Kuva: All Over Press

Englanti pelaa EM-finaalissa! Vaihtopelaaja nousi sankariksi

Roope Määttä |

Hollannin ja Englannin välierässä oli räjähtävä lähtö. Voiton ratkaisi vaihdosta sisään tullut Aston Villan hyökkääjä.

Englannilla oli avauskokoonpanossaan yksi muutos. Edellisessä ottelussa pelikiellossa ollut Marc Guéhi palasi puolustuslinjaan. Gareth Southgaten miehistö jatkoi kolmen miehen alakerralla.

Hollannilla Dortmund-hyökkääjä Donyell Malen korvasi Steven Bergwijnin avauskokoonpanossa Turkki-puolivälierään verrattuna.

Kun reilut seitsemän minuuttia oli takana, Hollanti iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Xavi Simons riisti pallon tilanteessa räpeltäneeltä Declan Ricelta ja ajoi oikealta sisälle laukaususektoriin ampuen pallon boksin ulkopuolelta takaylänurkkaan.

Harry Kanea rikottiin hetkeä myöhemmin toisessa päädyssä ja pallo vietiin pilkulle. Bayern Münchenin hyökkääjä upotti rangaistuspotkunsa tyylikkään tiukasti vasempaan alakulmaan ohittaen oranssipaitojen maalivahdin Bart Verbrüggenin. Alle 20 minuuttia oli pelattu.

Denzel Dumfries pelasti Hollannin 23. minuutilla. Phil Foden sai Kobbie Mainoolta syötön ja pääsi kuskaamaan pelivälineen maalialueelle. Viimeinen siirto epäonnistui, kun Ronald Koemanin miehistön laitapuolustaja ehti väliin maaliviivalla.

Kun 30 minuuttia oli takana, oli Dumfries lähellä onnistua tällä kertaa hyökkäyspäässä. Taka-alueelta tullut pusku osui ylärimaan. Laitapuolustaja aiheutti rikkeellään myös Englannin tasoitusosumaan johtaneen pilkun ollen erittäin näkyvästi esillä ottelun alkupuolella.

Noin minuuttia edellisestä ylärimasta oli kulunut, kun tolpat kolisivat toisessa päässä. Phil Foden laukoi oikealta kohti vasenta ylänurkkaa – etäisyyttä maalille oli noin 20 metriä.

Memphis Depay loukkaantui ensimmäisen puoliajan lopussa, jonka jälkeen Koeman vaihtoi Joey Veermanin sisään.

Luke Shaw ja Wout Weghorst sisään

Toinen puoliaika käynnistyi selvästi ensimmäistä rauhallisemmin. Heti jakson alusta nähtiin kaksi vaihtoa, kun Englanti otti loukkaantumisesta toipuneen Luke Shawn laitapuolustajaksi Kieran Trippierin tilalle. Koeman reagoi niin ikään, kun Wout Weghorst korvasi hyökkäyksessä Malenin.

Hollanti oli toisella puoliajalla joukkueista hieman aktiivisempi. Avausjakson alun kaltaista ilotulitusta ei kuitenkaan nähty, vaan ottelun tempo rauhoittui selvästi.

Noin 80 minuuttia oli kellossa, kun Bukayo Saka iski pallon komealla laukauksella verkkoon. Englannin puolustaja Kyle Walker oli kuitenkin paitsiossa, joten maalia ei hyväksytty. Tilanne oli edelleen 1-1.

Varsinaisen peliajan loppuhetkillä kentälle Harry Kanen tilalle otettu Ollie Watkins iski Englannin johtoon lisäajan ensimmäisellä minuutilla. Aston Villa -hyökkääjän osuma oli taitava suoritus, kun mies ampui nopealla käännöksellä oikealta rangaistusalueen sisältä pallon taka-alanurkkaan. Hollannin puolustukselta tilanne oli hieman lepsua pelaamista.

Koemanin miehistön hiekka tiimalasissa on valui nopeasti loppuun, kun lisäaikaa pelattiin vain viisi minuuttia. Englanti voitti ottelun maalein 2–1 ja eteni EM-finaaliin. Berliinin olympiastadionilla pelattava loppuottelu alkaa sunnuntaina kello 22:00.

Seuranta päättyy 23:57.