Liiga playoffs 2024 Välieräennakko Tappara vs KalPa

Liiga Välierä ennakko: Tappara vs KalPa

atleetti |

Liigan pudotuspelikevät jatkuu välierävaiheella ja Atleetin Välierä ennakko käsittelee ensimmäisenä parin Tappara vs KalPa. Runkosarjan voittanut Tappara eteni odotetusti mitalipeleihin peittoamalla TPS:n, mutta nyt kantona kaskessa on kevään yllätysjoukkue KalPa. Pirteät ja energiset savolaiset lähettivät runkosarjan kakkosen Ilveksen lauluun puolivälierissä ja osoittivat kuuluvansa Liigan kevätkauden parhaimmistoon.

Vilkaise myös: Atleetin Liiga pudotuspelipakettiVälierä ennakko Pelicans vs Kärpät

Tappara vs KalPa välierän asetelma

Tappara lähtee sarjaan selkeänä ennakkosuosikkina. Kolmatta peräkkäistä mestaruuttaan jahtaavat tamperelaiset saivat tälle kaudelle uutta verta päävalmentajan muodossa, kun ruotsalainen Rikard Grönborg otti ohjat. Grönborgin johdolla pelitapaa muutettiin suoraviivaisemmaksi ja aina nimekäs sekä laadukas Tappara marssi runkosarjan voittoon.

Pudotuspeleissä TPS osoittautui Tapparalle oivalliseksi lämmittelyvastustajaksi ja turkulaiset panivat kampoihin kahden voiton verran. Tampereella Tappara oli kuitenkin vahvempi ja onnistui myös kampeamaan voiton Turun Gatorade Centerissä kuudennen ottelun jatkoajalla. Helpolla Tappara ei Turun ylpeyttä selättänyt, mutta tasoero osoittautui lopulta liian suureksi – löysäilyyn ei Grönborgin ryhmällä kuitenkaan ole varaa, kun vastaan luistelee energinen KalPa.

Runkosarjassa vasta seitsemänneksi sijoittunut KalPa on edennyt välieriin vaikeamman kautta. Ensin kaatui ”sääliplayoffeissa” Sport suoraan kahdessa ottelussa ja vastaan asettui runkosarjan kakkonen, materiaaliltaan kivikova Ilves. Ilves lähti puolivälieräsarjaan ylivoimaisena suosikkina, mutta KalPa ei tulokasvalmentaja Petri Karjalaisen johdolla kuvia kumarrellut.

Pelinopeudellaan ja aggressiivisuudellaan Ilveksen yllättänyt KalPa otti kaksi ensimmäistä kiinnitystä jatkoajalla, vaikka Ilves oli hitusen niskan päällä. Kolmannessa ottelussa Ilves onnistui ottamaan jatkoaikavoiton, mutta sisuuntuneet kuopiolaiset voittivat kaksi seuraavaa ottelua ja naulasivat sarjan viidessä ottelussa 1-4. Ilves jäi KalPan jalkoihin erityisesti pelinopeudessa ja välieräsarja Tapparaa vastaan tuleekin olemaan mielenkiintoinen kahden suoraviivaista ja aktiivista jääkiekkoa pelaavan joukkueen välillä.

Tilastokatsaus Tappara vs KalPa

 TapparaKalPa
 YhteensäKotiVierasYhteensäKotiVieras
Ottelut633734
Voitot431633
Tappiot202101
Jatkoajat202312
Tehdyt/ottelu3.504.332.673.293.003.50
Päästetyt/ottelu2.171.003.331.861.002.50
Ylivoima %30.77%37.50%20.00%16.00%9.09%21.43%
Alivoima %73.68%84.62%50.00%100%100%100%
Aloitukset %45.90%43.82%47.87%48.50%47.09%49.43%
Laukaukset +/--36-30-6+6+11-5
Torjunta %92.48%98.06%92.48%94.57%97.92%94.57%

Pudotuspelien tilastojen perusteella Tappara vs KalPa on erittäin tasainen ottelupari. Kumpikin joukkue on pelannut äärimmäisen tiivistä puolustuspeliä ja varsinkin kotiotteluissa vastustajaa ei ole päästetty maalipaikoille. KalPa on onnistunut maalinteossa myös vieraissa – ja nimenomaan Tampereen Nokia Areenalla. Tapparan ylivoima toimi TPS:a vastaan mallikkaasti, mutta KalPan alivoima oli sekä Sportia että Ilvestä vastaan täydellistä. Sekä laukaisutasapainossa että aloituksissa kumpikin joukkue on keskimääräistä huonompi ja varsinkin Tapparan laukaisutasapainolukema on yllättävän kehno; Tappara onkin onnistunut hyödyntämään maalipaikkansa kovalla prosentilla.

Avainpelaajat

Tapparan vahvuus on laaja ja laadukas materiaali, josta löytyy ratkaisupotentiaalia joka lähtöön. Pudotuspeleissä ykkösviulua on soittanut Anton Levtchi tehoilla 4+4=8. Viiteen pisteeseen ovat yltäneet sekä Otto Rauhala, Kristian Tanus että Petri Kontiola. Puolustajat eivät pisteillä ole juhlineet, mutta Valtteri Kemiläinen, Joni Tuulola sekä Veli-Matti Vittasmäki ovat kaikki suorittaneet ottelukohtaisen yli 20 minuutin peliaikansa plusmerkkisesti. Christian Heljanko on toiminut luotettavana viimeisenä lukkona, torjuen 92,59% varmuudella.

KalPan jättiyllätyksen takuumiehenä on häärinyt pudotuspelien pistepörssiä tehoilla 5+5=10 johtava Oliver Kapanen. Vasta 20-.vuotias Kapanen on noussut joukkueensa ykköshyökkääjäksi iskemällä peräti kolme voittomaalia. Kapasen laidalla viilettävä juonikas Juuso Mäenpää on säestänyt tehoilla 1+8=9 ja ketjun kolmas lenkki Matyas Kantner on merkkauttanut tehot 3+1=4. Kärjen takana tehot ovat jakautuneet tasaisemmin, mutta Tapparaa vastaan ratkaisijoita varmasti tarvitaan myös alemmista ketjuista. Puolustajista Saku Salmela on esiintynyt edukseen myös hyökkäyspäässä tehoilla 2+2=4, mutta muutoin puolustuskuusikko on keskittynyt oman maalinsa varjelemiseen ja onnistunut siinä kiitettävästi. Maalivahti Stefanos Lekkas on ollut mies paikallaan läpi pudotuspelien ja torjunut 92% varmuudella.

Sarjan ratkaisu

Tapparan laajempi ja laadukkaampi materiaali kääntää sarjan niukasti tamperelaisten eduksi. KalPan ykkösketjun pysäyttäminen on työn ja tuskan takana, mutta Tapparalla on tähän avaimet kivikovan puolustuskaluston sekä kotiedun turvin. KalPan ase on energinen ja aggressiivinen pelitapa, jossa ei vastustajalle anneta tuumaakaan periksi – mutta riittääkö virta dieseljyrämäisesti jyskyttävää Tapparaa vastaan? Kuopiolaiset pääsevät pelaamaan paineettomassa tilassa, sillä Tappara on vielä Ilvestäkin suurempi ennakkosuosikki KalPaa vastaan. Yllätyksen mahdollisuus on ilmassa, mutta Tapparan rutiinitaso riittää tasonsa ylärekisterissä pelaavaa KalPaa vastaan.

Atleetin ennuste Tappara vs KalPa

TapparaKalPa
Voittaa sarjan52%48%
Voitto 4 ottelussa7%6%
Voitto 5 ottelussa14%12%
Voitto 6 ottelussa16%16%
Voitto 7 ottelussa16%15%

Atleetin ennusteen mukaan Tappara on äärimmäisen niukka voittajasuosikki ja vie sarjan nimiinsä 52% todennäköisyydellä. Ottelusarja etenee suurella todennäköisyydellä vähintään kuudenteen otteluun eikä seiskapelikään olisi mikään yllätys. Kumpikin joukkue on esiintynyt kotiotteluissaan edukseen, joten vierasjoukkueet tuskin sarjassa juhlivat.

Täältä löytyvät Veikkauksen kertoimet Tappara vs KalPa välieräsarjaan!