Kuva: All Over Press

Muistatko aiemmat tapaukset? John Tavares luopuu kapteeniudestaan – Auston Matthews nousee tilalle

Roope Määttä |

Toronto Maple Leafsin supertähti nousee joukkueensa kapteeniksi ensi kaudella.

Auston Matthews on Toronton uusi kapteeni. Aiemmin kipparina toiminut John Tavares jatkaa varamiehen roolissa.

– On ollut uskomaton kunnia toimia Toronto Maple Leafsin kapteenina. Jatkossa teen kaikkeni Austonin tukemiseksi, kun jatkamme Stanley Cupin tavoittelua, sanoo entinen kapteeni NHL:än nettisivuilla.

Viime kaudella Matthews, 26, takoi runkosarjassa huimat 69 maalia pelattuaan 81 ottelua. Kokonaisuudessaan tehopisteitä vasemalta laukovalle yhdysvaltalaistähdelle kertyi 107 (69+38).

Alkava kausi on Matthewsille ensimmäinen nelivuotisesta sopimuksesta, joka takaa sentterille keskimäärin 13,25 miljoonaa dollaria eli noin 12 miljoonaa euroa kaudessa.

Matthews on Toronto Maple Leafsissa vasta toinen ei-kanadalainen kapteeni. Ensimmäinen oli ruotsalaiskiekkoilija Mats Sundin, joka kipparoi seuraa vuosina 1997–2008.

NHL-kapteenistoja on järjestelty usein uusiksi

Yksi erityisesti puhuttanut tapaus oli 2013–14-kauden jälkeen, jolloin San Jose Sharks riisui C-kirjaimen pois pitkäaikaisen kapteeninsa Joe Thorntonin rintapielestä.

– Se on suuri kunnia ja iso vastuu, joten on hieman outoa, kun se otetaan pois, sanaili Thornton sanjoselaiselle Mercury Newsille tapauksen jälkeen.

Hailauma pelasi sesongin kokonaan ilman pääkapteenia. Varakapteeneina toimi Thorntonin, Marc Edouard-Vlasicin, Joe Pavelskin sekä Patrick Marleaun muodostama nelikko, mutta kenelläkään heistä ei ollut kapteenin tunnusta.

Joe Thornton toimi San Jose Sharksissa kapteenina neljällä kaudella. Kuva: AOP.

Jo aiemmin – vuonna 2009 – Marleau puolestaan oli joutunut Sharksissa luopumaan kapteeniudestaan. Laitahyökkääjän korvasi puolustaja Rob Blake, joka kipparoi joukkuetta uransa viimeisellä kaudella. Thorntonin pesti alkoi heti sen jälkeen eli kaudella 2010–11.

Winnipeg Jets pelasi niin ikään kokonaan ilman kapteenia vuonna 2022 alkaneella sesongilla. Samoin teki myös Buffalo Sabres kautta aiemmin, kun Jack Eichel luopui C-kirjaimestaan. Dustin Brown siirrettiin puolestaan sivuun Anze Kopitarin tieltä Los Angeles Kingsissä syksyllä 2016.

Vancouver Canucksissa Roberto Luongo nousi yhdelle kaudelle kapteenin rooliin vuonna 2009. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun maalivahti toimi kapteenina sitten Bill Durnanin, joka kipparoi Montréal Canadiensia kaudella 1947–1948.

––––

Atleetin aarrejahti WhatsAppissa!

🚨 Liity Atleetin WhatsApp-kanavalle TÄSTÄ.
🔔 Paina ilmoitukset päälle – Atleetti palkitsee seuraajiaan huimilla palkinnoilla

––––

LUE MYÖS: NHL:ssä hierotaan historian suurinta kauppaa – hintalappu kaksi miljardia dollaria

LUE MYÖS: Edmonton Oilers -hyökkääjä Evander Kanesta huolestuttava paljastus: “Olen kuullut…”

Juttua päivitetty kello 20:42. Lisätty Matthewsin olevan Toronton toinen ei-kanadalainen kapteeni.