viilattavaa riittää, mutta myös aiemmin mainittuja asioita, joita HIFK:ssa halutaan, on saatu näkyville.

Ville Peltonen oli Atleetin haastateltavana Liigan avajaistilaisuudessa tiistaina. Kuva: Tomi Natri / AOP.

Uusia kasvoja mukana

Jukureista Helsinkiin vaihtanut toisen polven Liiga-kiekkoilija Daniel Mäkiaho on kiinnostava nimi.

– Mäkiaholla on ollut pieni vamma hidasteena. On pystynyt täysipainoisemmin olemaan viimeiset viikot, Peltonen taustoittaa.

Viime kaudella Mikkelissä laitahyökkääjän paikalla viihtyvä 23-vuotias kiekkoilija teki 17 (7+10) tehopistettä pelattuaan 44 runkosarjaottelua. Toinen HIFK-paitaan jatkossa sonnustautuvista nuorista, Santeri Hartikainen puolestaan oli edellisellä sesongilla lainalla Kiekko-Vantaassa, mutta pelasi Liigaa viisi ottelua.

– On pätkiä, joissa hän (Mäkiaho) on tehnyt myös tulosta. Tasaisuutta otteisiin myös kaivataan. Hartikaiselle tämä on täysin uusi taso, mutta he ovat hyviä nuoria pelaajia, joista voi tulla kauden aikana vielä tämänhetkistä parempia, jos heitä niin auttaa.

Viime kauden jälkeen HIFK menetti esimerkiksi hyökkääjät Juha Jääskän, Eetu Koivistoisen ja Julius Nättisen. Kovia menetyksiään seura on paikannut esimerkiksi hankkimalla luisteluvoimaisen Petr Kodýtekin Ilveksestä. Alakertaa vahvistaa puolestaan toinen tšekin maajoukkueessa niin ikään nähty kiekkoilija, Ronald Knot.

– Odotetaan heidän olevan meille tärkeässä roolissa. Ihan olemalla omia parhaita versioita itsestään. Kova halu on molemmilla tulla vielä paremmaksi, Peltonen kuvaa Helsinkiin saapuneiden ykköshankintojen osalta.

HIFK isännöi ensi viikon tiistaina Kiekko-Espoota Liiga-kauden avausottelussaan.