Kuva: All Over Press

Atleetti arvioi: Tässä ovat NHL-kesän surkeimmat sopimukset – Seattle ei vakuuta

Roope Määttä |

Atleetti laati perusteluineen listan kesän huonoimmista sopimuksista NHL:ssä.

NHL:än siirtomarkkinat aukesivat varaustilaisuuden jälkeen heinäkuun alussa. Räjähtävän lähdön jälkeen tahti on toistaiseksi hieman hiipunut, joten nyt on hyvä hetki ottaa tarkempi katsaus sopimuksiin.

Mitkä tehdyistä kontrahdeista ovat huonoimpia seuroille ja miksi? Atleetti arvioi.

Sean Monahan, Columbus Blue Jackets

5 vuotta ja 5,5 miljoonaa dollaria kaudessa

Tämä sopimus on naurettava, eikä vähiten siksi, että vain pari vuotta sitten Calgary Flames luopui avauskierroksen varausvuorosta päästäkseen Sean Monahanille reilut kuusi miljoonaa taalaa kaudessa tuoneesta lapusta eroon. Taustalla oli alisuorittamista ja loukkaantumishuolia.

Nyt Columbus Blue Jackets hakkaa päätään seinään tekemällä 29-vuotiaalle hyökkääjälle uuden vastaavan kontrahdin ainoastaan hieman pienemmällä kausikohtaisella korvauksella. Uransa parasta kiekkoa Monahan on toki pelannut uusvanhan seurakaverinsa Johnny Gaudreaun kanssa, mutta se ei vähennä pitkähköön sopimukseen liittyviä riskejä.

Brandon Montour, Seattle Kraken

7 vuotta ja 7,14 miljoonaa dollaria kaudessa

Onko Brandon Montour, 30, todella uuden sopimuksensa arvoinen? Mestaruuden voittanut Florida Panthers ei halunnut sitoutua yhtä pitkäksi aikaa vain kerran urallaan 40 pistettä ylittäneeseen puolustajaan. Kun Seattle Krakenin sorvaama sopimus päättyy, on Montourilla 37 vuotta ikää mittarissa.

Tietysti osavaltioissa on huomattavan erilaisia verotusstandardeja, jotka vaikuttavat muiden muuttujien kanssa sopimusten suuruuteen. Siitä huolimatta Montourin sopimusta ei voi olla vertaamatta Norris-voittaja Victor Hedmanin, 33, kontrahtiin Tampa Bay Lightningin kanssa.

Ruotsalaisen supertähden sopimus on vain neljän vuoden mittainen, mutta se alkaa ensi kauden jälkeen eli Hedman on uuden pahvinsa umpeutuessa tismalleen yhtä vanha kuin Montour oman kontrahtinsa päättyessä. NHL-puolustajien terävimpään eliittiin lukeutuva Lightning-pakki kuittaa neljän vuoden sopimuksellaan keskimäärin alle miljoonan enemmän kuin Floridassa mestaruuskaudella osakkeitaan nostanut kiekkoilija.

Montourin näytöt ovat kevyet. Mies ei ikinä nouse esimerkiksi Hedmanin tasoiseksi tehopuolustajaksi, vaikka oli Panthersissa kokonaisvaltainen runkopelaaja. Uusi sopimus ei ole Krakenille järin hyvä.

Chandler Stephenson, Seattle Kraken

6 vuotta ja 6,25 miljoonaa dollaria kaudessa

Listalle pääsee Montour-pahvin lisäksi myös toinen Krakenin tehtailema sopimus. Chandler Stephenson nousi Vegas Golden Knightsissa luotettavaksi kärkiketjujen hyökkääjäksi, mutta Seattle Krakenin ensisijaisesti tarvitsemaa maalintekotehokkuutta sekä hyökkäyspään virtuositeettia 30-vuotias ei erityisen vahvasti edusta.

Stephenson teki kahdella edellisellä kaudella vain 16 maalia sesonkia kohden. Päättyneellä kaudella sentterin lavasta syntyi runkosarjassa 52 (16+36) tehopistettä, kun pelattuja otteluita kertyi 77 kappaletta. Vegasin mestaruuteen päättyneellä sesongilla 2022–2023 pisteitä syntyi runkosarjassa 65 (16+49).

Kenestä Seattlen pelaajasta kuoriutuu Stephensonille uusi Mark Stone? Hiljaista on maalintekijärintamalla. Eeli Tolvasella ja muilla vaihtoehdoilla on potentiaalia, mutta saadaanko sitä vahvan työmyyrän hankkimisella esille? Reilun kuuden miljoonan keskimääräinen kausiansio on hieman yläkanttiin. Toisekseen sen olisi voinut käyttää siihen, mitä joukkue todellisuudessa tarvitsee.

Chris Tanev, Toronto Maple Leafs

6 vuotta ja 4,5 miljoonaa dollaria kaudessa

Paperilla Chris Tanev on juuri sitä, mitä lääkäri Toronto Maple Leafsille määrää – puolustava puolustaja, avauspelaamisessa varma tekijä ja luotettava alivoimatilanteissa. Kaikesta huolimatta Calgary Flamesissa ja Dallas Starsissa päättyneellä kaudella luutinut alakerran isäntä on jo 34-vuotias.

Onko järkevää tehdä kuuden vuoden sopimusta Tanevin ikäiselle pelaajalle? Mies on 40-vuotias kontrahdin umpeutuessa, joten ei ole. Jos puolustaja ylipäätään pysyy kunnossa koko sopimuskautensa, vie tämä kohtuuttoman paljon tilaa seuran palkkakatosta sopimuksensa jälkimmäisellä puoliskolla.

LUE MYÖS: Konsta Helenius allekirjoitti NHL-sopimuksen – toimittaja paljasti, missä Buffalo Sabres haluaa suomalaisen pelaavan

LUE MYÖS: Päivittyvä lista: NHL:än merkittävimmät jatkosopimukset 1.7. alkaen

LUE MYÖS: Päivittyvä lista: Nämä NHL-pelaajat ovat vaihtaneet maisemaa 1.7. alkaen

LUE MYÖS: NHL-seura hämmentyi Konsta Heleniuksen erikoisesta tyylistä – näin hyökkääjä avasi asiaa

LUE MYÖS: Patrik Laineesta tipahti mehukas siirtohuhu – “Voisivat helposti ottaa Laineen sopimuksen”

LUE MYÖS: Osa palaa Eurooppaan? Näillä suomalaispelaajilla ei ole NHL-sopimusta ensi kaudeksi