Kuva: All Over Press

Atleetin Liiga-arvio: Katso KooKoon parhaat hankinnat ja pahimmat menetykset

Roope Määttä |

Atleetti arvioi vuorotellen jokaisen Liiga-joukkueen kesän pahimmat menetykset ja parhaat hankinnat.

Vuorotellen perustelemme käänteisessä tulosjärjestyksessä jokaisen joukkueen laadukkaimmat hankinnat (top 3) sekä pahimmat menetykset (top 3). Neljäntenä vuorossa ovat menetykset ja hankinnat KooKoo-joukkueen osalta.

Tulokasjoukkue Kiekko-Espoo käydään läpi viimeisenä. Poikkeuksellisesti esille nostetaan kuuden hankinnan kärki, koska ryhmä on lähinnä vahvistunut.

Liiga-arvio 2024–2025: KooKoo

Hankinnat KooKoossa ovat olleet viime vuosina moneen otteeseen Liigan laadukkaimpia suhteessa pelaajabudjettiin. Esimerkiksi viime kaudelle löytyivät sarjan paras puolustaja ja AHL:n ja ECHL:n väliä aiemmin polkenut laituri, joka nousi Liiga-tähdeksi. Hankinnat KooKoossa osataan.

Joukkueen kassa on sen verran pienempi kuin useilla kilpakumppaneilla, että sen on yksinkertaisesti pakko onnistua etsimällä hinta-laatusuhteeltaan parhaita mahdollisia yksilöitä. Ensi kaudelle urheilujohtaja Jarno Kultasen ja kumppanien urakkaa on vaikeuttanut se, että todella isoja saappaita on paikattavana.

Toisaalta; seura itse on syyllinen siihen, että merkittäviin rooleihin täytyy löytää uusia kasvoja. Hankinnat KooKoossa onnistuivat esimerkiksi viime kaudelle yksilötasolla niin hyvin, että seuran rahkeet eivät riittäneet Euroopassa ja Kouvolassa läpimurron tehneiden pelaajien säilyttämiseen.

Hiomattomien timanttien löytäminen tunnutaan Kouvolassa osaavan, mutta miten on alkavan sesongin hankintojen laita?

Kultasen rytmiryhmä on taas tehnyt omat siirtonsa – nyt on kiinnostavaa seurata, millaisia työkaluja yllätysmunista kuoriutuu Jouko Myrrälle, joka aloittaa ensimmäisen kautensa kouvolalaisten peräsimessä. Toki kaksi Atleetin top 3 -hankintojen listalle nousseista pelaajista ovat jo Liigassa kykynsä osoittaneet.

Ben Tardif kiekkoilee alkavalla kaudella Oulun Kärpissä. Kuva: AOP.

Kolme pahinta menetystä

1. Charles-Edouard D’Astous, 26, aloittaa kautensa Brynäsissä. Väistämätön menetys KooKoolle ja väistämätön tappio Liigalle, mutta kova näyte kouvolalaisten urheilujohdon ja pelaajatarkkailun osaamisesta. Löytyi edullisesti ECHL:stä, saapui Kouvolaan ja nousi Liigan parhaaksi puolustajaksi. Pelasi 54 ottelua viime kaudella ja teki 17+29=46 tehopistettä. Yksi yhteen mahdoton paikattava KooKoolle.

2. Arttu Ilomäki, 33, pelaa ensi kaudella Karlovy Varyssa Tšekin pääsarjaa. Extraliiga on imuroinut Liigasta useampia kovia nimiä, eikä KooKoolla ollut mahdollisuutta kilpailla monipuolisesta sentteristään. Takoi edellisellä sesongilla kouvolalaisille 17+27=44 tehopistettä pelattuaan 49 ottelua. 

3. Ben Tardif, 24, on D’Astousin tavoin merkittävä sulka KooKoon pelaajahankintaosaston hattuun. Tuli Suomeen ECHL–AHL-hissipelaajana ja muovautui Liiga-tähdeksi. Pelasi 57 ottelua KooKoossa, joissa mätti 15+35=50 tehopistettä. Paha menetys paikattavaksi.

Kolme parasta hankintaa

1. Vilmos Galló, 28, palaa Kouvolaan kolmen Ruotsissa viettämänsä kauden jälkeen. KooKoo-leirissä on varmasti hyviä muistoja unkarilaistykin ensimmäiseltä visiitiltä. Tuolloin Galló mätti KooKoo-paidassa peräti 20 maalia ja 38 tehopistettä (20+18=38).

SHL:ssä kovan työmiehen rooli oli hieman erilainen, mutta niin on myös sarjan taso. Galló siirtyi Kouvolasta alunperin Luulajaan, mutta sieltä matka jatkui jo ensimmäisellä kaudella Linköpingiin, missä sujuivat myös seuraavat kaudet ennen paluuta Suomeen. Pelaajalla on erittäin laadukas laukaus. Liiga-tasolle Galló on lisäksi kilpailukykyinen luistelija, joka pystyy nopeisiin ratkaisuihin.

2. Christian Kåsastul, 27, on HIFK:ssa viimeistä edellisellä kaudella kiekkoillut puollustaja. Kåsastul kamppailee vahvasti ja pelaa kovaa. Kiekollinen pelaaminen meni jo Helsingissä lyhyessä ajassa paljon eteenpäin ja riitti jo silloin Liigassa kelvollisesti. Jostain syystä norjalaispuolustajan palvelukset eivät pääkaupungissa kiinnostaneet, vaikka hän oli puolustussuuntaan joukkueen parhaita. Viime kaudella tarjoili Suomestakin tuttua kovuutta ICEHL:ssä HC Pustertalissa.

KooKoolla on esimerkiksi Ari Gröndahl pitkälle syksyyn sivussa, joten Kåsastulille voisi luulla vastuuta olevan tarjolla. Kiinnostava pelaaja, joka on osoittanut jo olevansa varsin kelvollinen tekijä Liigassa. Erittäin hyvä hankinta KooKoolta.

3. Riley Sawchuk, 25, ampuu oikealta ja pelaa keskushyökkääjänä. Sentteri on erittäin KooKoo-tyylinen hankinta. Viime kaudella hajanaisia pelejä AHL:ssä. ECHL-joukkue Toledo Walleyen paidassa paukutteli yli piste per ottelu -tahdilla tehot 25+27=52.

Yleensä hankintojen sisältö on Kouvolassa ollut krääsän sijaan priimaa. Lähteet Pohjois-Amerikasta kertovat, että kanadalaissentteri on ominaisuuksiltaan poikkeuksellisen monipuolinen pelaaja, jolla on kyky nostaa myös ketjukavereidensa tasoa.


KooKoon sopimustilanne

Maalivahdit (3): Antoine Bibeau (2025), Eetu Randelin (2026+1), Stepan Vopravil (2025)

Puolustajat (9): Jesper Ahlroth (2026), Seth Barton (2025), David Farrance (2025), Ari Gröndahl (2025), Christian Kåsastul (2025), Joonas Lehtivuori (2025), Kalle Loponen (11/2024), Ville Puhakka (2026+1), Jimi Suomi (2026)

Keskushyökkääjät (4): Marcus Davidsson (2025+1), Akseli Mäkinen (2025+1), Otto Paajanen (2025), Riley Sawchuk (2025+1)

Laitahyökkääjät (10): Petter Emanuelsson (2025), Teemu Engberg (2025), Vilmos Gallo (2027), Simo Heinonen (2026+1), Ossi-Petteri Jaakola (2025+1), Radek Koblizek (2025), Ville Leskinen (2025), Joonas Oden (2026), Matic Török (2025), Samuel Valkeejärvi (2025+1)

Valmennus: 
Jouko Myrrä (2026+1), Tuukka Poikonen, Manu Lähteenmäki, Matti Ranta, Jarkko Rissanen

Lähde: Liiga


KAIKKI ATLEETIN LIIGA-ARVIOT

Atleetin Liiga-arvio: Tappara

Atleetin Liiga-arvio: Pelicans

Atleetin Liiga-arvio: Kärpät

Atleetin Liiga-arvio: KalPa

Atleetin Liiga-arvio: Ilves

Atleetin Liiga-arvio: Jukurit

Atleetin Liiga-arvio: HIFK

Atleetin Liiga-arvio: TPS

Atleetin Liiga-arvio: Lukko

Atleetin Liiga-arvio: Sport

Atleetin Liiga-arvio: Ässät

Atleetin Liiga-arvio: KooKoo

Atleetin Liiga-arvio: JYP

Atleetin Liiga-arvio: HPK

Atleetin Liiga-arvio: SaiPa

Atleetin Liiga-arvio: Kiekko-Espoo


Atleetti on nyt WhatsAppissa!

🚨 Liity kanavalle TÄSTÄ.
🔔 Paina ilmoitukset päälle – saat tiedon urheilumaailman tärkeimmistä tapahtumista.


Päivittyvä lista: Katso Liigan kaikki pelaajasiirrot kaudelle 2024–2025

LUE MYÖS: KooKoo kiinnitti tärkeän pelaajan, jota “voi hyvillä mielin luonnehtia ammattilaiseksi”

LUE MYÖS: KooKoo joutui puolustajakaupoille runkopelaajan loukkaantumisen takia

LUE MYÖS: KooKoo vahvistuu Suomen mestarilla, jonka “parasta ei varmasti ole vielä nähty”