Turkin EM-sankaria uhkaa pelikielto! Rasistisen järjestön tervehdys tuuletuksessa aiheutti ison kohun

Roope Määttä |

Jalkapallon EM-kisoissa Turkin puolivälieriin siivittänyttä puolustajaa uhkaa pelikielto. Hän tuuletti tiistaina pelatussa ottelussa tekemällä äärioikeistolaisen turkkilaisjärjestön tervehdyksen.

Turkin molemmat kaksi maalia EM-kisojen neljännesvälieräottelussa Itävaltaa vastaan iskenyt puolustaja Merih Demiral on kohun keskellä. Toisen osumansa jälkeen keskuspuolustaja nosti molemmat kätensä ilmaan suorittaen väkivaltaiseksi, rasistiseksi ja ultranationalistiseksi saksalaismediassa kuvatun Harmaat sudet -nimisen turkkilaisjärjestön tervehdyksen.

– Turkin äärioikeiston symbolit eivät ole tervetulleita stadioneillemme. EM-kisojen käyttäminen rasismin välineenä on täysin anteeksiantamatonta, kirjoittaa Nancy Faeser Saksan sisäministeriöstä viestipalvelu X:ssä keskiviikkona.

UEFA on ilmoittanut tutkivansa asiaa. Ei ole poissuljettua, että Demiralille napsahtaisi tuuletuksen vuoksi pelikielto.

Turkista asiaan on sittemmin reagoitu puolustelevaan sävyyn. Maan ulkoministeriö on kirjoittanut kirjelmän, jossa se kritisoi UEFA:n tutkintapäätöstä ja syyttää puolestaan saksalaisviranomaisia rasismista.

– Susisymbolia ei voi automaattisesti liittää äärioikeistoon. Susisymboli ei myöskään ole kielletty Saksassa. Näissä olosuhteissa Saksan viranomaisten Demiralia kohtaan osoittamat reaktiot voi nähdä muukalaisvihamielisinä, kirjelmässä väitetään.

Useiden saksalaistoimittajien mukaan susisymbolin voi rinnastaa natsitervehdyksiin. Jo aiemmin turnauksessa Englantia edustava Jude Bellingham on ollut eleidensä vuoksi UEFA:n tutkintauhan alla.